Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

Lucky Luciano – Omul care a reinventat Mafia

Mihaela Stanescu | 09.12.2009 | ● Vizualizări: 8892
Lucky Luciano – Omul care a reinventat Mafia     Lucky Luciano, mafia, cosa nostra, capo di tutti capi, salvatore lucania + zoom
Galerie foto (9)

Numele sau adevarat era Salvatore – Salvatore Lucania. Ajuns cunoscut sub numele de Charles Luciano, el a ramas in istorie drept cel mai vestit “cap” al mafiei siciliene din Statele Unite ale Americii. Dar aria s-a de influenta s-a extins si in Europa, si in Cuba. Peste tot a fost temut, in multe locuri a fost respectat; multi l-au urat, insa s-au gasit si cativa care l-au indragit sincer.

Numele sau adevarat eraSalvatore - Salvatore Lucania. Ajuns cunoscut sub numele de CharlesLuciano, el a ramas in istorie drept cel mai vestit "cap" al mafieisiciliene din Statele Unite ale Americii. Dar aria s-a de influentas-a extins si in Europa, si in Cuba. Peste tot a fost temut, inmulte locuri a fost respectat; multi l-au urat, insa s-au gasit sicativa care l-au indragit sincer.


Nascut in 1897 in Sicilia si venit in SUA in 1906, impreunacu familia sa, Salvatore Lucania - rebotezat mai tarziu CharlesLuciano - a fost unul dintre miile de italieni carora epocaprohibitiei le-a oferit prilejul de a se imbogati facand comertilegal cu bauturi alcoolice. In 1919, cand a intrat invigoare legea prohibitiei, Luciano, a carui familie se stabilise laNew York intr-un cartier locuit mai ales de evrei, a inceput salucreze pentru Arnold Rothstein, supranumit Creierul, un importantpersonaj in lumea crimei organizate, care vazuse in prohibitie unexceptional prilej de a-si dezvolta afacerile. El a cladit unimperiu al comertului clandestin, pe care l-a condus ca pe unbusiness de mare anvergura, depasind faza primitiva a atacariicamioanelor cu bautura de catre gangsteri mascati. Luciano ainvatat de la el multe. In 1920, Luciano s-a asociat cuFrank Costello si Vito Genovese - alti doi mari "afaceristi" deorigine italiana, punand bazele propriei sale afaceri: ainfiintat o firma de transport, carausind tot felul de marfuri -ceea ce ii oferea acoperirea perfecta pentru treburile cele maiprofitabile - transporturile ilegal de alcool.In 1925, cei treierau cei mai importanti jucatori din New York pe piata neagra abauturilor spirtoase. Importau whisky direct din Scotia si dinCanada si rom din Caraibe. Si, datorita legaturilor sale cualte importante personaje din lumea interlopa, Luciano devenise unmembru de seama al mafiei din New York.

Frank Costello
Luciano cel norocos sicameleonic

In anii 20, Luciano devenise un soi de aghiotant al unuivestit "cap" mafiot, Giuseppe Masseria - "Joe the Boss".Acesta era un mafiot de moda veche, care tinea mult la pastrareaidelurilor de traditie, onoare, respect si demnitate - lucruriimportante in sisitemul de valori al mafiotilor italieni din vecheagarda. Nu lucra decat cu italieni si chiar si pe acestia ii priveacu suspiciune daca nu erau sicilieni. Luciano insa era tanar si,impreuna cu alti mafioti din generatia sa, avea alte idei. Nu-linteresa originea celor cu care lucra, atata vreme cat din afacereieseau bani, asa ca nu-l deranja deloc sa lucreze cu FrankCostello, pe care batranii mafioti il priveau banuitor, fiindca eradin Calabria. Ca urmare a conflictul de idei din cadrul clanuluiMasseria, Luciano a inceput sa se gandeasca serios sa scape devarstinicii mafioti retrograzi, care ii puneau bete in roate cuideile lor invechite.

Lucky Luciano

In anul 1929, Luciano a fost tinta unei incercari deasasinat: a fost rapit din strada, bagat intr-o masina, batut,injunghiat si aruncat pe o plaja. In chip incredibil, asupravietuit, ceea ce i-a si adus porecla de Lucky(Norocosul); a ramas, de pe urma ranilor, cu o cicatricefoarte vizibila si cu o deformare a pleoapei ochiului drept, ceeace, adaugat la semnele lasate de varsatul de care suferise incopilarie, ii dadeau o infatisare destul de respingatoare. Lucianoa aflat, ulterior, ca atentatul fusese pus la cale de SalvatoreMaranzano, conducatorul unui clan rival, dusman al lui Masseria. Sitotusi, tocmai cu acest Maranzano a incheiat Luciano mai tarziu, ointelegere; urma sa-l ajute pe Maranzano sa-l elimine pe GiuseppeMasseria, iar Maranzano urma, in schimbul acestui serviciu, sa-lnumesca pe Lucky Luciano adjunctul sau la conducerea organizatieiMaranzano. In urma acestui pact, s-a declansat un razboi intreclanuri razboi care, din 1928 pana in 1931, a avut ca rezultatmoartea a 60 de oameni, din ambele tabere. In cele din urma,in 1931, Masseria a fost impuscat intr-unrestaurant, iar Luciano a ajuns, conform intelegerii cu Maranzano,secundul acestuia.

Giuseppe Masseria a fost asasinat intr-unrestaurant din ordinul lui LuckyLuciano

Maranzano a pus bazele sistemului cunoscut sub numele deCele Cinci Familii (care reprezinta si azi nucleul mafiei sicilienedin New York, mai cunoscuta in cultura populara sub numele de CosaNostra), afirmand ca uniunea se va baza pe drepturi egalepentru toti. Si totusi, setea de marire l-a impins la excese: la oadunare a celor cinci familii, Maranzano s-a autoproclamat "capo ditutti capi", adica seful suprem al aliantei, ceea ce insemna catoti ceilalti "capi" ai familiilor mafiote italiene din tara ar fitrebuit sa-l recunoasca drept conducator. Lucru care, fireste, i-anemultumit profund pe ceilalti sefi mafioti. Luciano insusi s-asimtit tradat. Intamplarea i-a intarit hotararea de a ii elimina pebatranii "dinozauri", sefii varstnici si despotici ai mafieisiciliene, pentru a-si pune in practica propriile idei de afaceri.Era randul lui Maranzano sa fie tradat. Pentru a scapa deMaranzano, Luciano a apelat la ajutorul lui Meyer Lansky, unpersonaj mafiot important, dar ramas destul de misterios, de vremece a jucat un rol inca prea putin cunoscut si inteles chiar si inziua de azi. Lansky, desi evreu si membru al mafieievreiesti din New York, a fost implicat intr-o masura importanta inafacerile mafiei italiene si in razboaiele interne ale acesteia.Lansky a pus, asadar, la cale asasinarea lui Salvatore Maranzano,chiar in ziua in care acesta, care aflase de planurile lui Luciano,chemase un asassin platit, pentr a-l angaja sa-l ucida pe Luciano.Ucigasii trimisi de Luciano si Lansky l-au ciuruit peMaranzano cu gloante si lovituri de cutit cu doar cateva minuteinainte de intalnirea lui cu cel care ar fi urmat sa-l elimine peLuciano.

Meyer Lansky - manadreapta a lui Lucky Luciano
Marirea si decaderea luiLucky Luciano

Lucky Luciano a ajuns, astfel, in varful ierarhiei mafieiitaliene din New York. Cu Meyer Lansky alaturi, ca mana sa dreapta,si conlucrand cu ceilalti capi mafioti, Lucky Luciano a inceput sadirijeze afacerile si sa impuna regulile in lumea interlopa.Jocuri de noroc, pariuri, prostitutie, comert cu droguri,camata, taxe de protectie - Lucky Luciano era amestecat in toateacestea, dupa cum era implicat si in miscarea sindicala, controlandastfel si afaceri legale de constructii, transporturi sialtele. Luciano a desfiintat titlul de capo din tutticapi, stiind ca acesta crea tensiuni si resentimente intre familii.A vrut sa desfiinteze si ceremonialul pompos al primirii noilormembri in organizatie, dar prietenul si consilierul sau, MeyerLansky, l-a sfatuit sa-l mentina, argumentand ca tinerii au nevoiede ritualuri pentru a se simti legati de grup. Areorganizat, practic, din temelii mafia italiana, transformand-ointr-o retea de grupuri de afaceri ale carei supravietuire sisucces se bazeaza in mare masura pe legaturile familiale si pe uncod de conduita, cu reguli stricte. Aceasta este organizatia caresupravietuieste si astazi, implicata in viata sociala, de afacerisi, dupa toate probabilitatile, si politica, a Americiimoderne. Datorita unui termen cu origini inca obscure, darmult vehiculat in presa, organizatia e numita , in mod obisnuit,Cosa Nostra ("treaba noastra"), desi nu e intotdeauna clar dacaacest termen desemneaza intreaga mafie italiana sau doar pe ceasiciliana.

Luciano a infiintat, in 1931, Comisia - un soi de "sfat" almafiei, adunarea restransa in care se luau hotararile, alcatuitadin cei mai importanti oameni din cadrul fiecarei familii. Iarinfluenta lui Lucky Luciano devenise atat de mare incat, in ciudaacestei aparente conduceri democratice, el domnea ca un rege asupraregatului mafiot new yorkez. Domnia lui a fost insa de scurtadurata. A fost luat in colimator de procurorul Thomas E.Dewey, care a inceput sa-l urmareasca inversunat si sa adune probeimpotriva lui. In 1936, Dewey a reusit sa obtinacondamnarea lui Luciano la zeci de ani de inchisoare. Incarceratintr-un penitenciar de maxima securitate din localitatea Dannemora,Luciano a reusit totusi sa conduca in continuare afacerile familieisale mafiote cu ajutorul "directorului sau executiv", VitoGenovese, mai tarziu Frank Costello. In afara de asta, si-a folositinfluenta pentru a organiza construirea, in incintapenitenciarului, a unei biserici.

Lucky Luciano este arestat
Puscariasul mafiot ajungecolaborator al guvernului SUA

Se gasea inca in inchisoare a cand a izbucnit al Doilea RazboiMondial. Autoritatile americane stiau ca Luciano avea legaturistranse cu mafia din Italia si mai ales cu cea din Sicilia. Iaramericanii aveau, in Europa, interese importante, caci urmau saparticipe la operatiunile de debarcare ale aliatilor. Desimulte detalii sunt inca neclare, istoricii afirma ca a existat ointelegere intre Luciano si guvernul american, vizand implicareamafiei pentru a facilita operatiunile armate ale aliatilor inItalia continentala si in Sicilia. In 1946, dupaincheierea razboiului, Luciano si-a primit recompensa pentruajutorul dat fortelor aliate: a fost eliberat, cu conditia de aparasi SUA si a se intoarce pentru totdeauna in Sicilia. S-aintors, asadar, in insula sa de origine dar, in ciudaangajamentului luat fata de americani, de a ramane permanent acolo,nu s-a putut tine departe de lumea afacerilor mafiote din America.S-a dus, in secret, in Cuba, incercand sa recapete controlul asupraoperatiunilor mafiei italiene din America. Intre timp, apus pe picioare niste afaceri cu cazinouri, sub obladuireapresedintelui cubanez, generalul Fulgencio Batista, care incasa siel o parte din profituri. Prin intermediul vechiului sauprieten Meyer Lansky, Luciano i-a adunat la Havana pe conducatoriimafioti din new York; Lansky i-a dus acolo fara stirea lor, subpretextul de a-i duce la un concert al lui Frank Sinatra.

Intalnirea a durat cateva zile, avand pe ordinea de zi treichestiuni: comertul cu heroina, afacerile cu cazinouri din Cuba sisoarta lui Bugsy Siegel. Acesta, la fel ca si Lansky, avuseselagaturi cu mafia evreiasca, dar "cariera" sa se dezvoltase caurmare a colaborarii cu mafia italiana. Siegel fuseseasociat cu Luciano in comertul ilegal cu alcool din aniiprohibitiei si luase parte la asasinarea lui Joe Masseria dinordinul lui Luciano. Dar mafia considera acum ca Siegel nuii slujea bine interesele in ceea ce priveste construirea sigestionarea uriasului hotel-cazinou Flamingo, din Las Vegas, asa caintentiona sa scape de el. Dupa mai multe amanari datorateinterventiei lui Lansky, care pastra inca legaturi de prietenie cuSiegel, mafia a luat, in cele din urma, hotararea de a-l inlatura.Bugsy Siegel a fost ucis in 1947, intr-o casa din BeverlyHills.Cand americanii au aflat ca Luciano se gaseste in Cuba,acesta a fost obligat sa se intoarca in Italia. Acontinuat sa traiasca aici, impreuna cu Igea Lissoni, o dansatoareitaliana cu 20 de ani mai tanara ca el, de care se indragostisedupa intoarcerea in italia. A locuit la Roma, apoi la Napoli, undedevenise o importanta notabilitate a orasului. Sub masca unuicetatean onorabil si membru al inaltei societati, Luciano isicontinua operatiunile de trafic de heroina. Ducea dorul Americii sinu s-a consolat niciodata de faptul ca fusese silit s-o paraseasca.Lucky Luciano a murit in 1962, ca urmare a unui atac decord, pe aeroportul interrnational din Napoli, unde se dusese, sespune, pentru a se intalni cu un producator de film, care dorea safaca un film despre viata lui. Din cauza conditiilorspeciale in care avusesera loc eliberarea lui din inchisore sideportarea sa in Italia, abia dupa zece ani de la moarte ramasitelesale pamantesti au putut fi aduse in America, pentru a fi ingropateintr-un cimitir din cartirul new yorkez Queens. La inmormantarea saau participat peste 2000 de oameni. O multime de filme produse incadin anii '60 l-au avut drept personaj, mai mult sau mai putinimportant, iar pentru acest an, a fost anuntata lansarea unui filmbiografic despre viata sa, numit Ultimul testament al lui LuckyLuciano.

REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE SINDICATULCRIMEI - CELE 5 FAMILII MAFIOTE DIN NEW-YORK, IN URMATORUL EPISODAL MARATONULUI "DESCOPERASECRETELE MAFIEI"!

Nu ratati niciun articol din maratonul "Descopera secreteleMafiei" si veti afla ceea ce putini au avut curajul sava spuna pana acum...crima organizata se desfasoara chiar langavoi, face parte din viata voastra, fara ca macar sa ostiti!