Home » Știință » O furtună solară a dus la detonarea a zeci de mine în timpul Războiului din Vietnam

O furtună solară a dus la detonarea a zeci de mine în timpul Războiului din Vietnam

O furtună solară a dus la detonarea a zeci de mine în timpul Războiului din Vietnam
Publicat: 11.11.2018
Analizele unor documente militare americane publicate recent confirmă suspiciunile că, în timpul ultimei etape a Războiului din Vietnam, o puternică furtună solară a provocat explozia a zeci de mine.

În cadrul operaţiunii Pochet Money, marina americană a amplasat un distrugător de mine marine în apropierea porturilor strategice din nordul Vietnamului. Câteva săptămâni mai târziu, pe 4 august 1972, membrii echipajului de la bordul aeronavei americane Task Force 77 au observat o serie de explozii la sud de Hai Phong. Conform Gizmodo, în total 20-30 de explozii au fost înregistrate în doar 30 de secunde.

Alte 25-30 de explozii au mai fost observate ulterior. Fenomenul a fost descris ca fiind bizar deoarece nu există niciun motiv ca minele să se detoneze. Aproape imediat oficialităţile americane au luat în considerare o activitate solară extremă ca fiind cauza, după cum este dezvăluit în documentele publicate.

Un alt studiu realizat de către Uniunea Americană de Geofizică oferea informaţii despre furtuna solară ce a avut loc în urmă cu 46 de ani. Minele ce au explodat făceau parte din cele magnetice, marine, o armă ce datează din Primul Război Mondial. Atunci când o navă trecea pe deasupra lor, mina simţea schimbarea din câmpul magnetic şi se detona.

În timpul investigaţiei ce a avut loc după explozii, au fost trimişi mai mulţi oficiali către NOAA (Space Environment Laboratory at the National Oceanographic and Atmospheric Administration). După ce s-au consultat cu specialiştii, ei au concluzionat că activitatea solară este responsabilă pentru distrugerea minelor magnetice.

Timp de 50 de ani, documentele ce analizau această întâmplare au fost secrete. Conform analizelor recente, între 2-4 august pata solară MR 11976 a transmis o serie de explozii, emanaţii coronare şi nori de particule încărcate. Emanaţii coronare au ajuns pe Pământ în doar 14,6 ore, un record pentru un astfel de eveniment. 

„Conform analizelor noastre, în timpul evenimentului de pe 4 august 1972 a avut loc o furtună din clasa Carrington”, au declarat autorii studiului. Evenimentul Carrington, descris de cercetători, reprezintă o furtună solară geomagnetică puternică ce a avut loc în 1859.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ofensiva Tet: începutul sfârşitului Războiului din Vietnam

Cele şase situaţii cruciale din perioada celui de Al Doilea Război Mondial în care Hitler a refuzat să înfrunte realitatea

O furtună solară este iminentă, iar consecinţele asupra Pământului pot fi serioase

Ce se va întâmpla în cazul unei mega-furtuni solare? Anunţul cercetătorilor ar putea provoca panică

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase