Home » Știință » Un test de sânge ar putea depista oboseala cronică

Un test de sânge ar putea depista oboseala cronică

Publicat: 06.05.2019
Oamenii de ştiinţă din Statele Unite sunt pe cale de a dezvolta un test pentru depistarea sindromului oboselii cronice, o condiţie caracterizată prin epuizare şi alte simptome.
Cercetători de la Şcoala de Medicină a Universităţii Stanford au anunţat că un studiu pilot efectuat pe 40 de oameni, dintre care jumătate aveau sindromul, iar cealaltă jumătate erau sănătoşi, a arătat că un test cu un potenţial biomarker i-a identificat corect pe cei care erau bolnavi.

Sindromul de oboseală cronică, cunoscut şi ca Encefalomielita mialgică (ME), afectează circa 2,5 milioane de oameni din SUA şi 17 milioane la nivel mondial, potrivit Reuters.

Simptomele includ oboseală extremă, dureri articulare şi migrene, precum şi probleme de somn. Nicio cauză sau diagnostic nu a fost încă stabilită, iar această stare îi poate face pe pacienţi să stea la pat sau acasă pentru ani buni.
 
Cercetarea, publicată săptămâna trecută în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, a analizat mostre de sânge de la voluntari, folosind „un test nanoelectronic” ce măsoară schimbările în cantităţi mici de energie ca un  reprezentant al sănătăţii celulelor imune şi a plasmei sanguine.
 
Oamenii de ştiinţă au „accentuat” probele de sânge folosind sare, iar apoi au comparat răspunsurile.
 
Potrivit acestora, rezultatele au arătat că la toţi pacienţii cu sindrom de oboseală cronică probele de sânge au ceat un vârf clar, în timp ce la voluntarii sănătoşi probele de sânge au rămas relativ stabile. 
 
„Nu ştim cu exactitate de ce celulele şi plasma acţionează în acest fel şi nici ce fac ele. Dar am văzut o diferenţă clară în modul în care celulele imune sănătoase şi cele ale sindromului oboselii cronice procesează stresul”, a afirmat Ron Davis, profesor de biochimie şi genetică, co-autor al studiului. 
 
Alţi oameni de ştiinţă care nu au fost implicaţi în studiu au afirmat că rezultatul acestei cercetări trebuie tratat cu atenţie, arătând că mai este cale lungă înainte de a găsi un biomarker care să poată stabili diagnosticul de sindrom de oboseală cronică şi să îl diferenţieze de alte afecţiuni cu simptome similare. 

 

 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase