Home » Știință » Bacteriile pot fi folosite pentru a produce grafen

Bacteriile pot fi folosite pentru a produce grafen

Bacteriile pot fi folosite pentru a produce grafen
Publicat: 20.07.2019
Grafenul este considerat un material-minune, care are multiple aplicaţii, dar a cărui producţie încă este costisitoare.

Grafenul este varianta bidimensională a grafitului, fiind o serie de atomi de carbon cristalizaţi în reţele hexagonale. Acesta este considerat un material-minune, fiind cel mai bun conductor de electricitate şi căldură cunoscut până în prezent. Totuşi, în ciuda caracteristicilor şi aplicaţiilor sale multiple, producerea acestuia nu este atât de ieftină.

De la descoperirea în 2004, oamenii de ştiinţă au încercat să identifice modalităţi prin care grafenul să fie produs la costuri cât mai reduse. Una dintre aceste variante, conform unui studiu recent, implică folosirea bacteriilor, notează Science Alert.

Metoda nouă de producere a grafenului implică folosirea bacteriei Shewanella oneidensis are este „hrănită” cu oxid de grafit. Oamenii de ştiinţă au observat că atunci când bacteriile şi grafitul sunt amestecate, acestea îndepărtează moleculele de oxigen, lăsând în urmă grafenul. Această tehnică de producere, susţin cercetătorii, este mai ieftină, mai rapidă şi mai puţin poluantă în comparaţie cu procesul care se foloseşte în prezent.

„Pentru aplicaţii reale (n.r. la scară largă) avem nevoie de cantităţi de grafen”, explică Anne Meyer de la Universitatea Rochester din New York. „Producerea unor cantităţi mari este în prezent o provocare şi, în general, rezultatul este un grafen mai gros şi mai puţin pur”, a mai adăugat aceasta.

Folosind această metodă, dr. Meyer şi echipa sa au reuşit să producă grafen mai subţire şi mai stabil, această reuşită marchează posibilitatea pentru multiple aplicaţii practice, pentru tehnologie sau chiar în medicină.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase