Home » Știință » Ce este scleroza multiplă? Simptome, diagnostic şi tratament

Ce este scleroza multiplă? Simptome, diagnostic şi tratament

Ce este scleroza multiplă? Simptome, diagnostic şi tratament
Publicat: 27.07.2019
Scleroza multiplă este o maladie care afectează sistemul nervos central, creierul şi măduva spinării.

În evoluţia acestei maladii, sistemul imunitar al unei persoane afectate va începe să atace tecile de mielină din jurul fibrelor nervoase, notează Live Science.

Distrugerea tecilor de mielină duce la formarea de ţesut cicatrizat. De asemenea, afectează capacitatea celulelor nervoase de a transmite între ele impulsuri electrice.

Scleroza multiplă este o maladie autoimună, mai exact, „dintr-un oarecare motiv, sistemul tău imunitar funcţionează defectuos şi devine intolerant faţă de propriul sistem nervos central”, explică dr. Karen Blitz, directoare a North Shore-LIJ Multiple Sclerosis Care Center din East Meadow, Statele Unite.

Cauzele

Cauza sclerozei multiple este încă necunoscută şi se poate manifesta în moduri imprevizibile. Cei care suferă de scleroză multiplă pot experimenta o varietate de probleme neurologice, corelate cu funcţionarea creierului şi a şirei spinării. În aceste cazuri vorbim despre probleme cu vederea, scăderea controlului asupra muşchilor şi scăderea sensibilităţii în membre.

La nivel global, scleroza multiplă afectează aproximativ 2,5 milioane de persoane, cu precădere femeile. Diagnosticarea acestei boli se face între vârsta de 20 şi cea de 40 de ani.

Diagnosticul

Eforturile de a diagnostica scleroza multiplă sunt dificile şi, adesea, solicită o muncă de „detectiv” clinic, folosind studierea istoricului personal al pacientului, examinările şi testele neurologice şi de sânge. Cele din urmă pot fi folosite pentru a exclude alte boli care au simptome asemănătoare cu scleroza.

Simptomele

Acestea variază de la pacient la pacient, în funcţie de fibrele nervoase care sunt afectate de către sistemul imunitar şi pot include:

1. Stări de amorţeală sau slăbiciune care afectează o singură parte a corpului. 

2. Senzaţia de şoc electric la mişcarea capului, cunoscută drept „semnul lui Lhermitte”.

3. Pierderea coordonării locomotorii.

4. Vedere blurată sau dublă. De asemenea, pot avea loc şi pierderi totale sau parţiale ale vederii cu unul sau cu ambii ochi.

5. Senzaţia de durere în anumite zone diferite ale corpului

6. Ameţeală şi oboseală.

7. Probleme când vine vorba de vorbit

8. Probleme de performanţă sexuală.

Conform Bibliotecii pentru Medicină a Statelor Unite, pacienţii diagnosticaţi cu scleroză suferă de una dintre cele patru forme ale aceste maladii:

1.Scleroza multiplă recurent remisivă, aproximativ 80% dintre pacienţii diagnsticaţi cu scleroză multiplă suferă de o formă a acesteia.

2.Scleroza multiplă primar progresivă implică şanse mult mai mici de recuperare pentru pacienţi.

3.Scleroza multiplă progresivă secundară.

4.Scleroza multiplă progresivă-recidivantă

Factori de risc

1. Datorită sexului – femeile au şanse mai mari să dezvolte o formă sau altele de scleroză multiplă.

2. Istoria familiei -un frate sau un parinte care suferă de aşa ceva creşte riscul îmbolnăvirii.

3. Infecţii – multe dintre infecţiile virale sunt legate de scleroza multiplă.

4. Rasa – mai excat, indivizii aparţinând rasei albe prezintă un risc mult mai crescut de a-şi găsi sfârşitul ca urmare a sclerozei.

5. Clima – această maladie este mult mai comună în zonele aflate cel mai departe de Ecuator.

Medicaţia sclerozei multiple

Leacul pentru scleroza multiplă este încă necunoscut oamenilor de ştiinţă. Totuşi, autorităţile care reglementează siguranţa medicamentelor au aprobat folosirea unor medicamente care ţin sub control simptomele şi opresc evoluţia acesteia.

Citeşte şi:

 

 

 

 

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase