Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

Famigliile new-yorkeze – Caracatita crimei organizate americane

Alexandru Safta | 09.13.2009 | ● Vizualizări: 9760
Famigliile new-yorkeze – Caracatita crimei organizate americane     famiglie, mafia, cosa nostra, new york, sindicatul crimei, crima oganizata, boss + zoom
Galerie foto (14)

Timp de o jumatate de secol, Mafia americana a intrecut in istetime, in manipulare si in arsenale armate atat FBI-ul cat si restul agentiilor politienesti din SUA, producand daune fara precedent fabricii sociale americane si investitiilor afaceresti, in timp ce se dezvolta in ceea ce avea sa fie cel mai formidabil imperiu criminal al continentului. Avangarda acestui tavalug nelegiuit al crimei organizate a fost constituita din cele mai mari, mai bogate si mai puternice „caracatite” mafiote, Cele Cinci Familii din New York: Lucchese, Genovese, Gambino, Bonano si Colombo. Este vorba despre povestea ridicarii si a prabusirii primilor doni americani, de la Charles Lucky Luciano la Paul Castellano, la John Gotti si mai departe de ei.

Timp de o jumatate desecol, Mafia americana a intrecut in istetime, in manipulare si inarsenale armate atat FBI-ul cat si restul agentiilor politienestidin SUA, producand daune fara precedent fabricii sociale americanesi investitiilor afaceresti, in timp ce se dezvolta in ceea ce aveasa fie cel mai formidabil imperiu criminal al continentului.Avangarda acestui tavalug nelegiuit al crimei organizate a fostconstituita din cele mai mari, mai bogate si mai puternice"caracatite" mafiote, Cele Cinci Familii din New York: Lucchese,Genovese, Gambino, Bonano si Colombo. Este vorba despre povestearidicarii si a prabusirii primilor doni americani, de la CharlesLucky Luciano la Paul Castellano, la John Gotti si mai departe deei.

De-a lungul celei mai mari parti a secolului al XX-lea si panain noul mileniu, Mafia, cunoscuta si sub denumirea de Cosa Nostra,a generat un efect toxic asupra vietii tuturor cetateniloramericani, mai ales newyorkezi, extorcandu-i de bani sialterandu-le calitatea existentei. De la cartierele lor generaledin metropola americana, cele cinci familii au pus bazele comuneale unui domeniu vast, stabilindu-si avanposturi pe intreaga Coastade Est, in Florida, in California si in multe alte zone importantedin Statele Unite. Iar unul dintre cele mai dulci mecanismefinanciare ale lor a fost pionieratul achizionarii in secret amarilor cazinouri din Las Vegas, transformand un desert arid intr-oMecca de talie internationala a jocurilor de noroc.Taxefantoma

Fara discutie, bandele cunoscute ca familiile criminaleBonnano, Colombo, Gambino, Genovese si Lucchese au evoluat inlideri giganti ai lumii "subterane". Timp de zeci de ani,numai aceste cinci familii au posedat autoritatea necesara pentru adomina multe alte organizatii mafiote din SUA, reducadu-le pecateva la dimensiunea de sateliti. New York-ul, propriamina de aur a Cosa Nostra, i-a suportat prin taxe mafioteindirecte furnizate prin intermediul cumparaturilor de haine sialimente de baza. Incasau, de asemenea, sume uriase, atunci candsoferii faceau plinul rezervoarelor autoturismelor. Controlaucomertul maritim in cel mai mare port al tarii. Vanau chiar sigunoiul cetatenilor americani, avand o cota parte din ridicareadeseurilor domestice sau ale institutiilor. Au inceput sa incasezebani si din industria de miliarde de dolari a constructiilor,extragand beneficii din marile proiecte guvernamentale si private,de la tribunale pana la proiecte suburbane, complexe deapartamente, spitale, muzee si zgarie-nori. Au profitatindirect chiar si de pe urma inamicilor lor legiuitori prinadunarea de fonduri de la constructorii noilor birouri ale FBI-uluisi ale politiei precum si ai puscariilor.

Sindicatul CrimeiCosturile omenesti ale jafurilor si praduirilor mafiote esteincalculabil. Capeteniile celor cinci familii au fostdirect raspunzatoare de introducerea si imprastierea heroinei inorasele din Est si Vestul Mijlociu la sfarsitul anilor '50 siinceputul anilor '60. Alte grupari criminale, mai slaborganizate, martore ale profiturilor enorme produse de traficul dedroguri, le-au calcat pe urme. Dar lacomia de bani din droguri pecare o avea Cosa Nostra a accelerat ratele crimelor, coruptiaautoritatilor si eroziunea interna a cartierelor New York-ului siale Statelor Unite ale Americii.

Droguri si"lovituri"

Au circulat povesti despre introducerea si promovarea de catremafioti a heroinei in Harlem. In absenta interventiei politienesti,cartierele muncitoresti au fost destabilizate si s-au tranformat inpiete de droguri. A mai fost apoi intamplarea lui George Whitmore,un adolescent de culoare caruia i s-a inscenat o tripla omucideresi care a fost intemnitat pe nedrept timp de mai multi ani, cuajutorul unui judecator aflat in "buzunarul" sefilor mafioti.Apoi, chiar si mafiotii perfect sanatosi au primit permisede "soferi cu dizabilitati" care le-au permis sa parcheze aproapeoriunde in orasul congestionat. "Prietenii" lor dinpolitie au autorizat permisele valabile. A urmat intimidareacomerciantilor din Piata de Pesti Fulton care au fost fortati sa leachite taxe de protectie mafiotilor pentru a evita hartuirilezilnice ale lor si ale operatiunilor lor comerciale. Atunci candpictorii, tamplarii si soferii de tiruri au vorbit la intrunirilesindicale despre mafiotii care le-au preluat localurile si le-audevalizat bunastarea si fondurile de pensionare, au fost asaltaticu brutalitate.

La FamigliaInainte de anii '70, Mafia a operat ca un stat surogat in zonametropolitana a New York-ului, dominand afaceri vitale siimpunandu-si suprataxele invizibile asupra tuturor. De fapt,galopul economic al Mafiei din a doua jumatate a secolului a fostuluitor. O analiza guvernamentala a estimat ca, in anii'60, profitul ilicit al celor douazeci de familii principalemafiote a depasit sapte miliarde de dolari anual, aproximativcastigurile combinate ale celor mai mari corporatii industriale aletarii. Partea leului din toate aceste venituri era culeasade cel mai puternic segment al conglomeratului Cosa Nostra - celecinci familii din New York.

"Laissez -faire"

Pentru o buna perioada a secolului XX, municipalitatea siautoritatile newyorkeze au parut indiferente la aceste tesaturicriminale. Interogati in anii '70 despre conducatorii Mafiei,oficialii au declarat in particular ca incercarile anterioare dea-i da in vileag au fost complet inutile si nu a existat niciunscandal public. Si ele, autoritatile, au simtit ca publicultolera la scara larga Mafia ca neamenintatoare la adresa populatieigenerale, privind-o mai mult ca pe un grup organizat, angajat maiales in crime non-violente precum coordonarea unor barloguripopulare de jocuri de noroc. Apologetii au cazut de acordca o reglementare stricta si in forta a vanzarilor din industramancarii, a constructiilor si a salubritatii ar putea produce maridureri de cap. De aceea, primaria New York-ului si multe agentiiguvernamentale au adoptat in mod tacit o politica de acomodare detipul "laissez-faire" fata de Mafie. Aproape toti cei de la putereerau multumiti atat timp cat rezervele de mancare ajungeau inrestaurante si in magazine, proiectele de constructii erauterminate iar gunoiul era ridicat conform programului. A foststabilit un decret consensual potrivit caruia, atat timp cat nuexistau plangeri insistente, nu exista niciun motiv sa aparaprobleme privitoare la implicarea mafiotilor in productia de bunurinecesare nevoilor fundamentale.

Good FellowsPentru foarte mult timp, majoritatea editorilor media au gandit lafel ca oficialitatile. Au preferat sa raporteze omuciderisenzationale sau razboaie mafiote in locul longevivelor si extremde costisitoarelor implicari ale Cosa Nostra in economie si inmanipularea agentiilor municipale. O buna parte din presa apreferat sa le dea chiar un "lustru" mafiotilor, de segment integrusi colorat al texturii haotice newyorkeze. In ciudaactivitatilor frivole si a participarii lor intr-o multitudine decrime, capi mafioti ai celor cinci familii, precum John Gotti, JoeyGallo si Joe Colombo au fost acreditati cu statut de celebritati siadesea portretizati nu ca asasini nemilosi, ci ca eroi.

Frank Costello - un mafiotimpecabilDatele coerente, exacte si documentate despre activitatileclandestine ale Mafiei sunt in general greu de obtinut si deverificat. Cele cinci familii nu au emis niciodata rapoartefinanciare anuale, iar capii lor nu au consimtit niciodata cubucurie ideea de a avea o imagine publica. Totusi, brese au maiexistat, o introspectie asupra "stiintei" si traditiilor mafieiputand fi posibila in anii '80. Un mafiot pe numePellegrino Masselli, figura centrala intr-un caz de crimamisterioasa savarsita la metroul din New York, s-a oferit sa deapresei un interviu, in celula sa, referitor la acel incident.Pentru ca relatia cu jurnalistul care l-a intervievat s-aintensificat, infractorul i-a facut acestuia dezvaluiri intime dinsanul Mafiei. Timp de mai bine de cinci ani, sub protectiaanonimatului, Masselli a oferit indicii despre dezvoltarea Mafieisi a aruncat lumina asupra obiceiurilor Cosa Nostra. A vorbit inspecial despre patologia camarazilor sai mafioti si felul in careacestia isi judecau reciproc actiunile. Comiterea unei crime poatefi un act infiorator pentru o persoana normala, dar Masselli aexplicat ca un "mafioso" convins nu este perturbat vreodata deviolenta. Mai mult decat atat, este aplaudat de sefii si de colegiisai, atat timp cat "opera de arta este executata profesionist sicompetent, chiar daca lovitura a implicat uciderea unui bunprieten".

Constantino "Paul" Castellano la scurt timp inainte deasasinarea saCele Cinci Familii au fost si sunt in continuare cele maimari grupari criminale mafiote de origine italo-americana caredomina lumea crimei organizate a New York-ului inca din anii'30. Sub sugestia lui Salvatore Maranzano si a lui CharlesLucky Luciano, cele cinci familii sunt responsabile de stabilireaComisiei, un consiliu care a demarcat teritoriul intre fostelefactiuni rivale si care guverneaza activitatile Mafiei din StateleUnite. Cele Cinci Familii din New York raman centrul de putere alMafiei Siciliene in SUA.

FamiliaBonanno

Familia criminala Bonano a razbatut din istoricul razboi mafiotcunoscut sub denumirea de "Razboiul Castellamarese", devenind unadintre cele cinci familii, asa cum isi imaginase mafiotul LuckyLuciano. Mare parte din aceasta familie ii apartinuse in trecutcapului Salvatore Maranzano, care a fost doborat de Luciano dincauza setei sale neostoite pentru putere. Primul sef alfamiliei Bonano a fost Joseph "Joe Bananas" Bonanno, in varsta de26 de ani, de origine siciliana si unul dintre cei mai tineri capimafioti ai tuturor timpurilor. Familia a avut relatiistranse cu familia Profaci prin intermediul lui Joseph Profaci,familie care mai tarziu a devenit Colombo.

Joseph "Joe Bananas" Bonanno alaturi de acolitiisaiRazboiul Bonano sau "Banana Split" a inceput atunci cand Comisial-a retrogradat pe Bonano la statutul de "sub-sef", aprinzand unconflict familiar fervent intre sustinatorii lui Bonano si aceiacare ii luau partea noului cap desemnat, Paul Sciacca. Lupta acontinuat pana in 1968, atunci cand Bonanno a suferit un infarct sis-a retras de bunavoie. Problemele cu legea au caracterizat masivaceasta familie, ziarele raportand ca 75 din cei 150 membri audiferite capete de acuzare. Desi gruparea s-a tarat inapoi in topsub conducerea fostului boss Joseph Massino, problemele legale siinformatorii din familie au amenintat adesea stabilitateaorganizatiei precum si reputatia sa in comunitatea mafiota.

FamiliaColombo

In urma Razboiului Casellamarese din perioada 1929 -1931, aceasta familie s-a lansat sub denumirea Profaci. Afost condusa de Joseph Profaci, a carui pozitie nu a avut parte demari amenintari inainte de ani '50. Dupa moartea acestuia, JosephMagliocco a preluat fraiele familiei pentru o scurta perioada,inainte ca ea sa ii fie inmanata lui Joe Colombo si ca familia saii poarte numele pana in zilele noastre. Primul lider, JosephProfaci, condus familia cu o "mana de fier" si era dispretuit demulti membri ai acesteia. Colombo a avut relatii stranse cu familiaBonanno, prin intermediul lui Joe Bonanno. Dupa moartea luiProfaci, seful Joseph Magliocco a ticluit impreuna cu Bonanno unplan de eliminare a sefilor celorlalte trei familii, o intentiecare a dat gres atunci cand Comisia a aflat despre ea, avand caurmare demiterea din functie a lui Magliocco.

Joseph ProfaciDeclinul lui Colombo a inceput atunci cand o incercare de asasinatl-a introdus intr-o coma de sape ani, interval in care familia adepus eforturi importante de inlocuire a sa, promovandu-l pentru oscurta perioada pe Thomas DiBella, inaintea lui Carmine Persico,cel care a preluat controlul apoi. Acesta a primit o condamnare lainchisoare pe viata la scurt timp dupa numire. FamiliaColombo este astazi, in mare parte, o umbra a ce a fost, continuandsa fie condusa de Carmine Persico, in varsta de 73 de ani acum, dininchisoare, cu ajutorul acelor membri ai familiei care au mai ramasin viata. Unii cred ca aceasta familie se recladestetreptat si in liniste pentru a redobandi puterea pe care a avut-ocandva

Carmine Persico - Liderul familieiColombo

.

FamiliaGambino

Familia criminala Gambino isi are originea intr-o bandanapoletana nelegiuita din 1916, dar sub forma in care este eacunoscuta astazi a crescut din Razboiul Castellamarese din 1929.Vincenzo "Vincent" Mangano a devenit primul sef al familiei, darCarlo Gambino va fi cel care ii va imprima definitiv familieinumele sau si o va duce pe culmile puterii. Vincenzo "Vincent"Mangano este considerat parte a "vechii scoli" mafiote. Fratelesau, Phil, a fost ucis la scurt timp dupa venirea sa la putere,Vincent insusi disparand fara sa mai fie gasit vreodata, nu multdupa aceea. Un membru al familiei, Albert Anastasia, esteconsiderat regizor al ambelor actiuni, desi nicio dovada nu a fostvreodata descoperita. In timpul "mandatului" sau, CarloGambino a fost cel mai puternic dintre capii celor CinciFamilii. Se crede chiar ca Gambino ar fi avut o influentaimportanta din spatele scenei asupra controlarii familieiLucchese.

Paul Castellano -locotenentul lui Carlo GambinoAtunci cand locotenentul lui Gambino, Paul Castellano a preluatfraiele familiei ca urmare a decesului lui Carlo, FBI-ul a inceputsa o "stranga cu usa", considerand ca se poate infiltra cel maiusor in aceasta familie. In 1983, 13 membri ai familiei au fostacuzati de trafic de droguri. Familia a fost preluata mai tarziu deJohn Gotti, unul dintre cei mai prolifici lidei mafioti ai tuturortimpurilor, pana ce acesta a primit pedeapsa cu inchisoarea peviata. De la moartea lui John Gotti in 2002 in detentie,puterea familiei Gambino a schimbat mainile de multe ori. Pentruscurt timp, familia a fost condusa de John Gotti Jr., fiul fostuluilider. In timp ce organizatia se pastreaza puternica,avand intre 200 si 250 membri, a decazut de la gloria pe care aavut in zilele in care Carlo Gambino se afla la carma sa, faptdatorat in principal uciderii lui Paul Castellano si intemnitariilui John Gotti.

John Gotti - un mafiot cu priza lapublic

FamiliaGenovese

Originile familiei criminale Genovese se gasesc undevala inceputul anilor 1900, atunci cand cateva gasti de cartier s-auunit in cadrul familiei Morello. Pana la inceputul anilor '20,Giuseppe "Joe the Boss" Masseria a preluat controlul familiei,atragand nume ulterior celebre ale Mafiei precum Carlo Gambino,Lucky Luciano, Frank Costello si Vito Genovese. Masseriasi-a pierdut viata in timpul Razboiului Casellamarese si se credeca ar fi fost ucis de gasca lui Luciano, care isi dorea puterea.Luciano a preluat conducerea familiei, alaturi de Vito Genovese calocotenent al sau si Frank Costello in calitate de consigliere.Totusi, in urma unei sentinte care l-a condamnat la inchisoare peLuciano si a unei dezertari a lui Genovese, familia a cazut inmainile lui Frank Costello, revenindu-i ulterior lui Vito Genovese,care a redenumit-o dupa sine.

Familia Genovese in atentia preseiFamilia Genovese a avut o aliana de scurta durata cu Gambino inanii '70, acest aranjament dizolvandu-se pe masura ce familiaGenovese a inceput sa-l antipatizeze pe John Gotti, liderulfamiliei Gambino pentru multiplele aparitii publice. Ruptura a fostdefinitiva atunci cand seful Vincent Gigante din familia Genovese aincercat sa il ucida pe John Gotti. In 1959, Vito Genovese a fostcondamnat la 15 ani de inchisoare. Timpul cat a fost plecat i-apermis lui Carlo Gambino sa isi dezvolte puterea in randulfamiliilor Mafiei, in timp ce galceava din puscarie a lui Vito cufostul sau sofer Joseph Valachi, a condus la o scurgere deinformatii catre FBI si catre public. Genoveze a decedat ininchisoare dupa zece ani de sentina, lasandu-si familia slabitapentru o vreme. La fel ca toate cele Cinci Familii, siGenovese a fost in mod sistematic destramata de autoritati, pemasura ce numerosi membri ai acestei familii au fost adusi in fatajustitiei, acuzati si condamnati la lungi perioade deinchisoare. Totusi, se crede in acest moment ca familiaGenovese este cea mai puternica familie mafiota din SUA, controlanddiverse activitati economice in New York, New Jersey, Atlantic Citysi Florida.

Vito Genovese -condamnat la 15 ani de inchisoare

FamiliaLucchese

Familia criminala Lucchese, asa cum este ea cunoscutaastazi, s-a ridicat tot in urma vestitului razboi mafiotCastellamarese, cu Gaetano "Tommy" Gagliano in pozitia de sef numitsi cu Gaetano"Tommy" Lucchese numit "subsef". Familia eracunoscuta pentru abilitatea sa de praduire a industriilor de tirurisi vestimentatie. Dupa moartea din 1953 a lui Gagliano, Lucchesepreia familia si conduce cu succes organizatia timp de multi ani,cu o reputatie excelenta. Nu a primit niciodata o condamnare pentrucrima in toti cei 44 ani ai sai petrecuti in Mafie.

Tommy LuccheseIn anii '80, capul Vittorio "Vic" Amuso si sub-seful Anthony"Gaspipe" Casso au fost aliati ai sefului familiei criminaleGenovese, Vincent "Chin" Gigante. Impreuna, cele douafamilii au pus la cale asasinarea liderului familiei Gambino, JohnGotti, plan care a dat gres. "Domnia" lui Amuso si a luiCasso din anii '80 pana la inceputul anilor '90 marcheaza, poate,cel mai turbulent punct din istoria familiei. Asasinatul esuatasupra lui John Gotti a aprins tensiuni intre cele trei familiiimplicate si a fost urmat de o serie de atentate nereusite care auatras multa atentie. Amuso si Casso au fost prinsi de FBI lainceputul anilor '90 si condamnati la inchisoare pe viata. Oficial,capul Vittorio Amuso continua sa conduca familia, desi operatiunilecotidiene sunt coordonate de un grup de trei indivizi, intre carese numara si Aniello "Neil" Miglore. Acesta, despre care se credeca are ultimul cuvant de spus, a adus familia Lucchese intr-opozitie stabila si de succes.

Cu certitudine ca in zilele noastre, Cosa Nostra, Mafia,"Baietii Isteti" nu mai reprezinta pe teritoriul orasului New Yorkforta economica, sociala si chiar martiala din urma cu zeci deani. Sau cel putin ea a incetat sa mai fie in mintileoamenilor o sursa de teama, implicata adanc in mecanismelesocietatii. Cu toate acestea, unele indicii dau de gol, pe alocuri,faptul ca cele Cinci Familii inca activeaza in straturile dededesubt ale infrastructurii americane, departe de ochii curiosilorsi ai presei, membrii lor nemaifacand o bravada din statutul lor.Si daca o revenire mafiota la imperiul de alta data esteposibila, o prabusire spre desfiintarea totala a acesteiorganizatii este un scenariu putin probabil.

REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE SALVATORE "TOTO"RIINA - BESTIA DIN CORLEONE, IN URMATORUL EPISOD AL MARATONULUI"DESCOPERASECRETELE MAFIEI"!

Nu ratati niciun articol din maratonul "Descopera secreteleMafiei" si veti afla ceea ce putini au avut curajul sava spuna pana acum...crima organizata se desfasoara chiar langavoi, face parte din viata voastra, fara ca macar sa ostiti!