Home » Știință » Impulsuri magnetice misterioase, descoperite pe Marte de către InSight. Ar putea exista şi un mare rezervor de apă

Impulsuri magnetice misterioase, descoperite pe Marte de către InSight. Ar putea exista şi un mare rezervor de apă

Publicat: 24.09.2019
Noaptea, câmpul magnetic al lui Marte începe să pulseze în moduri în care nu au fost anterior observate, iar cauza este momentan necunoscută. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul sondei InSight.

De la amartizarea lui în noiembrie 2018, landerul InSight a strâns date pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine evoluţia planetei roşii, precum înregistrarea temperaturii crustei superioare şi a sunetelor cutremurelor extraterestre, dar şi măsurarea forţei şi direcţiei câmpului magnetic al lui Marte.

În cadrul unei întâlniri a Congresului European pentru Ştiinţe Planetare şi a Societăţii Astronomice Americane, echipa de cercetători care monitorizează şi analizează informaţiile trimise de InSight a prezentat o lucrare care arată că datele preliminare furnizate indică faptul că mişcările câmpului magnetic de pe Marte sunt ciudate, potrivit National Geographic

Aceste impulsuri sunt fluctuaţii ale forţei sau direcţiei câmpului magnetic şi nu sunt complet neobişnuite. Multe dintre ele se întâmplă pe Pământ şi pe Marte, fiind declanşate, printre altele, de haosul atmosferic superior, de vântul solar şi de pătrunderea în bulele magnetice ale planetelor. Ceea ce este ciudat este că aceste pulsuri magnetice au loc la miezul nopţii marţiene, ca şi cum ar răspunde cerinţelor unui cronometru nocturn nevăzut.

În plus faţă de pulsurile magnetice ciudate, datele înregistrate de sonda InSight arată că scoarţa marţiană este mult mai puternică magnetic decât se aşteptau oamenii de ştiinţă. Câmpul magnetic din jurul robotului este de 20 de ori mai puternic decât predicţiile trecute făcute în baza măsurătorilor realizate în 1997 de Mars Global Surveyor

Mai mult, landerul a detectat un strat conductiv electric, gros de 4 kilometri, adânc sub suprafaţa planetei. Deşi este prea devreme pentru a spune cu certitudine, există şansa ca acest strat să reprezinte un rezervor global de apă lichidă.

Pe Pământ, apa subterană este o mare ascunsă sub nisip, sol şi roci. Dacă se găseşte ceva similar pe Marte, atunci „nu ar trebui să fim surprinşi”, afirmă Jani Radebaugh, cercetătoare la Brigham Young University, care nu a fost implicată în acest studiu. Dacă aceste rezultate se confirmă, o regiune lichidă la scară mare, pe Marte modern, are implicaţii enorme asupra existenţei vieţii, trecute sau prezente. 

Până în prezent, niciuna dintre aceste date nu a trecut prin procesul de peer review, astfel că descoperirile iniţiale şi interpretările pot suferi modificări de-a lungul timpului.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Şapte descoperiri interesante făcute de Curiosity pe Marte

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase