Home » Travelling » La poarta Mexicului

La poarta Mexicului

Publicat: 18.12.2007
Aici incepe patria!

Nu este deloc usor sa intelegi intreaga complexitate a melanjului cultural, economic si politic care caracterizeaza localitatea de frontiera Tijuana. In ultimii 40 de ani, orasul s-a convertit intr-un mozaic cultural: o varietate enorma a populatiei, fiecare cu propria organizare sociala, cu propriul mod de a gandi, de a trai sau de a se comporta. Aceasta varietate sociologica si culturala au facut din Tijuana un oras punte intre doua culturi principale foarte diferite: cea occidentala si cea latin-americana.
Tijuana, poarta Mexicului, isi avertizeaza vizitatorii : “Aici incepe Patria!”

O controversa
Originea numelui orasului a creat intre istorici controverse care dainuiesc pana astazi. Unii sustin ca orasul a fost botezat dupa proprietara unei ferme care se afla la granita actuala a Mexicului, Tia Juana (matusa Juana).
Din pacate, nu exista documente in arhive care sa sustina aceasta varianta, asa ca au aparut si sustinatorii unei a doua variante: radacina numelui s-ar regasi in vechea limba vorbita in aceste locuri, Yumana. Alti istorici sustin ca numele Tijuana si derivatiile lui inseamna “langa mare”.
Nici una dintre aceste variante nu a fost confirmata, ceea ce face ca lista posibilitatilor sa ramana deschisa.

Orasul turistic
Pentru un turist ajuns in mijlocul acestui oras atat de agitat, Tijuana poate aparea intr-adevar ca o matusa. Una foarte preocupata de comfortul celui pe care il gazduieste. Nu exista nici o sansa sa te plictisesti aici. Orasul nu se dezminte de celebra ospitalitate cu care sunt caracterizati locuitorii acestor meleaguri: restaurantele cu bucatarii internationale, cluburile, muzeele, cafenelele, terenurile de golf, coridele, magazinele, toate atrag si seduc.
Puteti strabate celebrul bulevard Revolucion plin de culori si arome, puteti cina in moderna zona Rio, care va va incanta cu variatele restaurante sau pur si simplu puteti incepe sa descifrati misterele orasului vizitand muzeele acestuia.

Bulevardul Revolucion este cel mai cunoscut din Tijuana. Aceasta faimoasa strada a fost construita in 1889 si inca de la inceputurile sale a fost un punct de intalnire al turistilor, datorita multiplelor fantani arteziene, restaurantelor si centrelor de distractii nocturne. Aici veti gasi excelente restaurante mexicane, italiene, orientale, dar si mancare fast-food pentru cei care sunt pe fuga sau pentru turistii carora nu le ajunge timpul pentru a se bucura de frumusetile acestui oras.
Daca sunteti prezenti in perioada Fiestelor, atunci va puteti considera cu adevarat norocosi. In fiecare an se sarbatoresc evenimente cum ar fi traditionala Fiesta Brava, cu participarea toreadorilor de talie internationala, Festivalul Binational Mozart, Festivalul Aniversarii Orasului, cu manifestarile sale artistice sau Festivalul Hispanoamerican de Chitara, unde performeaza artisti de nivel international.

Daca va plac delicatesele, aici aveti ocazia sa le vedeti pe toate la un loc, in cadrul faimosului Festival Traditional al Pestelui si al Scoicilor.
Si daca dupa degustari, vi s-a facut brusc dor de ocean, atunci puteti admira superbele plaje din Rosarito, aflate in sudul orasului.
Oricare plaja din Tijuana ati alege, veti fi sedus de atmosfera placuta creata de cafenele cu muzica live, unde puteti manca scoici sau va puteti odihni privind surferii, care nu rateaza nici o zi de exercitiu.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase