Home » Știință » Galaxiile îndepărtate par a se sincroniza, iar cauza încă nu a fost identificată

Galaxiile îndepărtate par a se sincroniza, iar cauza încă nu a fost identificată

Galaxiile îndepărtate par a se sincroniza, iar cauza încă nu a fost identificată
Publicat: 16.11.2019
O serie de studii separate au identificat faptul că galaxiile şi găurile negre par a se sincroniza, ca parte a unor structuri intergalactice masive.

Astrofizicienii şi cosmologii observă tot mai des un fenomen neobişnuit: galaxiile par să se sincronizeze de-a lungul distanţelor mari, vorbim aici de zeci de ani-lumină, în ciuda predicţiilor pe care modele cosmologice le fac. Identificares cauzelor acestui „balet cosmic” ar putea să ducă la rescrierea modului în care este înţeles Universul nostru, notează Vice, preluat de Futurism.

„Coerenţa observată trebuie să aibă o oarecare relaţie cu structurile la scară largă, deoarece este imposibil ca galaxiile separate de şase megaparseci (aproximativ 20 de milioane de ani-lumină) să interacţioneze direct între ele”, a declarat astronomul Hyeop Lee de la Institutul de Astronomie şi Ştiinţe Spaţiale al Coreei de Sud.

Astronomii au observat de-a lungul timpului o serie de galaxii care păreau că se mişcă în sincron cu alte galaxii îndepărtate. Un studiu al astronomului Lee a identificat câteva sute de astfel de galaxii, care par a se roti în acelaşi mod, în ciuda faptului că între acestea se află milioane ani lumină.

O situaţie asemănătoare a fost prezentată într-un studiu publicat în Astronomy and Astrophysics, în 2014, fiind indentificată o situaţie asemănătoare în cazul găurilor negre supermasive care par a se coordona.

În prezent, observaţiile astronomilor oferă dovezi care pot explica o astfel de sincronizare, la o scară mult mai mică, cu precădere în cazul stelelor antice. Totuşi, distanţele extrem de mari şi cantităţile de materie implicate reuşesc să îi ia în continuare prin surprindere pe cercetători.

După cum au confirmat şi alte studii, care tratau alte aspecte ale mişcării obiectelor prin Univers, ne aflăm în pragul unei „crize cosmologice”, în care modelul standard folosit pentru a explica modul în care Universul se extinde şi funcţionează pare a fi depăşit. Rezolvarea problemelor de natură teoretică şi propunerea unui nou model ar putea duce chiar la rescrierea unora dintre cele mai importante asumpţii pe care cercetătorii le folosesc în studiile lor.  

Studiul astronomului Hyeop Lee: Mysterious Coherence in Several-megaparsec Scales between Galaxy Rotation and Neighbor Motion a fost publicat în The Astrophysical Journal.

Citeşte şi:

Astronomii au descoperit o galaxie ”monstru” din Universul timpuriu

Astrofizicienii au creat o hartă 3D cu Universul la începutul existenţei, descoperind circa 4.000 de galaxii

Astronomii au descoperit cel mai vechi roi de galaxii din istoria Universului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase