Home » Travelling » Baie la ei acasa

Baie la ei acasa

Publicat: 23.01.2008
Cand vizitezi o tara araba sau regiuni cu astfel de influente, cum ar fi Andaluzia, a merge la un hammam e o ocazie sa te infiltrezi in stilul de viata al localnicilor si sa intelegi mai multe despre cultura lor. Paragraful care urmeaza s-ar putea numi foarte bine – cum am ratat relaxarea in grup.

Vocile si zarva veneau de undeva din fund si m-am indreptat si eu cu pasi nesiguri intr-acolo. Se vorbea tare si mult. Femei rubiconde sedeau revarsate pe niste bucati de musama asezate jos, pe gresie si se sapuneau de zor cu miscari viguroase. Nu parea sa fie vorba de nici o relaxare, ci mai degraba de munca. Aveau in fata galeata plina si din cand in cand scaldau castronul si-si turnau apa de sus sa se limpezeasca de sapun.

M-am gandit ca probabil trebuie sa umplu si eu galeata si sa incep si m-am indreptat spre un robinet. De data asta o alta mana m-a tras indarat cu o miscare brusca si o fata mi-a spus in franceza :
« Exista o femeie de servici care face asta» Nu o vedeam, asa ca am lasat galeata si m-am asezat cu miscari lenese pe o banca cu faianta. Eram deja molesita de la abur. Si a venit o batrana schiloada, cocosata, purtand un sort. I se vedeau coastele. Femeia aia statea acolo zilnic in aburi si umplea galeti, facea curat…Mi-am primit portia de apa si am desfacut plicul cu sapun. O pasta maro consistenta; acelasi miros ca in copilarie cand facea bunica sapun de rufe in casa.

Am inceput sa intind sapunul pe piele fara prea mult zel, apoi mai cu spor asa, de dragul integrarii. Ma mai spalasem in ziua aia, nu prea ma dadeam in vant dupa sapunul ala, asa ca dupa o vreme l-am pitit intr-un colt pe banca si m-am indreptat spre camera urmatoare, cu abur cald. Acolo o alta femeie, cu fusta si bustul gol mi-a facut semn sa ma asez pe jos langa ea, pe musamaua aia dreptunghiulara. Apoi imi cerea ceva prin semne. Nu stiam ce. O alta femeie ma lamureste : « Sapunul. Unde e sapunul ? » M-am dus sa-l recuperez. Masajul era cu sapun, nu cu ulei cum vazusem in alte locatii. Si era chiar acolo in camera cu aburi, nu pe vreun pat undeva, separat. Hotarat lucru, reprezentarile mele despre hammam cadeau una cate una.
 
Intre timp femeile sporovaiau in continuare, despre mine. Imi luau seama.
Tot corpul imi mirosea a sapunul bunicii. Masajul n-a durat mult si m-am dus la camera cu abur rece. Am inceput o conversatie. Se pare ca toate sa spalau la cap acolo pentru ca era mai ieftin decat acasa. Am stat o vreme la racoare dupa care am decis ca e timpul sa ies. M-am zgribulit in vestiar si pe femeia de acolo care imi pusese hainele deoparte, dintr-o grija excesiva (nu erau decat localnice) am gasit-o pe un covoras rugandu-se. Mi-a facut un semn scurt din aratator sa astept. La iesire ma astepta copila care m-a condus inapoi la pensiune pe stradutele labirintice.

Baile arabe din Sevilla au o alura cautata de spa si se incearca o atitudine de grija fata de client, in ciuda peretilor scorojiti si pe alocuri cu igrasie. Turisti sau localnici vin in pauza de pranz (la ei este de 2 ore) sa se deconecteze. La intrare primesti papuci si am vazut cu uimire cum unii vizitatori se scalda cu papuci. Lumanari peste tot, voci soptite ale personalului care te indeamna catre ce sa te indrepti sau sa faci. Baile sunt mixte. Ajunsa acolo am vazut cativa oameni cu privirile in cele trei variante posibile : fie fixate pe pereti sau in jos, in apa, fie pe furis, catre vecini. Erau ghemuiti fiecare in coltul lui cautand sa se relaxeze, ca doar de aia venisera acolo. Nu stiu cum se face ca pe mine ma apucase dorinta de inot, dar una asa, de nu puteam sa stau locului. M-am abtinut constienta ca ii deranjez pe ceilalti si am inceput sa ma misc de la o baie de la alta. Erau 3 zone cu apa fierbinte, calda si rece. In incaperile alaturate o sauna cu abur cald, hammam, o piscina jacuzzi si o camera de relaxare unde stateai pe perne si beai un ceai. Era un fel de a se pandi reciproc al vizitatorilor ca nu te puteai impiedica sa nu gandesti. Daca gandesti nu te relaxezi.
Daca mai punem la socoteala si vorbaria spaniolilor, poti sa uiti de liniste.

In Maroc hammam-ul este un loc de socializare, mai ales pentru femei care nu prea au alte distractii. Trebuie spus ca nu le vezi in baruri, cafenele stand la o sueta cu prietenele, aceste locuri fiind teritorii exclusiv masculine. Mai vezi cate una intr-o cofetarie, dar in compania unui barbat. La hammam ele isi impartasesc noutatile sau comenteaza miscarile cate unei novice ca mine, cand se nimereste prin preajma.

Locatii sunt la tot pasul, unele curate, altele in care nici n-ai vrea sa calci. Oamenii locului stau la usa si te "agata" din strada, poftindu-te inauntru. Am vizionat cateva astfel de lacasuri de imbaiere in unele orase din Maroc, doar asa, ca sa vad ce ofera si la ce preturi. Arhitectural, toate au o camera de relaxare si cate 3 spatii cu aburi : unul cu abur fiebinte, altul cu abur cald si altul cu abur rece si este recomandabil ca trecerea sa se faca in aceasta ordine.
In mare totul se reduce la imbaiere, baie de aburi, masaj, eventual gomaj cu sapun negru, si chiar picturi cu hena pe mana sau picior pentru doamne. Spatiile pentru barbati sunt separate de cele ale femeilor, si nu se intalnesc niciodata unii cu altii. La unele hammam-uri incalzirea se face manual.

Mi-a fost dat sa vad, trecand pe strazi inguste, o usa deschisa, si undeva mai departe cate un barbat ingenunchiat, cu fata luminata de flacari, intretinand focul cu foale, pentru ca alaturi, dincolo de ziduri, intre mozaicuri trupuri lenese sa-si faca siesta in aburi si petale de trandafir, doamne chicotind sau impartasindu-si secretele de frumusete. Asta-mi imaginam eu ! Pana cand mi-am imaginat destul si am trecut la aflarea adevarului.

In Meknes s-a intamplat sa fie. Cu proprietarul casei de oaspeti in care stateam schimbasem cateva impresii. Parea un intelectual rasat si putea sa aiba o conversatie interesanta daca o dorea. In ziua aia ne-am intalnit la usa. Ma despartisem de prietenii mei si venisem in graba sa-mi iau costumul de baie si prosopul. Il anunt incantata ca ma duc la hammam. Cred ca si-a inchipuit ca voi opta pentru baia privata, chiar acolo unde aveam si camerele, dar nu, eu vroiam la baia publica, sa vad si eu ce face toata lumea (I wanna live like common people, I wanna do whatever common people do…era in capul meu). Mi-l amintesc si acum pe proprietar, perplex, in mijlocul patio-ului spunand cu mirare :
« Ah, iesiti ? », « Da », am raspuns, eu grabindu-ma spre usa surazatoare.

Abia asteptam ! aveam o intalnire cu o copila de-a locului care m-a condus la hammam si a facut si pe interlocutoarea in discutia cu taxatoare de bilete, plasata chiar in vestiar. Am lamurit ca vreau baie si masaj. Am platit si mi-a facut semn sa ma dezbrac. Apoi femeia a venit la mine si m-a agatat de costum cu un gest violent si mi-a facut semn sa-l dau jos. M-am conformat. Dupa aia am primit una bucata plic de sapun lichid, un castron rosu si o galeata albastra. Incarcata cu toate astea mi-am facut aparitia goala in camera cu abur si am ramas un pic in pragul usii. Am ramas eu asa o vreme incercand sa disting printre aburi ce se petrece. Trebuie sa fi parut un pic stinghera, era ca un fel de debut pe scena, iar seara cand rememoram intamplarile zilei chiar m-a pufnit rasul, dar atunci nu prea ma gandeam cum arat ci eram avida sa vad ce e in jurul meu.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase