Home » Știință » Premieră medicală: o femeie cu un uter transplantat de la o donatoare decedată a născut

Premieră medicală: o femeie cu un uter transplantat de la o donatoare decedată a născut

Premieră medicală: o femeie cu un uter transplantat de la o donatoare decedată a născut
Publicat: 06.12.2018
Pentru prima dată, o femeie a născut după ce a primit un uter de la o donatoare decedată. Cazul a fost făcut public pe 4 decembrie în revista Lancet, iar fata născută este sănătoasă, urmând să împlinească în curând un an.

Până acum, 11 femei au avut copii după ce li s-a transplantat uter de la donatoare vii, dar acesta este primul caz în care uterul provine de la o persoană decedată, scrie Science News.

În toată lumea, se estimează că 1,5 milioane de femei suferă de infertilitate pentru că uterul lor lipseşte sau organul este nefuncţional. În cazul donatoarei decedate, femeia care a primit transplantul s-a născut fără pântec din cauza sindromului Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, care afectează una din 4.500 de femei. Uterul donat a venit de la o femeie de 45 de ani, mamă a trei copii, care a murit în urma unui accident cerebral.

Femeia a avut transplantul în septembrie 2016 în Brazilia, când avea 32 de ani. A avut menstruaţie, pentru prima dată, 37 de zile mai târziu. La şapte luni după operaţie, doctorii au transferat în uter un embrion creat prin fertilizare in vitro la patru luni înaintea transplantării.

În timpul sarcinii, sângele a curs normal prin arterele uterului şi în cordonul ombilical. Doctorii au înlăturat uterul după naştere.

Femeia a născut o fată sănătoasă de 2,5 kilograme prin cezariană, pe 15 decembrie 2017. Nou-născutul a fost clasat sus pe măsurătoarea care evaluează sănătatea fătului, numit şi scorul Apgar. La şapte luni, fata, care acum are aproape un an, era sănătoasă şi se dezvolta normal, conform precizărilor doctorilor în noul studiu.

„Transplantul de uter este dificil din punct de vedere tehnic, dar cazurile de până acum demonstrează că este o procedură tolerată foarte bine”, a precizat chirurgul Giuliano Testa, membrul echipei de la Baylor University Medical Center din Dallas, care a efectuat acest studiu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Premieră medicală în SUA: o femeie cu uter transplantat a născut

PREMIERĂ MEDICALĂ. Primul transplant de uter de la un donator viu a fost realizat cu succes

Pentru prima dată în lume: un copil s-a născut dintr-un uter transplantat (VIDEO)

Copiii îşi conştientizează forma corpului chiar din uter

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase