Home » Știință » Profesorul francez Didier Raoult, criticat pentru că promovează virtuţile hidroxiclorochinei în lupta cu COVID-19

Profesorul francez Didier Raoult, criticat pentru că promovează virtuţile hidroxiclorochinei în lupta cu COVID-19

Profesorul francez Didier Raoult, criticat pentru că promovează virtuţile hidroxiclorochinei în lupta cu COVID-19
Publicat: 16.04.2020
Damien Barraud, medic anestezist la un spital din Metz-Thionville, l-a criticat pe profesorul francez Didier Raoult pentru că promovează virtuţile hidroxiclorochinei în lupta cu pandemia de COVID-19, potrivit bfmtv.com.

Specialistul a declarat pentru bfmtv.com că este de părere că profesorul Raoult a deranjat activitatea medicilor pe mai multe niveluri: Unii colegi din serviciile convenţionale au dorit să prescrie hidroxiclorochina, fapt care a creat multe polemici, având în vedere că un tratament bazat pe această moleculă trebuie să fie administrat urmând un protocol precis şi nu în toate cazurile.

„Foarte devreme, de când au început să apară pacienţii şi comunicarea de la IHU (reţeaua de spitale universitare din Franţa) privind hidroxiclorochina, anumiţi medici din sectoare convenţionale, nu erau toţi de aceeaşi părere, doreau şi au cerut infecţioniştilor şi farmaciştilor prescrierea ei. A trebuit să punem la punct un protocol, să facem întruniri şi să pierdem timpul cu ceva ce nu trebuia să se întâmple din start În acest moment, nu există nicio dovadă validă a vreunei eficacităţi a hidroxiclorochinei asociate sau nu azitromicinei, vreun efect benefic la bolnavi în general”, a spus Damien Barraud.

Medicul a adăugat că în spitalul în care lucrează se foloseşte hidroxiclorochina, dar în cadrul unui studiu „Discovery”, şi că preferă să aibă dovezi înainte de a o recomanda pentru administrare.

„Nu există niciun motiv pentru a o prescrie. Sigur aţi văzut alertele Centrului de farmacovigilenţă din Nouvelle-Aquitaine şi ale ANSM (Agenţia Naţională a Medicamentului, n.r.) privind aproximativ 50 de accidente cardiace produse în contextul administrării acestui medicament”, a spus sursa citată.

Barraud a mai explicat că recomandările lui Raoult au mai avut drept consecinţă faptul că aparţinătorii pacienţilor au cerut medicilor câteodată vehement să li se prescrie bolnavilor hidroxiclorochină, ameninţând cu procese în instanţă.

Specialistul este de părere că această situaţie generală este consecinţa unui fel de „populism medical”.

„Nu văd o descriere mai bună a ceea ce se întâmplă. Să îi iei pe toţi ostatici şi să vrei să treci drept salvator cu un medicament minune care va salva lumea, aşezându-te deasupra tuturor regulilor metodologice şi etice, da, este populism medical”, a adăugat Barraud, potrivit Mediafax.

Medicul a mai amintit că Raoult colaborează cu laboratoarele Sanofi, companie care comercializează clorochină.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase