Home » Travelling » Sri Lanka si India- ultimul episod

Sri Lanka si India- ultimul episod

Publicat: 06.10.2006
„Inainte de a fi intreprins aceasta prima calatorie in India, Orientul a avut asupra sufletului meu o inrâurire puternica… Dar am invatat ca niciodata simpatia mea fata de el sa nu imi intunece mintea. Fara spirit critic, m-as fi ratacit in multimea superstitiilor, asa cum se intampla atator indieni.“- Paul Brunton, India secreta

O lume a barbatilor
Cu exceptia femeilor emancipate, care exercita o profesie, indiencele sunt sotii, mame si gospodine, iar viata lor se deruleaza in mare parte intre peretii casei. Cele din castele de jos lucreaza la camp sau in constructii. De multe ori, de sari-ul lor atarna un sugar, in timp ce burtica proeminenta vesteste o nastere apropiata. Familia are o importanta vitala, capul ei fiind un mic suveran sau, dupa caz, un tiran.

Baietii sunt mai doriti si adeseori mai iubiti decat fetele. Acestea sunt privite indeosebi ca o investitie nerentabila, munca lor fiind platita mai prost. Mai devreme sau mai tarziu pleaca de acasa, iar pentru a le marita trebuie platita o dota. Casatoriile aranjate sunt acceptate si practicate pe scara larga, deoarece copiii datoreaza supunere parintilor, iar acestia stiu oricum mai bine ce este bine pentru copiii lor.

Sclipitorul Bollywood
Indienii sunt innebuniti dupa filmele siropoase, neverosimile, cu cantec si cu dans made in Bollywood. Fiecare tanar viseaza sa ajunga star la Bollywood. Aici se produc anual peste 860 de filme, ceea ce face din Bollywood al doilea producator de filme din lume, dupa Hong Kong. Profitand de notorietatea de care se bucura, multe staruri ale cinematografiei indiene o aleg, dupa terminarea carierei de actor, pe cea de politician. Strazile sunt pline de afise colorate si nu este intotdeauna clar daca este vorba despre o reclama la un nou film, sau daca un candidat isi prezinta noua platforma politica.

O alta Indie
Cucerit de Alfonso Albuquerque in 1510, Goa a fost timp de 450 de ani, pana in 1961, colonie portugheza. Este cel mai mic, dar si cel mai bogat stat al Indiei, fiind situat la Marea Arabiei. Astazi, uriasele catedrale care au gazduit pe vremuri Inchizitia sunt pustii. Sfantul Xavier, Apostolul Orientului, se odihneste, dupa lungi peregrinari, in Goa. Plajele exotice si atmosfera relaxata, asemanatoare celei din Kathmandu, Nepal, au atras in epoca Flower Power nume precum Hendrix, Joplin sau Led Zeppelin. Petrecerile din Goa au ramas faimoase si indelung criticate.

Rajasthan
Este probabil cel mai spectaculos si mai mandru stat indian. Trecutul tumultuos a lasat mostenire prezentului forturi, palate si temple de o frumusete nemaiintalnita. Succesorii familiilor regale si-au pierdut puterea, dar si-au pastrat influenta politica si sociala, ca si palatele uriase, care astazi sunt in acelasi timp muzee, hoteluri de lux si resedinte pentru maharajas. Desi se afla la marginea desertului, Udaipur este inconjurat de lacuri. Complexul de palate cu gradini, curti interioare, balcoane si arabescuri respira atmosfera basmelor din O mie si una de nopti.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase