Home » Știință » Se poate sau nu ca Universul să aibă mai multe dimensiuni? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă

Se poate sau nu ca Universul să aibă mai multe dimensiuni? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă

Se poate sau nu ca Universul să aibă mai multe dimensiuni? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă
Publicat: 28.02.2020
Această concluzie este derivată din Teoria Coardelor, una dintre teoriile care încearcă să explice modul în care funcţionează toate particulele şi forţele din Univers.

Teoria Coardelor sau String Theory, în limba engleză, este un domeniu de frontieră al fizicii teoretice, care încearcă să explice toate particulele şi forţele apelând la o singură explicţie. Oamenii de ştiinţă din acest domeniu au teoretizat faptul că Universul nostru, particulele şi forţele care îl guvernează reprezintă produsul interacţiunilor a mai mult de patru dimensiuni, notează Space.

Cercetătorii sunt de părere că fiecare astfel de dimensiune, coardă, poate fi definită drept un punct, dar vibraţiile acestora sunt cele care dau naştere particulelor şi forţelor pe care le experimentăm. Cea mai la îndemână comparaţie pe care ne-o oferă fizicienii este cea cu o chitară, unde corzile acesteia reprezintă una din dimensiunile Universului. Astfel, atunci când ciupim o coardă, vibraţia acesteia produce o virbraţie sau un sunet, în Teoria Coardelor, vibraţia unei dimensiuni produce o particulă.

Teoria stringurilor trebuie înţeleasă ca un cumul de abordări, acestea explicând faptul că un Univers cu doar patru dimensiuni nu este îndeajuns de „încăpător” pentru ca vibraţiile să formeze toate forţele şi particulele. În prezent, o versiune a teoriei care include posibiitatea existenţei a zece corzi pare a se bucura de un sprijin extins în domeniu. Totuşi, unii cercetători aleg o versiune care include 11 coarde, cunoscută şi ca Teoria M.

În mod obişnuit putem observa trei dimensiuni spaţiale şi timpul, aşa că ne putem întreba dacă pot exista celelalte şase dimensiuni. În 1919, Albert Einstein propunea Teoria Relativităţii Generale; ale cărei ecuaţii, modificate de către fizicianul Theodor Kaluza, a adăugat o a cincea dimensiune, care este cilindrică, a putut demonstra valabilitatea acestora, dar a şi putut să explice spectrul electromagnetic.

Calculele şi simulările efectuate de către fizicieni de-a lungul timpului au oferit indicii legate de numărul de dimensiuni şi de forma acestora; majoritatea fiind descrise ca închise în ele; forma şi mărimea fiind cele care inflenţează modul în care acestea vibrează. 

Trebuie precizat faptul că, în prezent, munca depusă în domeniul teoriilor coardelor nu este definitivă, oamenii de ştiinţă având de depus o multitudine de eforturi pentru a putea dovedi sau infirma anumite premise şi consecinţe ale acesteia. În prezent, oamenii de ştiinţă încearcă să dezvolte un mecanism matematic prin care, pornind de la o singură coardă, să poată înţelege efectele acesteia asupra fundamentelor universale.

Citeşte şi:

De ce Universul are doar trei dimensiuni?

Ce gândeşte Dumnezeu – teoria întregului sau munca neterminata a lui Einstein

Teoria FINALĂ a lui Stephen Hawking privind Big Bang-ul a fost publicată acum. Cum a fost creat de fapt universul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase