Home » D:News » Natura se descurca singura

Natura se descurca singura

Natura se descurca singura
Publicat: 02.04.2008
Reconstructia ecologica a zonelor afectate de exploatarea unor cariere de nisip si pietris este pe cat de necesara, pe atat de greu de realizat, din cauza costurilor foarte mari.

Un nou studiu sugereaza insa o solutie "ecologica" si ieftina: pur si simplu trebuie sa lasam natura sa-si urmeze cursul. Vegetatia din zonele care inconjoara cariera se va extinde, colonizand zona afectata si refacand astfel peisajul. Metoda se bazeaza pe asa-numita succesiune ecologica, procesul natural prin care diversele tipuri de plante colonizeaza solul, intr-o anumita ordine, fiecare tip de plante pregatind terenul pentru instalarea unui nou val de specii.
Aceasta regenerare naturala implica foarte putine interventii din partea omului – eventual doar indepartarea unor specii de plante invazive -, iar costurile sunt aproape nule. In aproximativ 25 de ani, dupa opinia cercetatoarei Klara Rehounkova, coordonator al studiului, zonele afectate s-ar putea reface complet. E important sa fie pastrate, in zona exploatata, cateva petice de vegetatie naturala; acestea vor fi sursele de la care va putea incepe "reinverzirea" carierei, odata ce exploatarea va fi incheiata.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase