Home » Advertorial » Laptopurile ASUS OLED au grijă de ochii tăi

Laptopurile ASUS OLED au grijă de ochii tăi

Publicat: 28.06.2021

Toate bune și frumoase cu laptopurile moderne până apuci să vezi diferența pe care o face tehnologia OLED integrată pe unele dintre modelele propuse de ASUS. Dacă ai avea cum să faci o comparație între un ecran de laptop obișnuit și unul cu OLED, vei remarca diferențe semnificative de calitate, care înclină balanța net în direcția celor din urmă. Așadar, vom prezenta în cele ce urmează cele mai importante beneficii ale ecranelor OLED.

Diferențele apar grație naturii tehnologiei OLED, care are de-a face cu iluminarea ecranului. Panourile OLED emit propria lumină, spre deosebire de ecranele LCD-LED care au nevoie de o iluminare din fundal. Iar asta face o mare diferență, în special la nivelul contrastului, întrucât acolo unde imaginea trebuie să fie neagră, pixelii unui panou OLED încetează să mai emită lumină, generând o nuanță profundă de negru, de o calitate net superioară celei afișate de ecranele LCD-LED obișnuite.

Laptopurile ASUS OLED reproduc perfect negrul. Un pixel OLED este alcătuit din trei subpixeli, fiecare cu propria iluminare autogenerată: un ecran Full HD (1.920 x 1.080) are 2.073.600 de pixeli, ceea ce înseamnă că are 6.220.800 de subpixeli auto-iluminați, în comparație cu doar câteva zeci de LED-uri de iluminare din fundal într-un ecran LCD Full HD. Atunci când se afișează negru pe un ecran OLED, pixelul este pur și simplu oprit pentru a produce cel mai întunecat negru posibil. Acest lucru permite obținerea unor imagini extrem de clare chiar și în cele mai întunecate scene. Vei fi surprins să vezi câte detalii noi vei observa în filmele tale preferate!

Laptopurile ASUS cu ecran OLED dispun și de cel mai bun gamut de culoare din clasa lor, reproducând culorile cu o acuratețe superbă în condiții reale și afișând imagini de nivel profesional, ceea ce le face perfecte pentru munca profesională și creativă sau pentru oricine dorește, pur și simplu, să se bucure de cea mai bună fidelitate a culorilor. În plus, datorită naturii compușilor organici speciali de emisie de lumină pe care îi utilizează, ecranele OLED pot reduce lumina albastră dăunătoare cu până la 70 % în comparație cu ecranele LCD, ceea ce le face să fie foarte delicate pentru ochi și să reducă riscul de deteriorare a retinei.

Lumina albastră este cunoscută pentru disconfortul vizual și perturbarea calității somnului pe care le provoacă. Dar laptopurile ASUS OLED nu doar emit cu 70 % mai puțină lumină albastră dăunătoare, fiind certificate în acest sens de TÜV Rheinland și SGS, ci, deosebire de filtrele tradiționale de lumină albastră, schimbarea spectrului înseamnă că nu este nevoie să se compromită acuratețea culorilor.

Celulele conice sunt celulele din retina ochiului care permit vederea în culori și sunt cele mai afectate de lumina albastră. În cadrul unor experimente efectuate de Universitatea Farmaceutică Gifu din Japonia, celulele conice ale șoarecilor au fost supuse unor surse de lumină roșie, verde și albastră. Capacitatea de supraviețuire a celulelor conice expuse la lumină albastră a scăzut dramatic la 20% după 24 de ore, în timp ce celulele conice expuse la alte culori și-au păstrat o capacitate de supraviețuire de aproximativ 100%. Atunci când se întunecă, creierul tău produce hormonul melatonină, care ajută la menținerea unei programări corecte a ciclurilor zilnice de somn. Potrivit unui studiu al Universității Stanford, producția de melatonină poate fi blocată de expunerea la lumina albastră pe timp de noapte și poate provoca perturbarea somnului.

Deoarece ochii copiilor nu sunt complet dezvoltați, cu un cristalin și o cornee mai transparente, lumina albastră dăunătoare poate pătrunde mai ușor în ochi, putând provoca îmbătrânirea prematură a retinei. Cercetările au arătat că, în ochii unui copil de cinci ani, aproximativ 60% din emisiile de lumină albastră recepționate trec prin retină, în comparație cu doar aproximativ 20 % în cazul unui adult de 60 de ani. Cu ecranele ASUS OLED, nivelurile semnificativ mai scăzute de lumină albastră înseamnă o mai bună îngrijire a ochilor pentru copii.

Laptopurile ASUS OLED pot menține o bună reproducere a culorilor la orice nivel de luminozitate, astfel încât poți ajusta liber luminozitatea ecranului pentru a se potrivi mediului de lucru, bucurându-te în același timp de culori excepțional de vii. De exemplu, în mediul din sufragerie (iluminat de obicei la aproximativ 100 lux), ai nevoie doar de o luminozitate de 177 niți la un ecran OLED pentru a produce aceeași imagine clară ca și cea de 400 niți a unui ecran LCD. La nivelurile mai scăzute de luminozitate necesare pe ecranele OLED, se emite mai puțină lumină albastră dăunătoare.

Pe ecranele LCD convenționale, calitatea detaliilor și a culorilor scade de obicei dramatic pe măsură ce luminozitatea este redusă. Dar laptopurile ASUS OLED sunt capabile să afișeze detalii deosebite la setări de luminozitate mai mici, datorită contrastului ridicat și capacității lor de a menține o gamă largă de culori la luminozitate redusă. Atunci când se calculează volumul de culoare 3D – care adaugă iluminarea la gama tradițională de culori 2D – ecranele ASUS OLED au un volum de culoare cu aproximativ 60% mai mare, oferind o performanță mai bună a culorilor la orice nivel de luminozitate.

În concluzie, dacă vrei un laptop care să aibă și grijă de ochii tăi, în afară de a-ți oferi imagini superbe, recomandarea noastră ar fi un ZenBook Flip 13 OLED UX363, care vine cu un design complet nou, ce combină o portabilitate excelentă cu o versatilitate fără precedent. Ecranul subțire NanoEdge FHD OLED și balamaua ErgoLift cu rotire la 360° îl fac pe ZenBook Flip 13 OLED un sistem super compact, cu o carcasă super-subțire de doar 13,9 mm, care încorporează o serie extinsă de interfețe pentru conectivitate foarte ușoară. Procesorul său Intel Core oferă performanțe excelente pentru productivitate portabilă și creativitate vizuală ridicate.

Poți consulta oferta actuală pentru laptopurile ASUS OLED pe eShop oficial ASUS.