Home » Știință » Copiii sub 5 ani sunt purtătorii unor cantități mai mari de coronavirus – studiu

Copiii sub 5 ani sunt purtătorii unor cantități mai mari de coronavirus – studiu

Copiii sub 5 ani sunt purtătorii unor cantități mai mari de coronavirus – studiu
Publicat: 01.08.2020

Copiii cu vârste sub cinci ani au în nas de 10 până la 100 de ori mai mult material genetic al coronavirusului, comparativ cu copiii mai mari și adulții, potrivit unui nou studiu.

Autorii cercetării atrag atenția, în urma descoperirii, că minorii cu vârste sub cinci ani ar putea fi factori importanți de transmitere COVID-19 în cadrul comunităților. Avertismentul lor este în contradicție cu afirmațiile autorităților sanitare din SUA privind răspândirea virusului SARS-Cov-2.

Studiul vine în condițiile în care, în SUA, administrația Donald Trump susține redeschiderea școlilor și a creșelor, văzută ca una dintre metodele de a reporni economia, notează Science Alert.

Între 23 martie și 27 aprilie, cercetătorii au prelevat probe nazale de la 145 de pacienți din Chicago cu forme ușoare și moderate de COVID-19, în decurs de o săptămână de la apariția simptomelor.

Pacienții au fost împărțiți în trei grupe: 46 de copii mai mici de cinci ani, 51 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani și 48 de adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

Sub îndrumarea pediatrei Taylor Heald-Sargent, de la Spitalul pentru copii Ann & Robert H. Lurie, cercetătorii au observat „o cantitate de 10 până la 100 de ori mai mare de SARS-CoV-2 în tractul respirator superior al copiilor mici”.

Autorii au adăugat că un studiu recent de laborator a demonstrat că, cu cât era mai mult material genetic viral, cu atât putea crește virusul infecțios.

Copiii cu vârsta de sub 5 ani, potențialii factori de răspândire COVID-19

Totodată, s-a demonstrat anterior că copiii cu încărcături virale mari ale virusului sincițial respirator (RSV) au mai multe șanse să răspândească boala.

„Astfel, copiii mici pot fi potențialii factori importanți de răspândire SARS-CoV-2 în populația generală”, au scris autorii în studiul publicat în revista JAMA Pediatrics.

„Obiceiurile de comportament ale copiilor mici și spațiile închise din școli și centrele de îngrijire de zi cresc temerile legate de amplificarea SARS-CoV-2 în rândul acestei populații, pe măsură ce restricțiile de sănătate publică sunt diminuate”, au concluzionat ei.

Noile descoperiri sunt în contradicție cu opinia actuală a autorităților din domeniul sanitar potrivit căreia copiii mici, care, după cum a fost bine stabilit, au șanse mult mai mici să se îmbolnăvească grav de COVID-19, nu răspândesc foarte mult virusul.

Cu toate acestea, până în prezent s-au făcut destul de puține cercetări pe această temă.

Un studiu recent efectuat în Coreea de Sud a descoperit că tinerii cu vârste între 10 și 19 ani transmiteau COVID-19 în gospodării la fel de mult ca adulții, însă copiii care aveau sub nouă ani transmiteau virusul într-o proporție mult mai mică.

Vă recomandăm să citiți și:

COVID-19 „lovește” mai ușor de acasă, decât de pe stradă

21 de medicamente existente ar putea trata COVID-19 prin blocarea virusului – studiu

Cele șase tipuri de COVID-19 în funcţie de simptome. Ce a identificat un nou studiu

Kilogramele în plus cresc proporțional riscul de complicaţii în cazul bolnavilor de COVID-19

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase