Home » Cultură » SUA, Generalul Mafia si destinele lumii

SUA, Generalul Mafia si destinele lumii

Publicat: 06.02.2009
Iulie, 1943. Confruntat cu imaginea socanta a unui Afrikakorps in plina retragere si cu disensiunile tot mai mari dintre Wehrmacht si soldatii italieni, Mussolini simtea, probabil, ca iminenta invazie Aliata in Sicilia devine realitate. Cu 140.000 de italieni gata de lupta, 40.000 de soldati germani si inca 52.000 de trupe gata sa intre in posibilul teatru de lupta, Sicilia parea, insa, inexpugnabila. Era momentul in care armata americana, sprijinita de OSS (predecesorul CIA), apela la o arma teribila, o arma despre care nici generalii lui Hitler, nici cei ai dictatorului italian, nu isi putusera imagina ca va putea schimba vreodata soarta razboiului: Mafia.

Charles „Lucky” Luciano vs vechii „mafiosi” de rit sicilian

Pentru cei mai multi dintre noi, daca nu pentru toti, Mafia reprezinta forma cea mai dura si mai violenta a crimei organizate. De la clanurile siciliene, calabreze si napolitane si pana la Cosa Nostra americana, de la triadele chinezesti, yakuza japoneza si pana la sangeroasele factiuni rusesti, Mafia inseamna o lunga istorie a victimelor nevinovate si a abuzurilor comise in numele atotputernicului ban. In Sicilia, insa, Mafia reprezinta cu mult mai mult. Se spune, pe buna dreptate, ca trebuie sa fii sicilian pentru a intelege pe deplin fenomenul mafiot, si asta pentru ca in mica insula din sud-vestul Italiei, Mafia a constituit de-a lungul istoriei un veritabil mod de viata.

Inca de la temutii razboinici autohtoni din timpul dominatiei arabe a insulei, care incepe din secolul al VII-lea, razboinici care se autointitulau „mahias” – cei mandri, semeti – si pana la unificarea Italiei in 1860, in urma campaniei lui Giuseppe Garibaldi, „mafiosi” pot fi caracterizati drept „haiduci” locali, singura rezistenta a sicilienilor in fata nesfarsitelor dominatii straine. Este de inteles, atunci, de ce cultul Mafiei a patruns atat de adanc in sufletele localnicilor si de ce ura fata de orice forma de autoritate, chiar si cea a politiei, a dus la exacerbarea unui fenomen ce devenea tot mai acut, mai intunecat si mai violent inca din secolul al XIX-lea.

Salvatore Lucania sau Charles "Lucky" Luciano, "parintele" crimei organizate moderne, socotit de revista Time drept una dintre cele mai influente 20 de personalitati ale secolului XX

Nimeni nu constientiza, insa, amploarea reala a lucrurilor in anii de dinaintea celui de al doilea Razboi Mondial, desi semnalele erau mai mult decat evidente. Mafia „exportata” in Statele Unite ale Americii sub numele de Mano Nera castigase hegemonia „lumii subterane” in urma unui sangeros razboi cu Mana Alba – mafia irlandeza, si impreuna cu Banda Purpurie (grupul crimei organizate evreiesti) realizase celebra Cosa Nostra. In Lumea Noua, crima organizata trecuse deja de perioada clasica a gangsterilor de tipul lui Alphonse „Al” Capone in cea extrem de elaborata a mafiotilor dintr-o noua generatie. Charles „Lucky” Luciano, liderul incontestabil al noii organizatii, alaturi de membrii puternicelor familii new-york-eze (Lucchese, Genovese, Gambino, Bonanno si Colombo)  erau exponentii noii Mafii. In Sicilia insa lucrurile evoluau pe alt fagas. Conservatori, „mafiossi” sicilieni pastrasera vechile reguli de conduita, iar peste 80% dintre afacerile lor se desfasurau inca in mediul rural, desi „relatiile” incepeau incet-incet sa avanseze catre marile orase. Drogurile, prostitutia si jocurile de noroc erau inca considerate afaceri decadente, iar cei care se aventurau catre aceste noi modalitati de a castiga bani erau repede redusi la tacere.

 

Mussolini si lupta antimafia

Intr-o atare stare de lucruri, este evident faptul ca autoritatile fasciste italiene nu realizasera potentialul real al clanurilor mafiote siciliene. In fond, intreaga Europa se pregatea de razboi, iar prioritatile pe ordinea de zi ale fascistilor lui Mussolini erau cu totul altele decat o lupta antimafiota. Totul avea sa se schimbe, insa, in urma unui incident in aparenta minor: o vizita a Ducelui in Piana dei Greci, marunt sat sicilian condus la acea vreme de primarul Don Ciccio Cuccia, lider totodata al unei importante familii mafiote locale. Nemultumit de prezenta numarului mare de politisti si garzi personale ale dictatorului, Don Ciccio declara atunci multimii: „Nimeni sa nu indrazneasca sa se atinga de un fir de par, macar, din capul lui Mussolini, prietenul meu si cel mai bun om din lume!”. Abia in acel moment realiza dicatorul ca pana si el avusese nevoie sa fie trecut sub protectia fatisa a Mafiei pentru a fi in afara oricarui pericol. Lucrurile mersesera prea departe.

Benito Amilcare Andrea Mussolini, Il Duce

Trei zile mai tarziu, Don Ciccio era arestat si inchis in temuta inchisoare Ucciardone din Palermo. Mana dreapta a lui Mussolini, prefectul Cesare Mori, cel supranumit „Preffeto di ferro” – Prefectul de fier, primea puteri nelimitate. Folosind metode tipice naziste, Mori reusea intr-un timp record sa trimita la inchisoare sau sa lichideze majoritatea mafiotilor sicilieni, astfel dand clanurilor cea mai puternica lovitura din istorie. Mafia nu mai exista decat formal, iar putinii lideri care reusisera sa scape datorita relatiilor la nivel inalt incercau sa stea cat mai departe de lumea afacerilor necurate. Printre acestia se numara si Calogero Vizzini – „Don Calo”, arhetipul sicilian al celui numit Cappo di tutti cappi, omul care coordonase pana in acel moment toate actiunile mafiei siciliene.

Cel mai rapid blietzkrieg din istorie

La scurt timp dupa izbucnirea celei de a doua conflagratii mondiale, Winston Churchill decisese ca dezmebrarea axei Roma-Berlin nu se putea efectua decat printr-un atac direct asupra Italiei. Lipsita de aliatul sau, Germania ar fi putut deveni astfel o tinta mai accesibila pentru fortele Aliate. Planul „Influx”din 1940 prevedea ocuparea Palermo-ului, capitala Siciliei, si crearea unei baze din care puteau fi lansate viitoarele atacuri continentale. Hitler efectuase insa prima mutare, iar Anglia, supusa bombardamentelor aviatiei germane, renunta temporar la ideea invaziei. Un an mai tarziu, al doilea plan, „Whipcord”, identic cu primul, avea sa fie abandonat la fel de repede urmand a fi inlocuit cu o strategie comuna anglo-americana. Atacul asupra Siciliei, in a treia sa forma, purta numele de cod „Husky” si urma sa aiba loc in data de 10 iulie 1943. Ceea ce a urmat avea sa socheze o lume intreaga.

Fotografie de arhiva cu soldati americani in timpul Operatiunii Husky

Armata a 8-a britanica, formata din 100 de divizii aflata sub comanda generalului Montgomery, lovise in dimineata zilei stabilite coasta de est a Siciliei. Luptele de o ferocitate rar intalnita lasasera in urma sute de victime din ambele tabere iar victoria facila pe care o asteptau britanicii se dovedise, in realitate, una extrem de costisitoare. In acelasi timp, armata a 7-a americana, condusa de generalul Patton, ocupa in timp record si aproape fara incidente, bazele navale si terestre italiene. Muntele Cammarata cadea, de asemenea, in mainile aliatilor, la 21 iulie, fara ca acestia sa fi tras macar un foc de arma. In timp ce soldatii britanici piereau cu sutele, cei americani cucereau nordul si vestul Siciliei cu pierderi minime. Din cele 24.000 de victime inregistrate de Aliati la finalul campaniei de cucerire a Siciliei, doar putin peste 2000 erau din randul armatei a 7-a.

Fotografie de arhiva – Operatiunea Husky, cel mai rapid blietzkrieg din istorie

Spre deosebire de serviciile secrete britanice care ignorasera aspectele legate de lupta antimafia a lui Mussolini, OSS (Office of Strategic Services), precursoarea CIA, vazuse in nemultumirea populatiei si a influentilor „mafiosi” un puternic potential aliat. Date neoficiale indica faptul ca omul din spatele acestui urias complot nu a fost nimeni altul decat Lucky Luciano, liderul Cosei Nostra americane, aflat in acea perioada in detentie pentru o perioada de 30 pana la 50 de ani de inchisoare. In schimbul eliberarii, Luciano si-a contactat mai vechea cunostinta, Don Calogero Vizzini, prin intermediul lui Vito Genovese, viitorul lider al familiei Genovese, iar ceea ce a urmat depaseste orice putere de imaginatiei. La fel de interesat sa scape de teroarea instaurata de Mussolini, Don Calo si-a folosit toata influenta pentru a mobiliza populatia in vederea sprijinirii trupelor americane. Ghizi care sa ii ajute pe Aliati in strabaterea drumurilor incalcite ale muntilor, eliminarea lunetistilor germani, primiri fastuoase in localitatile siciliene, sunt doar cateva dintre ajutoarele oferite de celebrul capo di tutti capi soldatilor condusi de generalul Patton. Mai mult, in momentul debarcarii trupelor americane, peste jumatate din soldatii italieni aflati sub comanda colonelului Salemi, cel care ar fi trebuit sa asigure rezistenta pe coasta de vest a Siciliei, dezertau imbracati in haine civile. Salemi era arestat de oamenii lui Don Calo si inchis in cladirea primariei din localitatea Mussomeli. Toate acestea il determinau pe generalul Patton sa exclame: „A fost cel mai rapid blietzkrieg din istorie!”

Noua Mafie si teoria conspiratiei

Calogero "Don Calò" Vizzini, supranumit Generaul Mafia, boss-ul suprem al Siciliei intre 1945-1954

La 26 iulie 1943, la numai 16 zile de la lansarea asaltului, o delegatie americana il numea pe Calogero Vizzini primar in Villalba, localitatea sa natala. In aceeasi seara, in timpul unei receptii oferite de noul primar, fostii detinuti mafioti erau prezentati oficialilor americani drept victime ale nazismului. La cererea lui Don Calo, cei mai multi dintre ei primeau permisul de port arma. In mai putin de 10 ani, „victimele regimului fascist” dobandeau victorii dubioase in alegerile locale din majoritatea satelor si oraselor siciliene. Ca si cum nu era de ajuns, acelasi Don Calo primea un post onorific in armata americana precum si apelativul „Generalul Mafia” din partea populatiei eliberate. In acelasi timp, Lucky Luciano era eliberat si „exilat” in Sicilia. Devenit lider incontestabil al traficului de droguri din Italia, Luciano se stingea din viata, in mod dubios, la 26 ianuarie 1962. Vito Genovese intra in atentia Diviziei de Investigare a Crimelor din cadrul armatei Statelor Unite ale Americii datorita dosarului sau extrem de bogat in infractiuni. La scurt timp insa, anchetatorul sau, Orange C. Dickey, primeste ordinul sa abandoneze ancheta. Vito urma sa devina capul celei mai influente familii mafiote din New York si dascalul unei veritabile scoli de viitori infractori. Mafia intrase dupa razboi intr-o noua era.

Don Vito Genovese, unul dintre cei mai puternici si influenti mafioso din New York

  

Poate parea evident faptul ca oficialii armatei americane nu au recunoscut niciodata un asemenea „Pact cu diavolul”, desi recompensele si favorurile descrise mai sus sunt de notorietate. In fapt, aceiasi oficiali nu au negat decat implicarea Mafiei in Invazia Siciliei catalogand totul drept o legenda numai buna de inclus pe lista lunga a teoriilor conspirationiste. Scandalul raportului Herlands din 1954, cel in care anchetatorul Thomas E. Dewey recunostea existenta dosarelor de colaborare cu Mafia, a fost insa repede musamalizat. De altfel, acele dosare nu au fost facute niciodata publice.

Majer Suchowliński sau Meyer Lansky, mana dreapta a lui Lucky Luciano, a construit impreuna cu aceasta The Comission (forul superior al Mafiei americane)

Memorabila ramane insa declaratia din presa vremii a lui Meyer Lansky, unul dintre apropiatii lui Lucky Luciano, suspectat de a fi colaborat cu serviciile secrete americane in aceeasi perioada: „Toata lumea din New York radea de naivii agenti secreti care se plimbau printre docuri intreband muncitorii daca au vazut spioni. Gesturile si modul in care vorbeau pareau rupte din filmele de actiune.Toti se uitau la mine cu gura cascata si asteptau sa spun DA si sa-i salvez pe ei si tot Departamentul.”

CITESTE SI:

Cele mai noi articole
Un șofer a rămas temporar blocat în mașina sa Tesla, cuprinsă de flăcări
Un șofer a rămas temporar blocat în mașina sa Tesla, cuprinsă de flăcări
Cercetătorii de la NASA, alarmați de faptul că apa continuă să se infiltreze în costumele astronauților
Cercetătorii de la NASA, alarmați de faptul că apa continuă să se infiltreze în costumele astronauților
Cercetătorii cred că au aflat ce anume cauzează furtunile de praf de pe Marte
Cercetătorii cred că au aflat ce anume cauzează furtunile de praf de pe Marte
Orașul din deșert care ascunde primele mumii ale lumii. Care este povestea poporului Chinchorro?
Orașul din deșert care ascunde primele mumii ale lumii. Care este povestea poporului Chinchorro?
Marius Tucă Show începe joi, 26 mai, de la ora 19.30, live pe gandul.ro
Marius Tucă Show începe joi, 26 mai, de la ora 19.30, live pe gandul.ro
Ce este variola maimuței și ce șanse există pentru o nouă pandemie? Tot ce trebuie să știm
Ce este variola maimuței și ce șanse există pentru o nouă pandemie? Tot ce trebuie să știm
Un nou material poate curăța aerul de benzenul toxic. Ce au descoperit cercetătorii din Irlanda?
Un nou material poate curăța aerul de benzenul toxic. Ce au descoperit cercetătorii din Irlanda?
Pierdut sau dispărut? Un studiu arată că existența a peste 500 de specii de animale rămâne incertă
Pierdut sau dispărut? Un studiu arată că existența a peste 500 de specii de animale rămâne incertă
„Dezastrul din latrină” sau cum s-au înecat aproape 100 de nobili în excremente umane
„Dezastrul din latrină” sau cum s-au înecat aproape 100 de nobili în excremente umane
Delfinii își tratează problemele pielii folosind corali. Cercetătorii, surprinși de ultimele descoperiri
Delfinii își tratează problemele pielii folosind corali. Cercetătorii, surprinși de ultimele descoperiri
Cele mai proaste obiceiuri care îți distrug imunitatea și te fac vulnerabil în fața virusurilor
Cele mai proaste obiceiuri care îți distrug imunitatea și te fac vulnerabil în fața virusurilor
Colagenul, secretul pentru tinerețea veșnică? Iată care sunt principalele beneficii
Colagenul, secretul pentru tinerețea veșnică? Iată care sunt principalele beneficii
Sănătatea înainte de toate! Combinația perfectă pentru o sănătate de fier: Cătină cu miere
Sănătatea înainte de toate! Combinația perfectă pentru o sănătate de fier: Cătină cu miere
Exercițiile fizice intense din timpul unei diete pot reduce poftele de alimente nesănătoase
Exercițiile fizice intense din timpul unei diete pot reduce poftele de alimente nesănătoase
Test de cultură generală. În ce țară se află legendarul oraș Machu Picchu?
Test de cultură generală. În ce țară se află legendarul oraș Machu Picchu?
Planetele sistemelor stelare binare ar putea găzdui forme de viață extraterestră
Planetele sistemelor stelare binare ar putea găzdui forme de viață extraterestră
Ce spune șeful Pentagonului despre strategia generală a lui Vladimir Putin în Ucraina?
Ce spune șeful Pentagonului despre strategia generală a lui Vladimir Putin în Ucraina?
Amenințarea nucleară, ruletă rusească sau cacealma (DOCUMENTAR)
Amenințarea nucleară, ruletă rusească sau cacealma (DOCUMENTAR)