Prima pagină Cultura

Micile secrete ale prezervativului

Cecilia Stroe | 10.25.2009 | ● Vizualizări: 22821
Micile secrete ale prezervativului     prezervativ, istorie, secrete, sex, latex, marimea prezervativelor, istoria prezervativelor + zoom
Galerie foto (6)

Din ce in ce mai putin un obiect tabu, prezervativul se vrea a fi un produs ca oricare altul, un simplu accesoriu al omului modern.

Marimea conteaza

Daca un prezervativ este prea mare, exista riscul saalunece in timpul raportului sexual, iar daca este prea mic, sepoate rupe. Tocmai de aceea, in acest domeniu, nimic nu afost lasat la voia intamplarii. Conform normelor europene,marimea-standard a unui prezervativ trebuie sa indice170-185 mm lungime pentru o latime de la 51 la 54 mm, darexista si optiunea king size, cu dimensiunile de 208 x 56 mm.

Materia prima folosita in industria prezervativelor estelatexul, lichid secretat de scoarta arborelui de cauciucpentru cicatrizarea "ranilor" sale. Cum insa un procent dinpopulatia globului sufera de alergie la cauciucul natural,producatorii din domeniu au lansat pe piata o varianta deprezervativ deproteinizata (adica "saraca" in proteine de latex) sio alta confectionata dintr-un poliuretan numit duron. Dincolo deaceste optiuni, nu mai exista decat alternativa prezervativului demoda veche, adica acela confectionat din mat de berbec, aflat incape piata, dar care nu asigura protectie in fata bolilor cutransmitere sexuala.

O istorie de trei mii de ani

Pentru a-si proteja organele sexuale daca nu de infectii, macarde ciupiturile insectelor, vechii egipteni utilizauinvelitori de in. In Roma antica, barbatii optau pentru"prezervative" realizate din vezica si matele unoranimale. Incepand cu secolul X d.Hr., chinezii sijaponezii au apelat la impachetari cu hartie de matase uleioasa orichiar la un fel de tocuri rigide realizate din solzi de broascatestoasa.

Prezervativul modern a cunoscut insa primele sale momentede glorie in timpul Renasterii. Intr-un tratat demedicina, chirurgul italian Gabriel Fallope (1523-1562),descoperitor al trompelor uterine, le recomanda barbatilor sa-siambaleze organele sexuale in "teci din stofa subtire" pentru a seferi de o maladie misterioasa, cunoscuta sub numele de "raulfrantuzesc": sifilisul. La finele secolului al XVIII-lea, engleziidictau "moda" in materie, adoptand un model de prezervativ faracusaturi, realizat din vezica de berbec si denumit de calatoriifrancezi la Londra redingota englezeasca.

Punerea la punct a vulcanizarii cauciucului de catre companiaGoodyear in 1843 marcheaza intrarea prezervativului in eraindustriala, iar in 1929, marca britanica Durex lanseaza productiaautomatizata a unui prezervativ mai englezesc ca oricand.

Arta si precizie

Despre procesul de producere a prezervativelor se poate spune caeste chiar mai riguros decat cel al fabricarii pneurilor pentruautomobile. Formele de sticla suflata sunt "calite", una cate una,intr-o cuva cu latex in care au fost adaugate diferite substante pebaza de sulf care permit vulcanizarea materialului. La fel ca incazul pneurilor, acest procedeu este indispensabil in vedereaobtinerii elasticitatii si rezistentei produsului finit.Dupa ce mulajele sunt scoase din baia de latex, se asteapta capelicula formata pe suprafata acestora sa se usuce, dupa careoperatiunea e repetata, dat fiind faptul ca un prezervativ estealcatuit din mai multe pelicule de latex suprapuse.Introduse intr-un cuptor care asigura temperaturi de100-200 de grade Celsius, acestea vor parasi mulajele de sticla subactiunea unor jeturi de apa puternice.Vor fi apoi uscate, rulate si impachetate, dar nu vor ajunge lapunctele de vanzare inainte ca esantioane din fiecare lot sa fiesupuse unor riguroase teste manuale si electronice, fiind umplutecu apa (pentru verificarea etanseitatii), umflate si masurate inasa fel incat nici un defect sa nu scape neobservat.

O inovatie

Cei dezamagiti de performantele prezervativelor feminine isi punmari sperante intr-un produs revolutionar, sub forma de gel. InCanada, cativa specialisti de la Universitatea Laval din Quebec aupus la punct un lichid aplicabil cu un fel de seringa.

La temperatura corpului, lichidul se solidifica si formeaza obariera contraceptiva eficace, timp de doua ore, chiar si impotrivabolilor. Aflat inca in faza de testare, la fel ca si concurentulsau american, produsul va fi lansat pe piata in circa trei ani.0,03 mm grosime (de trei ori mai subtire decat o foita de tigara)este recordul detinut de un producator japonez deprezervative
. In Franta, norma impusa de lege este deminimum 0,04 mm, pentru limitarea riscurilor de rupere, iargrosimea maxima a unui prezervativ aflat pe piata este de 0,07 mm.

CITESTE SI: