Home » Știință » Vaccinul împotriva tuberculozei poate limita decesele COVID-19

Vaccinul împotriva tuberculozei poate limita decesele COVID-19

Vaccinul împotriva tuberculozei poate limita decesele COVID-19
Vaccinul BCG este folosit de aproape 100 de ani
Publicat: 14.07.2020

Vaccinul BCG (împotriva tuberculozei) oferă protecție și împotriva altor boli infecțioase și ar putea avea un rol important în reducerea cazurilor severe de COVID-19 și a limitării deceselor provocate de această infecție. Concluzia aparține unor cercetători din SUA.

O echipă de cercetători din SUA a raportat, într-un studiu, că vaccinarea copiilor împotriva tuberculozei, folosită pe scară largă în țări în care s-au înregistrat anterior rate mari ale acestei boli bacteriene, ar putea ajuta la reducerea deceselor de COVID-19.

În studiul publicat săptămâna trecută în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au precizat că, după ce au comparat diferențele de factori care ar putea influența vulnerabilitatea la virusul SARS-CoV-2, precum venitul, educația, serviciile de sănătate și vârsta, au descoperit că, în țările cu rate mai mari de vaccinări cu Bacillus Calmette-Guerin (BCG), pentru tuberculoză, mortalitatea de COVID-19 a fost mai mică.

Riscul de mortalitate de COVID-19, mai mare în Germania de Vest comparativ cu cea de Est

Cercetătorii au precizat că un exemplu bun a fost Germania, care a avut diferite planuri de vaccinare împotriva tuberculozei înainte ca Germania de Est și Germania de Vest să fie unificate în 1990.

Riscurile de mortalitate de COVID-19 în rândul vârstnicilor sunt de aproape trei ori mai mari în vestul Germaniei comparativ cu ​​estul Germaniei, unde mai mulți oameni în vârstă au fost vaccinați în copilărie, se arată în studiu.

Coautorul cercetării, Luis Escobar, de la Virginia Tech, a declarat că s-a demonstrat că vaccinul BCG, folosit de aproape 100 de ani, protejează împotriva altor boli respiratorii virale. Acesta a avertizat, însă, că noile descoperiri sunt preliminare. Vaccinul BCG este testat în prezent pentru prevenirea COVID-19 la cadre medicale din mai multe țări, inclusiv din SUA.

Un alt studiu dat publicității la începutul lunii aprilie de cercetătorii Universităţii John Hopkins, din Baltimore (Maryland), a arătat că există o legătură între populaţiile vaccinate împotriva tuberculozei, COVID-19 şi decesele provocate de coronavirus. Țările în care vaccinarea cu Bacillus Calmette-Guerin (BCG) a făcut parte din schema de vaccinare înregistrau o rată chiar şi de 6 ori mai mică a deceselor provocate de COVID-19, preciza studiul.

Totodată, cercetătorul japonez Tasuko Honjo, unul dintre laureații premiului Nobel pentru Medicină în 2018, a afirmat că vaccinul împotriva tuberculozei, administrat în Japonia, ar putea fi unul din motivele ratei scăzute de mortalitate în rândul pacienţilor cu COVID-19 din această ţară.

În România, vaccinul universal împotriva tuberculozei (BCG), care lasă pe umăr o cicatrice în formă de floricică, este inclus în schema de vaccinare obligatorie încă din perioada comunistă.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii din Ungaria au dezvoltat un medicament pe bază de proteine care inhibă COVID-19

Rusia începe să exporte Avifavir, medicament pentru COVID-19. Tratamentul este deja folosit cu succes

Un vaccin experimental  împotriva COVID-19 are rezultate pozitive în testele pe oameni

Dr. Virgil Musta atrage atenția asupra pericolelor COVID-19: Amenințarea este cât se poate de reală

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase