Home » Știință » Un studiu a descoperit variantele genetice legate de apariția schizofreniei

Un studiu a descoperit variantele genetice legate de apariția schizofreniei

Un studiu a descoperit variantele genetice legate de apariția schizofreniei
Credit foto: Pixabay
Publicat: 08.07.2020

Analizele au identificat tipurile de celule care sunt susceptibile la variantele genetice responsabile de schizofrenie.

Un studiu recent a comparat analize ale genomului uman cu date legate de modul în care ADN-ul este „împachetat” în celulele șoarecilor pentru a vedea care țesuturi sunt cele mai probabile purtătoare ale variantelor genetice responsabile de schizofrenie, notează Medicalxpress.

„Fiecare boală comună are o componentă genetică majoră la rădăcina sa”, explică dr. Andrew McCallion, profesor de genetică a Universității John Hopkins, SUA.

„Studierea genomului indivizilor din populatiile umane ne ajută să găsim reperele genetice care sunt legate de boală, dar acestea nu ne oferă adesea o perspectivă biologică care identifică celulele în care acea variație are un impact asupra riscului de a dezvolta acea boală”, mai adaugă cercetătorul.

Variantele genetice

Paul Hook, doctorand al profesorului McCallion, explică faptul că variantele genetice pot acționa diferit în funcție de celulele în care se află. Pentru a identifica aceste variante, oamenii de știință apelează la secvențiere.

Pentru a aproxima pericolul în care se află o persoană trebuie luate în calcul aspecte precum starea variantei genetice, dacă este activă sau nu, și modul în care ADN-ul este „împachetat în interiorul celulelor.

Cercetătorii au identificat o listă de 281 variante genetice care pot juca un rol important apariția schizofreniei, trebuie precizat faptul că lista inițială de la care a pornit studiul cuprindea în jur de 62.000 de posibile variante genetice periculoase. 

Datele mai indică și faptul că cortexul cerebral este o zonă de interes în studierea și tratarea schizofrenieie, aspect confirmat și de către alte studii realizate de-a lungul timpului.

Studiul Leveraging mouse chromatin data for heritability enrichment informs common disease architecture and reveals cortical layer contributions to schizophrenia a fost publicat în Genome Research.

Citește și:

Genele unui sistem imunitar hiperactiv pot cauza simptome asociate schizofreniei

104 gene sunt asociate cu un risc mare de schizofrenie

Câinii reduc riscul de schizofrenie

Creierul fiecărei persoane diagnosticate cu schizofrenie este diferit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase