Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

SUA, Generalul Mafia si destinele lumii

Adrian Nicolae | 09.15.2009 | ● Vizualizări: 1956
SUA, Generalul Mafia si destinele lumii     Mafia, mafioso, crima organizata, Al doilea Razboi Mondial, Charles Lucky Luciano, Operatiunea Husky, Benito Mussolini, Don Calo Vizzini, Don Vito Genovese, Meyer Lansky, Al Capone, Cosa Nostra, Sicilia, New York, America, SUA, Mano Nera, Mano Alba, Banda Purpurie, blietzkrieg + zoom
Galerie foto (8)

Iulie, 1943. Confruntat cu imaginea socanta a unui Afrikakorps in plina retragere si cu disensiunile tot mai mari dintre Wehrmacht si soldatii italieni, Mussolini simtea, probabil, ca iminenta invazie Aliata in Sicilia devine realitate. Cu 140.000 de italieni gata de lupta, 40.000 de soldati germani si inca 52.000 de trupe gata sa intre in posibilul teatru de lupta, Sicilia parea, insa, inexpugnabila. Era momentul in care armata americana, sprijinita de OSS (predecesorul CIA), apela la o arma teribila, o arma despre care nici generalii lui Hitler, nici cei ai dictatorului italian, nu isi putusera imagina ca va putea schimba vreodata soarta razboiului: Mafia.

Iulie, 1943. Confruntatcu imaginea socanta a unui Afrikakorps in plina retragere si cudisensiunile tot mai mari dintre Wehrmacht si soldatii italieni,Mussolini simtea, probabil, ca iminenta invazie Aliata in Siciliadevine realitate. Cu 140.000 de italieni gata de lupta, 40.000 desoldati germani si inca 52.000 de trupe gata sa intre in posibilulteatru de lupta, Sicilia parea, insa, inexpugnabila. Era momentulin care armata americana, sprijinita de OSS (predecesorul CIA),apela la o arma teribila, o arma despre care nici generalii luiHitler, nici cei ai dictatorului italian, nu isi putusera imaginaca va putea schimba vreodata soarta razboiului:Mafia.Charles "Lucky" Lucianovs vechii "mafiosi" de rit sicilian

Pentru cei mai multi dintre noi, daca nu pentru toti,Mafia reprezinta forma cea mai dura si mai violenta acrimei organizate. De la clanurile siciliene, calabreze sinapolitane si pana la Cosa Nostra americana, de la triadelechinezesti, yakuza japoneza si pana la sangeroasele factiunirusesti, Mafia inseamna o lunga istorie a victimelor nevinovate sia abuzurilor comise in numele atotputernicului ban. In Sicilia,insa, Mafia reprezinta cu mult mai mult. Se spune, pe bunadreptate, ca trebuie sa fii sicilian pentru a intelege pe deplinfenomenul mafiot, si asta pentru ca in mica insula dinsud-vestul Italiei, Mafia a constituit de-a lungul istoriei unveritabil mod de viata.

Inca de la temutii razboinici autohtoni din timpul dominatiei arabea insulei, care incepe din secolul al VII-lea, razboinici care seautointitulau "mahias" - cei mandri, semeti - si pana la unificareaItaliei in 1860, in urma campaniei lui Giuseppe Garibaldi,"mafiosi" pot fi caracterizati drept "haiduci" locali, singurarezistenta a sicilienilor in fata nesfarsitelor dominatii straine.Este de inteles, atunci, de ce cultul Mafiei a patruns atatde adanc in sufletele localnicilor si de ce ura fata de orice formade autoritate, chiar si cea a politiei, a dus la exacerbarea unuifenomen ce devenea tot mai acut, mai intunecat si mai violent incadin secolul al XIX-lea.


Salvatore Lucania sau Charles"Lucky" Luciano, "parintele" crimei organizate moderne, socotit derevista Time drept una dintre cele mai influente 20 depersonalitati ale secolului XXNimeni nu constientiza, insa, amploarea reala a lucrurilor in aniide dinaintea celui de al doilea Razboi Mondial, desi semnalele eraumai mult decat evidente. Mafia "exportata" in Statele Uniteale Americii sub numele de Mano Nera castigase hegemonia "lumiisubterane" in urma unui sangeros razboi cu Mana Alba - mafiairlandeza, si impreuna cu Banda Purpurie (grupul crimei organizateevreiesti) realizase celebra Cosa Nostra. In Lumea Noua,crima organizata trecuse deja de perioada clasica a gangsterilor detipul lui Alphonse "Al" Capone in cea extrem de elaborata amafiotilor dintr-o noua generatie. Charles "Lucky" Luciano, liderulincontestabil al noii organizatii, alaturi de membrii puternicelorfamilii new-york-eze (Lucchese, Genovese, Gambino, Bonanno siColombo) erau exponentii noii Mafii. In Sicilia insa lucrurileevoluau pe alt fagas. Conservatori, "mafiossi" sicilieni pastraseravechile reguli de conduita, iar peste 80% dintre afacerile lor sedesfasurau inca in mediul rural, desi "relatiile" incepeauincet-incet sa avanseze catre marile orase. Drogurile, prostitutiasi jocurile de noroc erau inca considerate afaceri decadente, iarcei care se aventurau catre aceste noi modalitati de a castiga banierau repede redusi la tacere.Mussolini si luptaantimafia

Intr-o atare stare de lucruri, este evident faptul caautoritatile fasciste italiene nu realizasera potentialulreal al clanurilor mafiote siciliene. In fond, intreagaEuropa se pregatea de razboi, iar prioritatile pe ordinea de zi alefascistilor lui Mussolini erau cu totul altele decat o luptaantimafiota. Totul avea sa se schimbe, insa, in urma unui incidentin aparenta minor: o vizita a Ducelui in Piana dei Greci, maruntsat sicilian condus la acea vreme de primarul Don Ciccio Cuccia,lider totodata al unei importante familii mafiote locale.Nemultumit de prezenta numarului mare de politisti si garzipersonale ale dictatorului, Don Ciccio declara atunci multimii:"Nimeni sa nu indrazneasca sa se atinga de un fir de par,macar, din capul lui Mussolini, prietenul meu si cel mai bun om dinlume!". Abia in acel moment realiza dicatorul ca panasi el avusese nevoie sa fie trecut sub protectia fatisa a Mafieipentru a fi in afara oricarui pericol. Lucrurile merseseraprea departe.

Benito Amilcare Andrea Mussolini, IlDuceTrei zile mai tarziu, Don Ciccio era arestat si inchis in temutainchisoare Ucciardone din Palermo. Mana dreapta a luiMussolini, prefectul Cesare Mori, cel supranumit "Preffeto diferro" - Prefectul de fier, primea puteri nelimitate.Folosind metode tipice naziste, Mori reusea intr-un timp record satrimita la inchisoare sau sa lichideze majoritatea mafiotilorsicilieni, astfel dand clanurilor cea mai puternica lovitura dinistorie. Mafia nu mai exista decat formal, iar putinii lideri carereusisera sa scape datorita relatiilor la nivel inalt incercau sastea cat mai departe de lumea afacerilor necurate. Printre acestiase numara si Calogero Vizzini - "Don Calo", arhetipulsicilian al celui numit Cappo di tutti cappi, omul care coordonasepana in acel moment toate actiunile mafiei siciliene.

Cel mai rapidblietzkrieg din istorie

La scurt timp dupa izbucnirea celei de a doua conflagratiimondiale, Winston Churchill decisese ca dezmebrarea axeiRoma-Berlin nu se putea efectua decat printr-un atac direct asupraItaliei. Lipsita de aliatul sau, Germania ar fi pututdeveni astfel o tinta mai accesibila pentru fortele Aliate. Planul"Influx"din 1940 prevedea ocuparea Palermo-ului, capitala Siciliei,si crearea unei baze din care puteau fi lansate viitoarele atacuricontinentale. Hitler efectuase insa prima mutare, iar Anglia,supusa bombardamentelor aviatiei germane, renunta temporar la ideeainvaziei. Un an mai tarziu, al doilea plan, "Whipcord", identic cuprimul, avea sa fie abandonat la fel de repede urmand a fi inlocuitcu o strategie comuna anglo-americana. Atacul asupra Siciliei, in atreia sa forma, purta numele de cod "Husky" si urma sa aiba loc indata de 10 iulie 1943. Ceea ce a urmat avea sa socheze o lumeintreaga.

Fotografie de arhiva cu soldati aliati in timpulOperatiunii HuskyArmata a 8-a britanica, formata din 100 de divizii aflata subcomanda generalului Montgomery, lovise in dimineata zilei stabilitecoasta de est a Siciliei. Luptele de o ferocitate rar intalnitalasasera in urma sute de victime din ambele tabere iar victoriafacila pe care o asteptau britanicii se dovedise, in realitate, unaextrem de costisitoare. In acelasi timp, armata a 7-aamericana, condusa de generalul Patton, ocupa in timp record siaproape fara incidente, bazele navale si terestre italiene. MunteleCammarata cadea, de asemenea, in mainile aliatilor, la 21 iulie,fara ca acestia sa fi tras macar un foc de arma. In timpce soldatii britanici piereau cu sutele, cei americani cucereaunordul si vestul Siciliei cu pierderi minime. Din cele 24.000 devictime inregistrate de Aliati la finalul campaniei de cucerire aSiciliei, doar putin peste 2000 erau din randul armatei a 7-a.


Fotografie de arhiva - Operatiunea Husky, cel mai rapidblietzkrieg din istorieSpre deosebire de serviciile secrete britanice care ignoraseraaspectele legate de lupta antimafia a lui Mussolini, OSS(Office of Strategic Services), precursoarea CIA, vazuse innemultumirea populatiei si a influentilor "mafiosi" un puternicpotential aliat. Date neoficiale indica faptul ca omul dinspatele acestui urias complot nu a fost nimeni altul decat LuckyLuciano, liderul Cosei Nostra americane, aflat in acea perioada indetentie pentru o perioada de 30 pana la 50 de ani de inchisoare.In schimbul eliberarii, Luciano si-a contactat mai vecheacunostinta, Don Calogero Vizzini, prin intermediul lui VitoGenovese, viitorul lider al familiei Genovese, iar ceea ce a urmatdepaseste orice putere de imaginatiei. La fel de interesat sa scapede teroarea instaurata de Mussolini, Don Calo si-a folosittoata influenta pentru a mobiliza populatia in vederea sprijiniriitrupelor americane. Ghizi care sa ii ajute pe Aliati instrabaterea drumurilor incalcite ale muntilor, eliminarealunetistilor germani, primiri fastuoase in localitatile siciliene,sunt doar cateva dintre ajutoarele oferite de celebrul capo ditutti capi soldatilor condusi de generalul Patton. Mai mult, inmomentul debarcarii trupelor americane, peste jumatate din soldatiiitalieni aflati sub comanda colonelului Salemi, cel care ar fitrebuit sa asigure rezistenta pe coasta de vest a Siciliei,dezertau imbracati in haine civile. Salemi era arestat de oameniilui Don Calo si inchis in cladirea primariei din localitateaMussomeli. Toate acestea il determinau pe generalul Patton saexclame: "A fost cel mai rapid blietzkrieg dinistorie!"Noua Mafie si teoriaconspiratiei

Calogero "Don Calo" Vizzini, supranumit GeneraulMafia, boss-ul suprem al Siciliei intre 1945-1954


La 26 iulie 1943, la numai 16 zile de la lansarea asaltului, odelegatie americana il numea pe Calogero Vizzini primar inVillalba, localitatea sa natala. In aceeasi seara, intimpul unei receptii oferite de noul primar, fostii detinutimafioti erau prezentati oficialilor americani drept victime alenazismului. La cererea lui Don Calo, cei mai multi dintre eiprimeau permisul de port arma. In mai putin de 10 ani, "victimeleregimului fascist" dobandeau victorii dubioase in alegerile localedin majoritatea satelor si oraselor siciliene. Ca si cumnu era de ajuns, acelasi Don Calo primea un post onorific in armataamericana precum si apelativul "Generalul Mafia" din parteapopulatiei eliberate. In acelasi timp, Lucky Luciano era eliberatsi "exilat" in Sicilia. Devenit lider incontestabil al traficuluide droguri din Italia, Luciano se stingea din viata, in mod dubios,la 26 ianuarie 1962. Vito Genovese intra in atentia Diviziei deInvestigare a Crimelor din cadrul armatei Statelor Unite aleAmericii datorita dosarului sau extrem de bogat in infractiuni. Lascurt timp insa, anchetatorul sau, Orange C. Dickey, primesteordinul sa abandoneze ancheta. Vito urma sa devina capul celei maiinfluente familii mafiote din New York si dascalul unei veritabilescoli de viitori infractori. Mafia intrase dupa razboi intr-o nouaera.

Don Vito Genovese, unul dintre cei mai puternici siinfluenti mafioso din New YorkPoate parea evident faptul ca oficialii armatei americane nu aurecunoscut niciodata un asemenea "Pact cu diavolul", desirecompensele si favorurile descrise mai sus sunt de notorietate. Infapt, aceiasi oficiali nu au negat decat implicarea Mafieiin Invazia Siciliei catalogand totul drept o legenda numai buna deinclus pe lista lunga a teoriilor conspirationiste.Scandalul raportului Herlands din 1954, cel in care anchetatorulThomas E. Dewey recunostea existenta dosarelor de colaborare cuMafia, a fost insa repede musamalizat. De altfel, acele dosare nuau fost facute niciodata publice.

Majer Suchowlinski sau Meyer Lansky, mana dreapta alui Lucky Luciano, a construit impreuna cu aceasta The Comission(forul superior al Mafiei americane)Memorabila ramane insa declaratia din presa vremii a lui MeyerLansky, unul dintre apropiatii lui Lucky Luciano, suspectat de a ficolaborat cu serviciile secrete americane in aceeasi perioada:"Toata lumea din New York radea de naivii agenti secreti carese plimbau printre docuri intreband muncitorii daca au vazutspioni. Gesturile si modul in care vorbeau pareau rupte din filmelede actiune.Toti se uitau la mine cu gura cascata si asteptau saspun DA si sa-i salvez pe ei si tot Departamentul."


REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE EUGEN ALIMANESCU -COMISARUL INCORUPTIBIL DIN BUCURESTIUL ANILOR '45 - '50, INURMATORUL EPISOD AL MARATONULUI "DESCOPERASECRETELE MAFIEI"!

Nu ratati niciun articol din maratonul"Descopera secretele Mafiei" si veti afla ceea ce putiniau avut curajul sa va spuna pana acum...crima organizata sedesfasoara chiar langa voi, face parte din viata voastra, fara camacar sa o stiti!