Corfu

Mihaela Stanescu 08.03.2009
Legendele povestesc ca Poseidon, zeul marii, s-a indragostit, intr-o buna zi, de nimfa Korkyra, fiica raului Asopos, si a rapit-o, ducand-o intr-o frumoasa insula a Marii Ionice, insula careia zeul i-a dat numele fetei. Cu vremea, in dialectul doric, numele a inceput sa fie rostit Kerkyra, si asa o numesc grecii si in ziua de azi. Daca va intrebati despre ce insula misterioasa o fi vorba, veti fi mirati sa aflati ca e una dintre cele mai cunoscute, admirate si vizitate. E insula cunoscuta de noi toti sub numele - italienizat - de Corfu.

In metru antic

Populata din Antichitate de colonisti veniti din alte parti ale Greciei (in special din Corint) atrasi de minunata ei asezare – minunata din punct de vedere comercial -, insula s-a dezvoltat cu repeziciune, platind, insa, tributul obisnuit: a fost prada lacomiei si ambitiilor de cucerire ale popoarelor din jur.

Aici s-a dat prima batalie navala cunoscuta in istoria Greciei (aproximativ in anul 664 i. Hr.), in urma careia insula a fost cucerita de tiranul corintian Periandros. Curand, insa, Corfu si-a recastigat independenta si, de atunci, a tot incercat sa ramana in afara conflictelor care izbucneau frecvent intre orasele grecesti antice si sa se ocupe, pur si simplu, de comert. Mentinerea acestei sanatoase neutralitati nu era insa posibila tot timpul, intr-o vreme in care cetatile grecesti, orase-state avand fiecare ambitiile sale, se luptau intruna, pe mare si pe uscat, pentru a-si spori puterea si a-si extinde dominatia. Timp de 4 secole, insula a mai fost asediata si chiar cucerita, pentru scurte perioade, cand de Sparta, cand de Siracuza, cand de piratii ilirici, fiind eliberata, in 229 i. Hr., de catre romani, care i-au conferit rangul de stat liber, utilizand-o insa ca baza navala pentru operatiunile lor armate si comerciale in Mediterana. 

Dupa infiintarea de catre romani in anul 31 i. Hr a puternicului oras Nicopolis, o cetate activa, foarte populata si care indeplinea un important rol comercial si cultural in regiune, Corfu a intrat oarecum intr-un con de umbra si, timp de aproape un mileniu, a fost lasata in pace de mai toata lumea.

 

Sub protectia venetienilor

In Evul Mediu insa, odata cu ridicarea Regatului normand al Siciliei, Corfu a fost vazuta iarasi ca o ispita militara si comerciala. Marile puteri care isi desfasurau fortele in Marea Mediterana s-au batut pentru cucerirea insulei: a fost ocupata de normanzi (secolele al XI si al XII-lea) , apoi de  genovezi (1197-1204), pe care i-au gonit venetienii. In secolul al XIII-lea a fost, pentru cateva decenii (1214-1259) sub stapanirea grecilor, pentru ca, in 1267, sa intre sub dominatia casei de Anjou, una dintre cele mai puternice dinastii nobiliare ale Europei acelor vremuri.

Dar casa de Anjou s-a multumit cu o stapanire formala asupra insulei, fara a lua masuri pentru a-si apara aceasta proprietate, astfel incat, in vremea suveranitatii angevine, Corfu  a ajuns la bunul plac al aventurierilor de toate neamurile care bantuiau prin Mediterana. Drept care, in 1386, satula de aceste lovituri ale hazardului si cautand stabilitate si siguranta sub ocrotirea unui stapan puternic, populatia din Corfu s-a pus singura sub ocrotirea Venetiei, la vremea aceea o infloritoare republica maritima, ce domina militar si comercial Mediterana. Venetia a dobandit suveranitatea asupra insulei, oficial, in anul 1401.

A fost, din partea corfiotilor, o hotarare buna, o alegere inteleapta, caci venetienii – care au stapanit Corfu din 1401 pana in 1797 – si-au luata in serios rolul de suverani si au inzestrat noua posesiune cu fortificatii zdravene, menite sa reziste atacurilor la care avea sa mai fie supusa insula.

Priceperea venetienilor in materie de constructii militare s-a vazut de-a lungul celor 4 veacuri in care au stapanit Corfu si in care turcii – inamicii traditionali ai venetienilor – au incercat de mai multe ori sa cucereasca insula. Dar fortificatiile ridicate de venetieni au rezistat si celor mai grele asedii (ultimul a avut loc in 1716); gratie acestor exceptionale edificii de aparare, atacurile au fost, de fiecare data, respinse. Infrangerea turcilor in 1716, dupa un asediu de 22 de zile, a fost sarbatorita in toata Europa; in secolul al XVIII-lea, cand o mare parte a continentului era sub stapanirea Imperiului Otoman,  insula era privita ca un avanpost al civilizatiei occidentale in estul europei si un bastion al crestinismului in fata invaziei otomane.

Urmele indelungatei dominatii venetiene se vad si azi: in limba vorbita aici, care pastreaza cuvinte provenite din italiana si din dialectul venetian; in gastronomie, dar mai ales in arhitectura: monumente vechi, ridicate de venetieni, constructii fortificate, printre care impunatoarele Palaio Frourio si Neo Frourio, strajuiesc insula de cateva secole.

Influenta culturii vestice a facut ca in Corfu sa se dezvolte si o neobisnuita dragoste pentru muzica de opera. In Corfu a fost infiintata prima opera din Grecia, in vremea dominatiei venetiene, iar in 1732, aici a fost fondata cea mai veche universitate a  Greciei. Iar acest amestec de cultura greaca si occidentala, armonios imbinate, e una dintre cele mai interesante trasaturi ale insulei Corfu. Majoritatea populatiei e ortodoxa, dar un mic numar locuitori (5%) sunt romano-catolici, mostenire de origine venetiana; si totusi, ei sarbatoresc Pastele nu impreuna cu romano-catolicii din italia, ci la aceeasi data ca si compatriotii lor greci.

Dupa ce Venetia a fost cucerita de Napoleon Bonaparte (1797), Corfu a fost cedata francezilor; pentru o scurta perioada, a fost capitala unei federatii numite Heptanesos (Cele Sapte Insule – e vorba despre cele 7 insule principale ale arhipelagului numit Insulele Ionice), care se autoguverna, dar sub suzeranitate otomana, iar in 1815 toate Insulele Ionice (arhipelagul din care face parte si Corfu) au devenit un protectorat britanic, sub denumirea de Statele Unite ale Insulelor Ionice. Situatia a durat pana in 1864 cand, prin Tratatul de la Londra, semnat de mai multe tari europene, Insulele Ionice au trecut sub suveranitatea Greciei, unde se gasesc si in ziua de azi. Asa a devenit Corfu o insula a Greciei, politic vorbind, dupa ce, cultural, apartinuse lumii grecesti timp de veacuri in sir.

 

Corfu, astazi

Scaldata in apa foarte sarata a Marii Ionice, binecuvantata cu zile insorite mai bine de 250 de zile pe an, insula Corfu se remarca prin vegetatia luxurianta si un lant muntos care-i dau un farmec aparte. In Corfu exista o multime de puncte de atractie si iti trebuie un sejur de cel putin o saptamana pentru a le cunoaste pe toate.

Pentru transportul pe insula, cel mai indicat este sa-ti inchiriezi un vehicul – o masina, un ATV, o motocicleta sau o bicicleta. Spre deosebire de Santorini sau alte centre turistice grecesti, Corfu nu pune mare pret pe transportul in comun, autobuzele vin rar, nu opresc in toate statiile si circula dupa un orar care se defineste in limitele chefului soferului. Cu aceasta mica exceptie, serviciile sunt bune, iar oamenii de aici circumscriu portretului general al grecilor care fac tot posibilul sa te simti relaxat si bine si sa nu regreti ca le-ai fost oaspete.

 

Orasul Castelelor

Orasul Corfu, capitala insulei, mai este cunoscut si drept Kastropolis (Orasul Castelelor, datorita celor 3 mari castele care sunt ridicate aici) si face parte din patrimoniul mondial UNESCO. O mixtura ciudata intre arhitectura venetiana si cea neoclasica (britanica), orasul Corfu are o splendoare romantica rupta parca dintr-un roman de capa si spada.

In acelasi timp, este si un foarte important centru cultural: aici aveti de vizitat peste 20 de muzee (nu aveti voie sa ratati neobisnuitul Muzeu al artei asiatice in Corfu – 12.000 de artefacte care dovedesc mai putin cunoscuta influenta a lui Alexandru cel Mare in Asia; Muzeul de Arheologie in care veti descoperi uriasa bogatie spirituala si simbolica a grecilor antici sau  Muzeul Bizantin Antivouniotissa).

Pentru melomani, Corfu – oras cu o lunga traditie in muzica – va fi un adevarat regal. Muzica traditionala corfiota este unica in Grecia – se numeste cantades, si este oferita de un cor pe patru voci acompaniate de o chitara rece. De asemenea, orasul se mandreste cu 3 filarmonici de renume mondial: Societatea Filarmonica din Corfu – costumata in rosu si cunoscuta si drept Palia (Batrana); Mantzaros – costumata in albastru si cunoscuta drept Nea (Noua) si Capodistria – costumata in rosu si negru. In orasul Corfu avem o serie de obiective turistice pe care nu avem voie sa le ratam:

  • Vechiul Oras. Din punct de vedere arhitectonic, este tributar in proportie de 100% stilului venetian, cu case largi in inalte, stradute foarte inguste si pietruite, arcade si culori pastelate. Peste 30 de biserici ortodoxe se inghesuie aici, cele mai importante fiind Catedrala, Biserica Doamnei din Pestera (Panagia Speliotissa), Sfantul Spiridon – in care se afla si moastele sfantului, patronul insulei Corfu.

  • Spianada. O piata publica divizata in doua portiuni: Ano si Kato, cea mai mare din sud-estul Europei, cu numeroase spatii verzi, monumente, pavilioane destinate filarmonicii si terenuri de… cricket. De fapt, Corfu, gratie influentei fostului protectorat britanic, este singurul loc din Grecia in care se joaca cricket.

  • Palaio Frourio. O veche fortareata venetiana construita pe o insula artificiala, este pastrat in bune conditii pana in ziua de astazi. Este o oaza culturala si istorica – aici se tin concerte de opera si momente de reenactment (reconstituiri istorice).

  • Neo Frourio. Este un urias complex de fortificatii care domina partea de nord-est a orasului si adaposteste o piata de peste traditionala si un port.

  • Palaia Anaktora. Un palat aflat sub patronajul sfintilor Mihail si Gheorghe, cu gradini intinse si numeroase statui, construit in stil roman, a fost resedinta de vacanta a Regelui Greciei, iar inaintea acestuia a Guvernatorului britanic. In complex se afla si Muzeul de Arta Asiatica.


Ce vizitam pe insula?

Roda. Este un sat traditional grecesc, foarte vechi, aflat in nordul insulei, transformat intr-un cochet si relaxant loc de vacanta. Spiritul neconventional de aici te duce cu gandul la un model ideal de organizare al unei astfel de statiuni – asa ar fi trebuit sa arate, de exemplu 2 Mai si Vama Veche… daca nu ar fi fost in Romania. In Roda, puteti manca peste proaspat preparat in nenumarate feluri, grecesti si internationale, ziua puteti sta la soare pe o plaja de nisip fin, iar seara aveti prilejul sa va distrati in nenumarate cluburi si baruri, unde se canta muzica live, au loc showuri de comedie si concursuri karaoke.

Achilleion. Este un palat construit in Corfu de Elizabeta a Bavariei (1837-1898), mai cunoscuta si drept Sisi, sotia imparatului austro-ungariei Franz Iosef I. O femeie obsedata de tot ceea ce este frumos si marcata de moartea tragica a singurului ei fiu, Rudolf, Sisi a construit acest palat in 1890, la sugestia consulului austriac Alexander von Watzberg pentru a se retrage pentru o vreme din viata publica si a-si plange copilul. Decorat cu motivul omniprezent al lui Ahile, Achilleion-ul se afla la 10 km de orasul Corfu.

Paleokastritsa. Este o regiune foarte frumoasa din punct de vedere peisagistic, situata pe coasta vestica a insulei si in care se gasesc oraselel Lakones, Liapades si Doukades. Stanca cea mare din mijlocul golfului Paleokastritsa este, de fapt, corabia pietrificata a lui Ulise, conform legendelor.

Agios Georgios si Agios Gordis. Sunt doua resorturi turistice linistite si relaxante, ideale pentru un sejur de familie.

Sidari. Este un loc foarte cautat de gurmanzi – numarul tavernelor de aici, aproape il depaseste pe cel al localnicilor.

Acharavi. Este un loc linistit, o fasie lunga si ingusta de plaja de pietre, cu numeroase taverne, vedere la munte si un Water Park foarte cochet si cu preturi decente.

Daca ai pornit  intr-o vacanta mai lunga, poti vizita si alte obiective din apropierea Corfu: insulele Paxos şi Antipaxos sau pe partea continentala, Laguna Albastra, sau Othoni si Ereikoussa (prima este cea mai vestica asezare si insula din intreaga Grecie, in vreme ce a doua este cea mai nordica insula ionica. Ambele sunt foarte primitoare, relaxante si linistite – iti ofera imaginea completa a stilului de viata traditional grecesc.) Costurile nu sunt foarte mari, in medie aproximativ 25 de Euro pentru o zi cu vaporul.

Nu in ultimul rand, de la agentii sau prin ghid poti sa-ti faci un program special in fiecare zi si seara: petrecere greceasca, echitatie, scufundari, croaziere, shopping etc.

In afara de obiectivele mentionate in ghidurile turistice, dacă ai spirit de aventurier poti descoperi niste zone mai putin cunoscute, dar foarte frumoase. De exemplu, mergand pe jos aproximativ 15 km din Acharavi spre Sidari, gasesti un loc despre care nici ghizii locali nu stiu prea multe, Astrakieri – o plaja superba la marginea muntelui, o apa de un turcoaz ametitor si un restaurant cu specific pescaresc de nota 10 – Gregoris.

 

Viziteaza Corfu si in realitate! Descopera.ro iti recomanda Croaziera Italia, Grecia, Croatia – cu vasul MSC Musica – 7 nopti (Venetia – Bari – Corfu – Santorini – Mykonos – Pireu/Atena – Katakolon – Dubrovnik – Venetia). Afla detalii!

Cele mai noi articole
Un studiu fără precedent sugerează că procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit
Un studiu fără precedent sugerează că procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit
Sânzienele. Intrare gratuită la Muzeul Satului Dimitrie Gusti pentru cei care vin îmbrăcați în ie
Sânzienele. Intrare gratuită la Muzeul Satului Dimitrie Gusti pentru cei care vin îmbrăcați în ie
Comisia Europeană sprijină cercetătorii cu peste 8oo de milioane de euro în acest an
Comisia Europeană sprijină cercetătorii cu peste 8oo de milioane de euro în acest an
Coreea de Nord, avertisment către Statele Unite
Coreea de Nord, avertisment către Statele Unite
Unghiile microcipate, o nouă modă. Cum funcționează unghiile inteligente
Unghiile microcipate, o nouă modă. Cum funcționează unghiile inteligente
Prinţesa Latifa, care a acuzat că este ţinută captivă de familia sa, a fost văzută în Europa
Prinţesa Latifa, care a acuzat că este ţinută captivă de familia sa, a fost văzută în Europa
Australia se opune încadrării Marii Bariere de Corali în categoria siturilor „în pericol”
Australia se opune încadrării Marii Bariere de Corali în categoria siturilor „în pericol”
Palatul Cotroceni, un loc marcat de numeroase evenimente istorice
Palatul Cotroceni, un loc marcat de numeroase evenimente istorice
Studiu: Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca sunt eficiente împotriva tulpinii Delta a coronavirusului
Studiu: Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca sunt eficiente împotriva tulpinii Delta a coronavirusului
O filmare apărută pe rețelele de socializare din China arată o rachetă prăbușită în mijlocul unui câmp
O filmare apărută pe rețelele de socializare din China arată o rachetă prăbușită în mijlocul unui câmp
Cum va fi vremea în următoarea perioadă. Caniculă și precipitații, mai ales în sud și est
Cum va fi vremea în următoarea perioadă. Caniculă și precipitații, mai ales în sud și est
Vaccinul dezvoltat de acest medic a salvat milioane de vieţi
Vaccinul dezvoltat de acest medic a salvat milioane de vieţi
Varianta Delta a coronavirusului, tot mai prezentă la nivel global. Alexandru Rafila spune ce este de făcut
Varianta Delta a coronavirusului, tot mai prezentă la nivel global. Alexandru Rafila spune ce este de făcut
Câți dintre români nu vor reveni la obiceiurile de cumpărare anterioare pandemiei
Câți dintre români nu vor reveni la obiceiurile de cumpărare anterioare pandemiei
Discul de aur, simbol al orașului Cuzco, se întoarce în Peru după mai bine de 100 de ani
Discul de aur, simbol al orașului Cuzco, se întoarce în Peru după mai bine de 100 de ani
Iată cât de rapid ar putea o civilizație extraterestră să colonizeze galaxia Calea Lactee
Iată cât de rapid ar putea o civilizație extraterestră să colonizeze galaxia Calea Lactee
Un studiu clinic sugerează că depresia ar putea fi tratată cu gaz ilariant
Un studiu clinic sugerează că depresia ar putea fi tratată cu gaz ilariant
Unde se poate respira cel mai curat aer din Europa
Unde se poate respira cel mai curat aer din Europa