Home » Știință » Poate o persoană care s-a vindecat să răspândească coronavirusul?

Poate o persoană care s-a vindecat să răspândească coronavirusul?

Poate o persoană care s-a vindecat să răspândească coronavirusul?
Publicat: 03.03.2020
Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că virusul ar putea să supravieţuiască în corpul persoanelor infectate chiar şi după recuperare.

Un studiu restrâns efectuat de către oamenii de ştiinţă din China a ajuns la concluzia că coranvirusul (COVID-19) poate rămâne în organismul persoanelor care s-au vindecat pentru o perioadă care poate atinge chiar şi două săptămâni, notează Live Science.

Coronavirusul nu este singular în această privinţă, studiile anterioare identificând situaţii asemănătoare şi în cazul altor patogeni, vestea bună este că, în această situaţie, respectivele persoane nu sunt foarte contagioase. Krys Johnson, epidemiolog al Temple University, Statele Unite ale Americii, explică faptul că această prezenţă a virusului este limitată şi că permite organismului să construiască un răspuns imunitar în faţa infecţiei.

Acest studiu a urmărit evoluţia a patru cadre medicale, cu vârste între 30 şi 36 de ani, care au fost infectate cu COVID-19 şi care au fost tratate în Spitalul Zhongnan al Universităţii Wuhan, în perioada 1 ianuarie- 15 februarie. Aceşti pacienţi au fost consideraţi vindecaţi după ce simptomele lor au dispărut şi după ce au fost testaţi negativ pentru infecţia cu coronavirus de două ori. După externarea din spital, cei patru au fost rugaţi să se izoleze la domiciliu pentru cinci zile. 

Timp de 13 zile, celor patru cadre medicale le-au fost prelevate mostre de salivă din gât, iar rezultatele au arătat că între ziua 5 şi ziua 13, aceştia au avut rezultate pozitive pentru coronavirus. „Aceste descoperiri sugerează că cel puţin o proporţie de pacienţi recuperaţi pot fi în continuare purtători de virus”, au scris oamenii de ştiinţă în studiul lor.

Este nevoie de studii mai extinse

În cazul celor patru pacienţi care au reprezentat subiectul acestui studiu au fost folosite teste genetice care au căutat fragmente ale codului genetic ale coronaviruslui şi, conform virusologului Ebenezer Tumban, de la Michigan Tech University, există probabilitatea ca medicamentaţia folosită doar să fi scăzut numărul de virusuri sub pragul care permite identificarea acestora de către testele convenţionale. Dr. Johnson explică faptul că aceşti pacienţi ar putea să transmită coronavirusul doar prin contact direct cu alte persoane, de exemplu prin intermediul folosirii aceleiaşi sticle de apă.  

Oamenii de ştiinţă explică faptul că este nevoie de mai multe teste pentru a avea o imagine clară a modului în care evoluează cornavirusul şi cum evoluează paicienţii după ce simptomele lor se estompează. De asemenea, după cum precizează dr. Johnson, aceste teste ar trebui să folosească mostre prelevate din plămâni, o procedură mai invazivă, dar care poate oferi rezultate mai clare.

Studiul Positive RT-PCR Test Results in Patients Recovered From COVID-19 a fost publicat în Jama Network.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase