Home » Travelling » Lisabona – orasul trecutului care sfideaza viitorul

Lisabona – orasul trecutului care sfideaza viitorul

Publicat: 30.10.2008
Pentru o mare parte dintre noi, cei ce traim in acest secol al super-vitezei, este o adevarata incantare sa stii ca weeek-endul acesta poti vizita Roma, peste cateva zile poti fi in Barcelona si daca ai chef, saptamana urmatoare poti sa zbori pana in Vilnius. Daca in goana dupa destinatii turistice mai mult sau mai putin exotice ai bifat si Lisabona, poate ca este momentul sa te opresti un pic. Lisabona este un oras care cere respect. Nu poti sa pretinzi ca l-ai vizitat intr-un week-end, fie el si prelungit. Orasul trebuie batut la pas, admirat, respirat, astfel incat sinestezia sa de culoare si cultura sa-ti ramana impregnata in minte indeajuns de mult incat sa vrei sa te intorci acolo cu prima ocazie.

Sa facem cunostinta

Oriunde v-ati caza in Lisabona, zona de actiune turistica este disputata de patru cartiere: Baixa, Alfama, Bairro Alto si Bairro de Belem.
Primul dintre ele, Baixa, care se afla chiar in inima orasului, a fost construit pe ruinele orasului distrus in timpul cutremurului din 1755. Daca doriti sa faceti cumparaturi, dar intre timp sa mai vizitati si cateva dintre monumentele orasului, acesta este cartierul catre care trebuie sa va indreptati. In Baixa este localizat cel mai mare centru comercial al capitalei, dar si Teatrul National Dona Maria II, Praca do Comercio si Rossio.
Praca do Comercio, cunoscuta si sub denumirea de Terreiro do Paco, locul pe care timp de 200 de ani s-a aflat Palatul Regal. Atat palatul, cat si biblioteca sa imensa, care adapostea peste 60 000 de volume, au fost distruse in urma cutremurului din 1755. Piata a fost reconstruita, iar cladirile care au luat locul palatului sunt in prezent sedii ale ministerelor. In 1974, piata a fost scena revolutiei care a inlaturat de la putere guvernul lui Marcello Caetano. Astazi, a devenit un loc pasnic, in care se organizeaza evenimente culturale si spectacole. Rossio este o alta piata celebra a Lisabonei, care juca in trecut rolul locului in care aveau loc judecati, spectacole, festivaluri sau defilari militare. In prezent, aici au loc intalniri politice, in vreme ce cladirile care o inconjoara gazduiesc la parter magazine de suveniruri, bijuterii sau cafenele.

Influenta musulmana inca mai poate fi observata in Alfama, partea veche a orasului care a rezistat puternicului cutremur. Numele, marturie a dominatiei arabe, denumeste cel mai vechi cartier al Lisabonei, “cuib” al muzicii fado in prezent. Aici trebuie sa veniti cand cautati linistea stradutelor inguste si intime, atmosfera unei cafenele atemporale, unde puteti degusta cateva dintre minunile culinare portugheze in timp ce ascultati ritmurile muzicii fado, atat de dragi localnicilor. Tot aici se afla cea mai veche biserica a orasului, Igreja de Santa Maria Maior, pe care o veti intalni, cel mai probabil, mentionata sub denumirea de Se de Lisboa. De la inceputul construirii sale in 1147, edificiul a suferit diverse modificari si mai ales, a supravietuit celor mai puternice cutremure care au scuturat Lisabona, rezultand un amestec de stiluri arhitecturale.

Bairro Alto se afla la antipodul Alfamei – zgomotos, colorat si puternic ancorat in tot ceea ce inseamna secolul XXI. Aceasta este zona favorita de intalnire a tinerilor si locul in care sintagma “viata de noapte” capata un sens. Este ca un furnicar care nu numai ca nu doarme noaptea, dar pare ca odata cu lasarea intunericului abia se trezeste la viata.

Cine zice ca istoria este imateriala, greseste. Ea exista si daca vreti sa o intalniti si sa va aflati fata in fata cu trecutul, mergeti in cartierul Belem. Principala atractie este Mosteiro dos Jeronimos, a carui constructie a inceput in 1501 si s-a terminat 70 de ani mai tarziu. Ridicarea sa a costat statul echivalentul a 70 de kilograme de aur pe an, insa perioada in care a fost construita a permis realizarea unei constructii atat de costisitoare. Manastirea este un foarte bun exemplu al stilului manuelin, a carui inspiratie provine de la teritoriile vizitate in timpul Epocii Descoperirilor, amestecat cu influente gotice si renascentiste. Pe langa membri ai familiiilor regale care au condus Portugalia de-a lungul timpului, aici se afla ingropat si vestitul Vasco da Gama, alaturi de poetul national, Luis de Camoes.

Cele patru cartiere importante ale Lisabonei par sa-si fi impartit destul de bine mostenirea. Intr-un mod aproape straniu, acestea au reusit sa-si delimiteze destul de exact specificul, astfel incat, pentru a intelege cu adevarat mostenirea culturala si turistica a orasului trebuie sa le vizitezi pe toate.
Pentru o vedere de la inaltime, va trebui sa urcati colina Sao Jorge, unde se afla si Castelo de Sao Jorge. Cunoscut initial sub denumirea de Castelo dos Mouros, acesta ocupa o pozitie dominanta pe cea mai inalta colina a centrului istoric, oferindu-le vizitatorilor una dintre cele mai frumoase vederi asupra orasului si estuarului riului Tajo.
Printre “minunile” moderne ale Lisabonei se afla si “Oceanario”, al doilea acvariu ca marime din Europa, dupa cel din Barcelona, care gazduieste mii de specii de pesti si vietuitoare marine. Impresia generala conform careia daca ai vazut un acvariu le-ai vazut pe toate este total eronata in acest caz. Spectacolul care se desfasoara in fata ochilor curiosi ai vizitatatorilor nu mai are nevoie de o alta recomandare.

Gastro-delicii

Gastronomia traditionala este puternic legata de pozitionarea geografica a orasului, prin urmare preparatele pe baza de peste sunt la mare cinste. Chiar daca vi se pare ca denumirile felurilor de mancare suna ca ceva de pe alta planeta, incercati fara teama specialitatile locale, pe care le puteti comanda din aproape orice bistro sau restaurant. Ca sa fiti siguri ca nu uitati ce trebuie sa mancati, este recomandat sa va faceti lectiile dinainte. Noi va recomandam pataniscas de bacalhau, peixinhos da horta sau daca vreti ceva care sa sune mai cunoscut, incercati savuroasele sardine la gratar preparate la faimosul Bife a Cafe. Cel mai celebru desert din Lisabona se numeste pastel de nata, iar cel mai delicios se prepara in cartierul Belem.

Simplu… Lisabona !

Desi o legenda spune ca Ulise este cel care a fondat orasul, este mult mai probabil ca acesta sa fie ridicat in vremea fenicienilor. Oricare ar fi adevarul, Lisabona este o asezare “de cursa lunga”, deoarece existenta sa se intinde pana in vremurile pre-romane. In anul 205 i.e.n. romanii si-au inceput domnia de doua secole in orasul pe care Iuliu Cezar l-a botezat Felicitas Julia. In 714 e.n. crestinismul din Peninsula Iberica avea sa intre intr-un con de umbra pentru urmatorii 400 de ani. Cuceritorii musulmani au pus stapanire pe intreaga zona, obligand populatia sa se converteasca si sa adopte limba araba in locul celei pe care o vorbeau. Astazi, bogata mostenire a culturii si influentei musulmane a ramas marturie a acelor vremuri indepartate, desi reprezentantii culturii crestine si-au recastigat destul de repede terenul pierdut pentru o perioada atat de indelungata. In 1147 “reconquista” si restabilirea crestinismului au insemnat pentru Lisabona unul dintre cele mai importante evenimente din istoria sa. La jumatatea secolului XIII, Portugalia isi muta capitala de la Coimbra in Lisabona, cunoscand o dezvoltare rapida pe fondul dezvoltarii comertului maritim si terestru. Odata cu secolul XV incepe epoca de aur a Portugaliei – perioada marilor descoperiri si a colonizarii. In 1434, una dintre navele aflate sub pavilion portughez a depasit limitele unei legende care inspaimanta si pe cei mai incercati marinari. Aceasta a trecut dincolo de temutul cap Bojador de pe coasta vest africana, distrugand mitul maritim conform caruia acolo se sfarsea lumea. In 1497 Vasco da Gama a descoperit faimosul drum catre Indii. Bogatiile acumulate in urma acestei expeditii au transformat Lisabona intr-un opulent imperiu, insa zilele prospere ale celui mai bogat centru comercial aveau sa fie de scurta durata. Expansiunea rapida, costurile expeditiilor si cele de colonizare ale noilor teritorii aveau sa arunce Portugalia intr-o perioada neagra, marcata de conflicte civile si politice. La sfarsitul secolului XVII o alta perioada de glorie avea sa inceapa, odata cu descoperirea aurului brazilian. Dupa care a urmat fatidicul an 1755, cel care a ingenunchiat puternicul oras, fara ca acesta sa-si mai castige vreodata puterea si prestigiul de odinioara. Firul narativ al istoriei care a urmat are un usor iz telenovelistic, cu ani de framantari, rascoale, ani de dominatie, dictaturi militare si rasturnari dramatice de situatie. Abia secolul XX i-a adus Lisabonei pacea si linistea de care avea nevoie pentru a-si ingriji ranile si pentru a inflori intr-un nou oras modern.

De unde incepem

In loc sa ne apucam cu mainile de cap de bucurie, mai bine am incepe prin a afla ce ne intereseaza. Trebuie sa stabilim un buget in care sa includem biletele de avion, cazarea, si sa luam in calcul degustarile de mancaruri traditionale care, apropo, ar putea deveni chiar un viciu. Desigur ca este musai sa incercam si celebrul vin de Porto, sa vizitam “Oceanario” si cine stie cate alte tentatii ne vor iesi in cale.

Transport

Odata fixat bugetul de vacanta, primele lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare sunt transportul si cazarea. In Lisabona cel mai repede se ajunge, desigur, cu avionul. Toate cursele care pleaca catre Lisabona au escala in diferite orase europene, in functie de compania aeriana pentru care ati optat. In aceasta perioada, cel mai ieftin bilet pentru dus pleaca de la suma de 685,81 RON, in vreme ce pentru intoarcere cel mai mic pret porneste de la 424,56 RON. Trebuie sa retineti ca acestea sunt preturi estimative calculate pentru perioada imediat urmatoare, insa daca calatoria va fi planificata din timp, atunci exista sanse foarte mari sa va puteti achizitiona bilete la preturi mult mai mici. In aceste conditii, drumul cu masina personala va fi cu siguranta unul mai scump si mai obositor, deci nu il recomandam in mod deosebit.

Cazare

Dupa rezervarea biletelor de avion, este momentul sa va cautati o pensiune draguta sau un hotel cochet, daca sunteti adoratori ai confortului. Indiferent unde v-ati caza, adevaratul oras se afla in exteriorul zidurilor si este cat se poate de pregatit sa-si primeasca toti vizitatorii.
Preturile pentru un hotel de trei stele incep de la 42 euro si de la 150 euro in cazul unui hotel de patru stele. Cum in Lisabona este sezon turistic tot timpul anului, preturile pentru camere nu variaza serios, dar daca veti face rezervarea din timp, veti putea profita cu siguranta de reduceri deloc de neglijat. Mai multe informatii despre posibilitatile de cazare gasiti aici.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman
Meteorologii au anunțat până când mai ține vremea rece
Meteorologii au anunțat până când mai ține vremea rece
Serviciile secrete din Occident au dejucat cel puțin 10 atacuri teroriste în Europa în 2023
Serviciile secrete din Occident au dejucat cel puțin 10 atacuri teroriste în Europa în 2023