Cu titlul New Wave on the Black Sea (Un nou val pe Marea Neagra), A.O. Scott, un cunoscut critic de film al publicatiei New York Times, a dedicat duminica, 20 ianuarie, o adevarata poveste pentru cinematografia romaneasca, explicand, in detaliu, evolutia fantastica pe care a avut-o filmul romanesc in ultimii 3 ani.
Scott, care considera ca filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" este cel mai bun film din 2007, fiind urmat, pe locul 6, de filmul lui Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost?", isi explica admiratia pentru filmul romanesc inca de la inceput prezentand modul in care a fost cuprins de acest "virus":
"Aceasta intrebare a inceput sa circule in mijlocul Festivalului de Film de la Cannes din 2005", scrie Scott, explicand si rezultatele acestei intrebari. "Oamenii de film de la Cannes isi puneau o singura intrebare: Mai multe decat ne-am fi asteptat. Dar pentru moment eram fericiti sa putem avea "Moartea domnului Lazarescu", continua criticul englez, pregatindu-si cititorii pentru urmatoarele destainuiri: "In 2006, dupa , Festivalul de la Cannes a gasit loc in programul proiectiilor sale pentru doua noi filme romanesti: , al lui Catalin Mitulescu si cel al lui Corneliu Porumboiu, , doua abordari, desi in diferite moduri, ale revolutiei din 1989".
Scott continua, firesc, cu Filmul lui Cristian Mungiu, , povestind parcursul acestuia si subliniind totodata simplitatea regizorului roman care si-a gasit astfel loc "masa bogatilor", o data cu dobandirea celebrului Palme d’Or: "Un an mai tarziu, primul film care a fost prezentat la Cannes a fost filmul , al lui Cristian Mungiu, o trista poveste a avortului ilegal si un portret geners al vietii de zi cu zi din ultimii ani de dominatie comunista. Pana la sfarsitul festivalului s-a impus in fata competitiei. A fost multa incantare, insa nicio surpriza, atunci cand Mungiu, in varsta de 39 de ani, cu o voce blanda si o fata rotunda, a urcat pe scena Salii Lumiere, in ultima seara a festivalului, pentru a accepta premiul Palme d’Or, cel mai de pret premiu al festivalului, intrand astfel intr-un cerc al maestrilor cinematografiei", descrie criticul, insa fara sa uite reusita filmului : "Mai devreme, in aceasi zi, juriul Un certain regard a acordat premiul filmului , alt film romanesc, al carui regizor, prolificul si talentatatul Cristian Nemescu, a murit intr-un accident de masina in anul precedent, la varsta de 27 de ani".
Introducerea lui Scott se incheie intr-un mod care pune cinematografia romaneasca acolo unde nimeni nu se astepta: "Astfel, in trei ani, patru mari premii ale festivalului de la Cannes s-au indreptat catre o tara a carui loc in cinematografia secolului 20 ar putea fi numit, cu indulgenta, marginal. Marsul triumfal al lui de dupa Cannes a continuat prin nominalizarea la Globul de aur. Totusi poate aici o auziti prima data: a sosit noul val Romanesc".