Home » Timp Liber » De altadata… (septembrie)

De altadata… (septembrie)

Publicat: 07.09.2006
In luna septembrie a anului 1860, Bucurestii au inregistrat un eveniment major: a aparut primul numar al revistei Ilustratiunea, subintitulata Jurnal universal.

Jurnal universal
Ilustratiunea Romana nr. 1, 18 septembrie 1860

Proprietar si director era cunoscutul pictor si fotograf Carol Popp de Szathmari, iar redactor si corector – inginerul Alexandru Zane, unul dintre promotorii sistemului metric de la noi. Ilustratiunea era editata cu alfabet latin si a fost prima publicatie ilustrata, caz unic in presa romaneasca de la 1860. Mai mult, aceasta revista a fost primul simptom al vointei de racordare a romanilor si a Romaniei la valorile europene. A fost mai mult decat un ciocanit de deget in usa Europei, a fost prima mana care a deschis aceasta usa.

Este suficient sa se compare continutul articolelor din Ilustratiunea cu al articolelor din L’Illustration, modelul parizian. Unele texte sunt preluate integral, altele – intr-o forma sintetica, dar nu trebuie ignorat numarul enorm de articole izvorate din spiritualitatea romaneasca. Erau informatii pentru uzul cititorilor romani cultivati si pentru consulii marilor puteri rezidenti in Bucuresti. Natiunea romana trebuia cunoscuta in profunzime, pentru a convinge despre necesitatea primirii ei in sanul comunitatii europene.

Chiar din primul numar, se sugereaza ca statutul Romaniei nu este acela de natiune vasala sultanului. Un desen aparut in L’Illustration, reprezentand vizita lui Al.I. Cuza la Sublima Poarta, era corectat la nivelul comentariului de Szathmari insusi, care fusese martor ocular la eveniment. Corectia dezvaluie riscul asumat de artist, care si-a permis sa imortalizeze audienta in ciuda restrictiilor impuse de o civilizatie din afara familiei europene.
de Emanuel Badescu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase