Home » D:News » Aurora boreală, filmată din spaţiu. Un spectacol rar şi frumos – VIDEO

Aurora boreală, filmată din spaţiu. Un spectacol rar şi frumos – VIDEO

Aurora boreală, filmată din spaţiu. Un spectacol rar şi frumos – VIDEO
Publicat: 28.06.2015
Un spectacol obişnuit pentru locuitorii zonelor nordice, aurora boreală este un eveniment cu totul special pentru cei care o văd pentru prima oară. Astronautul Scott Kelly, aflat pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a filmat aurora boreală din spaţiu, oferind tuturor o perspectivă rară asupra acestui fenomen de care s-au bucurat până acum doar foarte puţini norocoşi, conform unui material publicat de Huffington Post.

Scott Kelly este astronaut al NASA şi se află într-o misiune de un an la bordul ISS.

Aurora boreală, sau luminile nordului, este un fenomen vizibil de obicei doar în apropierea Polului Nord. Aurora filmată luni noaptea de Kelly s-a extins însă mult înspre sud, deasupra Americii, şi a fost neobişnuit de strălucitoare, în condiţiile în care furtuna solară care a declanşat acest fenomen a fost neobişnuit de intensă, fiind clasificată drept „severă” de Administraţia Naţională americană pentru Oceane şi Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration — NOAA).

Fenomenul de auroră polară nu este exclusiv terestru, fiind observat şi pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte sau Venus. Aurora polară terestră e provocată de ciocnirea unor particule încărcate electric (de exemplu electroni) din magnetosferă cu atomi din straturile superioare ale atmosferei terestre, aflate la altitudini de peste 80 km, sub incidenţa vântului solar.

Planeta noastră este atinsă permanent de vântul solar, un flux rarefiat de plasmă caldă (gaz de electroni liberi şi cationi) emis de Soare în toate direcţiile, ca rezultat al temperaturii înalte a coronei solare, atmosfera stelei. Pe durata furtunilor magnetice, fluxurile pot fi mai puternice iar fenomenele de auroră boreală sau australă sunt cu atât mai spectaculoase.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase