Home » Cultura » CARTE

CARTE

Autor: Marc Ulieriu 05.14.2008
Pe marginea prapastiei Tyler Drumheller, Elaine Monaghan Editura Minerva, 28 lei

Carbon modificat
Richard Morgan, Editura Tritonic, 28 lei
In secolul XXVI, omenirea s-a raspandit in toate ungherele galaxiei. Protectoratul Natiunilor Unite conduce cu o mana de fier toate aceste lumi noi, cu ajutorul unor trupe de elita. Tehnologia a adus ceea ce religia nu fusese in stare sa garanteze: atunci cand constiinta iti poate fi stocata intr-o baterie corticala si poate fi downloadata intr-un alt corp, moartea nu mai constituie decat un impediment minor. Fostul diplomat Takeshi Kovacs a mai fost ucis, insa ultima sa moarte a fost deosebit de brutala. El este trimis inapoi pe stravechiul Pamant, intr-un nou corp, ca sa sa descalceasca itele ascunse ale unei crime petrecute in San Francisco.

Autocunoastere si terapie asistata
André Moreau, Editura Trei, 19,90 lei
Cand nevoile importante ale omului nu sunt sistematic satisfacute, ele induc transformari psihice care, in cele din urma, devin maladii. Majoritatea nevoilor nesatisfacute isi gasesc originea intr-o relatie defectuoasa cu o anumita persoana, iar boala psihosomatica este o tulburare a relatiei. Cartea lui Moreau permite initierea, elaborarea si clarificarea strategiilor de gandire, comunicare, individualizare si chiar vindecare in cazul unor asemenea disfunctionalitati. Autorul pune in evidenta si importanta pe care o reprezinta relatia medic-pacient, atat la nivelul diagnosticului, cat si din punct de vedere terapeutic.

Fascism si comunism
François Furet, Ernst Nolte, Editura Art, 16 lei
Ernst Nolte (nascut in 1923) a devenit celebru publicand in 1963 Fascismul si epoca sa, un triptic ce continea un studiu comparat al celor doua principale miscari fasciste: cea mussoliniana si cea a national-socialismului hitlerist, cu niste consistente consideratii asupra Actiunii franceze, un fenomen premergator fascismului. Depasind analiza statica a totalitarismului in termeni de structuri analoge, Nolte a inaugurat o perspectiva „istorico-genetica“. Aceasta vede raspandirea fascismului ca pe un rod al unei reactii de tip revolutionar la miscarea marxista de dinainte de 1914 si, cu precadere, la revolutia bolsevica din 1917. Concluziile sale au mers mult mai departe in directia amintita, ajungand sa faca din Gulag un precursor al Auschwitz-ului (cf. studiului Acest trecut care nu mai vrea sa treaca). Ostracizat pentru aceste teorii de colegii sai germani, aplaudat in Franta, Nolte a revenit dupa o scurta eclipsa de interes in centrul atentiei publice dupa caderea Zidului Berlinului si dupa ce François Furet, marele specialist francez in revolutii,i-a acordat o atentie cu totul speciala, in 1995, in volumul sau Le passé d’une illusion. Oarecum complementare, viziunile celor doi (care au pus in lumina similitudinile dintre fascism si nazism pe de-o parte, si comunism de celalata) descriu variantele a doua forme de totalitarism modern. Corespondenta celor doi, inceputa in 1996 (si tradusa in volumul pe care vi-l prezentam), ingaduie, in schimb, sublinierea diferentelor dintre teza lui Nolte („Razboiul civil european a strabatut secolul dintr-un cap in altul“) si cea a lui Furet. Pentru acesta din urma, intre cele doua totalitarisme raman diferente ireductibile, cu precadere in privinta antisemitismului nazist. Discutand despre nasterea ideologiilor secolului XX, despre originile si natura fascismului si comunismului, acest schimb de scrisori propune o confruntare in spatiul careia civilitatea si curtoazia nu exclud rigoarea argumentatiei.

Sef al diviziei pentru Europa pana in 2005 (an in care a parasit-o cu mare scandal), Tyler Drumheller a publicat aceasta carte extrem de critica asupra administratiei Bush subintituland-o „Marturia unei persoane din interior, referitoare la compromiterea de catre Casa Alba a serviciilor de informatii americane“. Timp de trei decenii, ca spion al CIA, a fost conspirat in Africa Razboiului Rece, a avut conducerea celei mai mari statii a Agentiei de dupa caderea Zidului Berlinului si a activat in fruntea diviziei pentru Europa, unde a raspuns de zeci de situatii si de sute de oameni, in cea mai greu-incercata perioada din istoria acesteia. „Cu toate acestea, marturiseste Drumheller in prefata volumului, unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le-am facut a fost sa ies la rampa cu aceste intâmplari.

Am facut exact opusul a ceea ce faceam inainte, dupa ce mi-am petrecut jumatate din viata in anonimat, pentru a-mi proteja identitatea, siguranta familiei mele si vietile colegilor mei din sistemul de informatii. Insa au fost facute atât de multe dezinformari privitoare la CIA de la atacurile din 11 septembrie 2001, incât, dupa ce m-am pensionat, in februarie 2005, am simtit nevoia sa indrept lucrurile.“ Dintre zecile de dezvaluiri incendiare, amintim doar una, menita sa va starneasca interesul pentru lectura: Tyler Drumheller afirma, negru pe alb, ca administratia de la Casa Alba a avut dovada, cu sase luni inainte de invazia americana, ca regimul lui Saddam Hussein nu dispunea de arme de distrugere in masa si nici de un program activ in acest sens. Administratia Bush a preferat sa ignore aceasta informatie, care provenea dintr-o sursa fiabila de prima mana: Naji Sabri, ministrul irakian al afacerilor externe, cu care spionii americani incheiasera un acord.
Despre cele ascunse de la intemeierea lumii
Rene Girard, Editura Nemira, 48,90 lei
Nascut in 1923, René Girard este profesor emerit de literatura comparata la Universitatile americane Stanford si Duke si membru al Academiei Franceze.
E initiatorul teoriei mimetice, teorie care a pus bazele unei noi antropologii, a violentei si a sentimentului religios. In aceasta directie, mecanismul „victimar“ reprezinta cheia problemei pe care o constituie trecerea de la animal la om. Ca sa pricepem aceasta trecere, Girard sustine ca trebuie sa luam in considerare o caracteristica fundamentala a primatelor antropoide: un inalt grad de mimetism, legat de volumul mare al creierului. Mecanismul care impiedica nasterea violentei provenind din „mimesisul de apropriere“ este chiar sistemul instinctual de supunere fata de indivizii dominanti.

Jurnal pe motocicleta
Ernesto Che Guevara, Editura Polirom, 37,95 lei
Asa cum mentioneaza cronicarul de la Time pe manseta cartii, „desi  comunismul si-a pierdut de mult puterea de atractie, Che Guevara ramane cel mai pregnant simbol al rebeliunii si al ardorii revolutionare“. Un motiv serios pentru orice temperament ardent sau cu nostalgii revolutionare sa se aplece asupra acestei autobiografii a lui Che, in regia lui Walter Salles, si a castigat in 2005 un Oscar pentru coloana sonora, dar si prestigiosul Premiu BAFTA pentru cel mai bun film intr-o limba straina. Desi relateaza doar o aventura de tinerete, calatoria nebuneasca a lui Ernesto Guevara si Alberto Granado prin America de Sud ar fi fost, pentru oricine altcineva, punctul culminant al vietii. Dar, pentru cel care avea sa devina El Che, aceasta a reprezentat doar inceputul unui destin transfigurat de idealism.

Maria Magdalena in evanghelii si texte apocrife
Marvin Meyer, Editura Nemira, 15,90 lei
Chiar si atunci cand ucenicii barbati fug pentru a-si salva viata, Maria Magdalena ramane aproape de locul rastignirii. Acesta, dar si alte argumente din Scriptura il indrituiesc pe autor sa sustina ca „Maria Magdalena a fost un ucenic esential al lui Iisus“. Cartea prezinta traducerile celor mai vechi si mai solid autentificate texte care o au in centrul lor pe „aceasta remarcabila femeie“ si construieste teoria potrivit careia rolul central al evreicei din Magdala a fost disimulat in evanghelii de interesele autorilor, care sustineau cauza ucenicilor barbati si locul de frunte al lui Petru.

Scris pe trup
Jeanette Winterson , Editura Humanitas Fiction, 25 lei
Pentru a scrie pe un trup de femeie, Jeanette Winterson s-a pus in pielea unui barbat si a invatat sa se adreseze la persoana intai masculin. Acest „barbat“ se indragosteste de Louise, o femeie care, pana atunci, nu fusese decat o buna confidenta pentru escapadele sale amoroase. Ceea ce urmeaza este o paralela stranie intre definitia rece, aproape clinica, a tuturor partilor corpului, si cantecul care descrie aceleasi parti de trup prin ochiul indragostitului. Cartea dezvaluie o mare poveste de iubire, o fulgerare de patimi care marcheaza pentru totdeauna sufletul prins in plasa ei de lumina.

Citeste continuarea in pagina a 2a