Home » Știință » Infuzia cu sânge tânăr, înşelătoria dedicată bătrânilor cu bani, nedemonstrată ştiinţific

Infuzia cu sânge tânăr, înşelătoria dedicată bătrânilor cu bani, nedemonstrată ştiinţific

Infuzia cu sânge tânăr, înşelătoria dedicată bătrânilor cu bani, nedemonstrată ştiinţific
Publicat: 19.01.2019
Dacă doreşti să încerci o procedură medicală nedemonstrată şi riscantă, iar îmbătrânirea te sperie, ai noroc. Sau mai degrabă o companie americană are noroc. Ambrosia Medical este o organizaţie care vrea să trateze efectele îmbătrânirii prin transfuzia de sânge de la oamenii tineri la cei bătrâni şi are clinici în unele oraşe americane. Totuşi, beneficiile tratamentului nu au fost demonstrate.

Compania a fost înfiinţată în 2017 de Jesse Karmazin, care a terminat o şcoală medicală, dar nu are licenţă de medic. Ambrosia promovează tratamentele sale bazându-se pe ideea că plasma tânără poate contracara îmbătrânirea şi poate regenera organele, scrie Popular Science.

Problema este că nu există dovezi în acest sens. Unele studii efectuate pe rozătoare au arătat că indivizii bătrâni pot beneficia de sânge tânăr, dar multe studii folosesc o tehnică numită parabioză, care se referă la legarea sistemelor circulatorii ale animalelor. Sângele tânăr curge prin animalele mai bătrâne, dar acestea din urmă beneficiază şi de folosirea organelor şi sistemelor individului mai tânăr. Injecţiile cu o proteină care este mai abundentă în sângele tânăr au demonstrat unele efecte de anti-îmbătrânire la rozătoare. La om, studiile sunt foarte puţine şi neconcludente.

Ambrosia oferă deja sânge tânăr consumatorilor din California şi a realizat şi un test clinic, deşi acesta nu a avut un grup de control. A fost realizat cu ajutorul a 81 de participanţi, care au fost nevoiţi să plătească 8.000 de dolari (de obicei, pacienţii nu trebuie să plătească să participe la testele clinice). Compania susţine că rezultatele sunt promiţătoare, dar nu există rezultate publicate, deci nu este nimic cert nici în acest sens.

Transfuziile de sânge sunt în general considerate sigure şi sunt folosite în multe situaţii, cele mai cunoscute fiind în cazul operaţiilor şi accidentelor, unde pacienţii pierd mult sânge. Există totuşi riscuri de efecte adverse precum respingerea, reacţia alergică, problemele pulmonare sau reacţiile imunitare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Inovaţie revoluţionară: savanţii au ”cultivat” în laborator vase de sânge umane perfecte

Au descoperit cercetătorii elixirul tinereţii? O soluţie simplă duce la anularea efectelor cognitive ale îmbătrânirii

De ce este benefic pentru sănătate să donezi sânge în mod regulat?

Un transplant care pare de domeniul SF-ului: în corpul unei femei a fost ”crescută” o nouă ureche

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase