Home » Știință » Medicamentele pentru boli autoimune pot fi transformate foarte ușor într-un tratament puternic anti-cancer

Medicamentele pentru boli autoimune pot fi transformate foarte ușor într-un tratament puternic anti-cancer

Medicamentele pentru boli autoimune pot fi transformate foarte ușor într-un tratament puternic anti-cancer
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 26.05.2020

Oamenii de știință de la grupul Antibody and Vaccine al Universității Southampton au descoperit o cale de a transforma medicamentele cu anticorpi, dezvoltate anterior pentru a trata autoimunitatea, în anticorpi cu o activitate anti-cancer puternică. Este necesară doar o simplă „schimbare” moleculară.

Cercetările sunt concentrate pe o moleculă numită CD40 care e prezentă la suprafața celulelor imunitare. Molecula controlează atât autoimunitatea cât și cancerul. În cazul autoimunității, CD40 este considerat a fi supra-stimulat. Astfel, molecula crește șansa sistemului imunitar de a ataca țesuturile sănătoase. Pe de altă parte, în cazul cancerului, CD40 este considerat sub-stimulat. Astfel, molecula le permite celulelor tumorale să evite sistemul imunitar.

Medicamentele pentru boli autoimune pot fi transformate pentru a lupta împotriva cancerului

Medicamentele cu anticorpi au fost dezvoltate pentru a activa sau a suprima calea imunitară a CD40. Cercetătorii de la Centrul pentru Imunologie în Cancer din Southampton dezvăluie acum că anticorpul inhibitor CD40 poate fi transformat în agonist (care produce relaxare) prin simpla modificare a domeniului constant al anticorpului.

Trucul a fost demonstrat în cazul a trei inhibitori diferiți. Unul dintre acei anticorpi s-a dovedit a fi un „super-agonist” care ar putea stimula sistemul imunitar și să vindece cancerul mult mai eficient, potrivit MedicalXpress.

„Este foarte palpitant să putem schimba un medicament autoimun într-unul pentru cancer”, a declarat dr. Xiaojie Yu, autorul principal al studiului. „Am căpătat o înțelegere mai amplă asupra mecanismului prin care CD40 poate fi activat”, a adăugat cercetătorul.

„Descoperirele noastre s-au inspirat din alte studii asupra CD40 desfășurate aici în Southampton și au fost surprinzătoare și captivante”, a spus profesorul Mark Cragg, autor senior al studiului. „Este pur și simplu fără precedent să putem lua un anticorp care inhibă sistemul imunitar și să îl activăm pentru cancer print-un proces relativ simplu”, a mai declarat Cragg.

Studiul a fost publicat în jurnalul Cancer Cell.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Codul folosit de cancer pentru a ucide, descoperit de cercetători

O proteină din sistemul nostru imunitar ar putea contribui la tratamente mai eficiente pentru cancer sau bolile imune

Un test de sânge poate identifica peste 50 de tipuri de cancer

O enzimă extrasă din bureţii de mare opreşte creşterea celulelor canceroase

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase