Descopera in Romania
-
Podul de piatra s-a daramat...
Se spune ca nenorocirile, durerea si necazurile care nu te ucid te fac mai puternic si mai intelept. Mai bun, asadar. Daca privim lucrurile din acest punct de vedere, in 2005 am avut parte de un tragic "curs intensiv" de inviorare morala. Sa speram ca "lectia" s-a incheiat. Sa speram ca am si invatat ceva dintr-insa.
› citeşte mai mult -
La poalele vulcanului
Vulcanii Noroiosi din Subcarpatii de Curbura sunt cei mai spectaculosi din tara; ei nu sunt unici, insa. Formatiuni asemanatoare se intalnesc si in Moldova, Ardeal, Muntenia
› citeşte mai mult -
-
Nord- punctul cardinal al spiritualitatii romanesti
Nord- punctul cardinal al spiritualitatii romanesti
› citeşte mai mult -
Romania celor 20 de neamuri
Aplicat fara noima, conceptul globalizarii poate face mai mult rau decat bine. Diferentele, cele cu adevarat semnificative, culturale in primul rand, sunt singurele care pot da savoare si consistenta oricarui tip de „uniune“. O confirmare a acestui lucru am cautat-o, in pragul toamnei, insotiti fiind de un „strain“ de toata isprava: Seat Toledo.
› citeşte mai mult -
Calatorie catre o sarbatoare in preajma Castelului
In numarul anterior am povestit despre Balcic. Acum am pornit spre Bran, acolo unde inima reginei Maria a Romaniei s-a odihnit, intr-o firida de piatra, de la 1940 pana la 1971. Pe drumul catre batranul castel am poposit la Sirnea, localitate unde oamenii se straduiesc sa recupereze obiceiuri stravechi. Am ajuns acolo la bordul unui Audi A4 ce parea descins direct din viitor.
› citeşte mai mult -
Pelerinaj la taramul inceputului
Daca pornesti din Bucuresti si mergi catre vest vreo 400 de kilometri, ajungi la poalele Muntilor Retezat, acolo unde s-au petrecut lucrurile datorita carora a aparut familia de cuvinte roman, romanesc, Romania.
› citeşte mai mult -
La Balcic, inima mea
Uneori, ca sa te intalnesti cu propriul trecut, trebuie sa te legitimezi cu pasaportul. Asa se intampla, de pilda, cu germanii care vin anual, in numar mare, sa se preumble prin Romania, in tinutul sasesc. La fel am facut si noi cand am vizitat Balcicul. Doar insotitorul nostru Seat Altea s-a legitimat cu propria eleganta.
› citeşte mai mult -
Pe urmele eroilor uitati
Nu stiu daca a numarat cineva razboaiele in care, de-a lungul vremii, au luptat romanii. Cifra ar putea diferi de la un istoric la altul. Cu siguranta, insa, aceiasi istorici ar fi de acord ca, prin efectele lor, luptele din primul Razboi Mondial au fost cele mai insemnate pentru devenirea a ceea ce acum se numeste Romania.
› citeşte mai mult -
Dupa doua imperii
De la Targu-Jiu am pornit spre Baia de Arama, apoi pe Valea Cernei, spre Baile Herculane. Varianta aleasa este mai dificila decat cea care trece prin Turnu Severin; drumul este surpat pe alocuri sau inundat de suvoaiele care se scurg din munte, dar este de o frumusete ce nu trebuie ratata.
› citeşte mai mult