Home » Știință » Experiment istoric cu editarea genetică în spaţiu

Experiment istoric cu editarea genetică în spaţiu

Experiment istoric cu editarea genetică în spaţiu
Publicat: 31.05.2019
Astronauţii au folosit pentru prima dată metode de editare genetică CRISPR în spaţiu.
Astronauţii Christina Koch şi Nick Hague au realizat în premieră primul experiment de editare genetică în spaţiu, notează Futurism. Cei doi au folosit tehnologia de editare genetică CRISPR asupra drojdiei.
 
Modificarea codului genetic făcută de cei doi astronauţi a fost realizată pentru a simula modul în care expunerea la radiaţii modifică codul genetic. Pe lângă faptul că experimentul celor doi reprezintă o premieră, acest experiment poate contribui şi la menţinerea unei stări de sănătate optime a viitorilor astronauţi.
 
Deşi cei doi astronauţi au fost cei care au efectuat editarea genetică, designul experimental a fost propus de o echipă de elevi de liceu dintr-un liceu din statul Minnesota. Aceştia au fost câştigătorii ediţiei din 2018 a concursului care le cerea elevilor de liceu să propună un experiment ADN în spaţiul cosmic, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.
 
Folosirea tehnicii CRISPR a reprezentat primul pas din acest experiment, astronauţii au urmărit ulterior modul în care drojdia şi-a reparat daunele produse şi eventualele transformări moleculare care au avut loc din această cauză.
 
Oamenii de ştiinţă speră că acest experiment îi va putea ajuta să înţeleagă mai pe larg modul în care codul genetic uman răspunde la daunele cauzate de expunerea la radiaţii şi, astfel, să identifice modalităţi prin care să protejeze sănătatea astronauţilor care vor fi trimişi pe Staţia Internaţională sau chiar spre Marte.

Citeşte şi:

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase