Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

Victoria caracatitei mafiote - asasinarea generalului Dalla Chiesa

Georgiana Fefea | 09.18.2009 | ● Vizualizări: 2292
Victoria caracatitei mafiote - asasinarea generalului Dalla Chiesa     no tags + zoom
Galerie foto (10)

S-ar crede ca pentru populatia italiana din secolul XX, care asista neputincioasa la infiltrarea Mafiei in structurile sociale si economice, moartea unui om nu ar insemna mare lucru, dupa zecile de crime nemiloase care aveau loc aproape zilnic pe strazile Siciliei. In mod surprinzator, tocmai disparitia unui singur om avea sa duca mai departe lupta impotriva structurilor mafiote, concretizata printr-un set de legi mult-asteptate ce au avut ca rezultat ingradirea puterii si inasprirea pedepselor pentru cei care alegeau sa traiasca dincolo de baricade.

S-ar crede ca pentrupopulatia italiana din secolul XX, care asista neputincioasa lainfiltrarea Mafiei in structurile sociale si economice, moarteaunui om nu ar insemna mare lucru, dupa zecile de crime nemiloasecare aveau loc aproape zilnic pe strazile Siciliei. In modsurprinzator, tocmai disparitia unui singur om avea sa duca maideparte lupta impotriva structurilor mafiote, concretizataprintr-un set de legi mult-asteptate ce au avut ca rezultatingradirea puterii si inasprirea pedepselor pentru cei care alegeausa traiasca dincolo de baricade.

Italia acelor vremuri avea vedete si vedete: cele care se aflauin lumina reflectoarelor si cele care se aflau in fata baricadelor,riscandu-si viata intr-un razboi silentios si periculos. Dinaceasta ultima categorie facea parte si generalul DallaChiesa, un neobosit luptator contra mafiei care reusise sase infiltreze in structurile nationale intocmai ca un parazitintr-un organism sanatos. Activitatile sale din Milano si Roma i-auadus supranumele de Omul de Fier sau Supergeneralul, menite saonoreze activitatea acestui reprezentant al armatei italiene.Articolele din presa, critica, invidia colegilor si, mai ales,faptul ca incurca serios planurile mafiotilor, au facut din DallaChiesa unul dintre cei mai cunoscuti oameni ai legii dinpeninsula.In 1979, in calitate de sef al Diviziei I de carabinieridin Milano, Dalla Chiesa avea in jurisdictie intreaga Italieseptentrionala. Pentru a face fata acestei sarcini delocusoare, acesta s-a asigurat ca va dispune de toate fortele siechipamentele necesare. Mai mult decat atat, echipa pe care oconducea era recunoscuta pentru minutiozitatea si rabdarea de caredadea dovada in momentul strangerii dovezilor. Se spunea ca insusigeneralul se ocupa personal de organizarea operatiunilor, strangandimpreuna cu oamenii sai de incredere teancuri de documente siinformatii. De foarte multe ori, procesul enorm de documentarenecesita saptamani sau chiar luni, insa timpul indelungat nu pareasa constituie un impediment pentru generalul care avea informatorichiar si in inchisorile speciale. Reteaua intinsa erasustinuta de o intreaga armata, toata la dispozitia lui, formatadin elicoptere, autoblindate, tancuri si 30.000 de oameni. Subcoordonarea sa directa se mai afla o echipa speciala anti-tero,formata din 60 de ofiteri, 120 de subofiteri si 1200 de oameni detrupa.

La Milano si la Roma, Carlos Alberto Dalla Chiesa era privit ca unerou salvator si, desi acest rol nu este deloc usor, in spateleacestui spirit justitiar exista o armata intreaga gata oricand sa-iexecute ordinele. Lucrurile aveau sa ia o turnura diferita in lunaaprilie a anului 1982, cand generalului i s-a propus functia deprefect al orasului Palermo.
Sicilia

Prima data cand Dalla Chiesa a pasit pe taramul sicilian afost la sfarsitul razboiului, in calitate de membru al corpului dereprimare a infractionalitatii siciliene. Succesulactiunilor sale i-au adus gradul de capitan. S-a intors la Romaincununat de lauri, pentru a reveni pe insula in anul 1966, colonelde aceasta data, cu o misiune importanta de indeplinit: anihilareafilierei care se ocupa de droguri si de spalarea banilor obtinutidin aceasta ocupatie ilicita. Inca o data, viitorului general i s-aoferit ocazia de a-si arata calitatile de organizator si, de ce nu,de bun psiholog, deoarece intelegerea modului in care gandeau siactionau acesti oameni care nu faceau parte din lumea sa, era oconditie esentiala pentru ca victoria sa fie de partea "baietilorbuni".A treia sosire pe insula avea sa fie insa si ultima. Injurnalul pe care il tinea, Dalla Chiesa recunoaste ca era incercatde presimtiri sumbre. In ciuda acestui fapt, accepta postul deprefect al orasului Palermo. Desi aceasta numire poateparea flatanta in ochii oamenilor, in realitate, egala cu osinucidere. In sarcina prefectului cadea si lupta cu tentaculelemafiei, care aproape ca sufocasera viata sociala si economica ainsulei. Puterea acestei "caracatite" crestea pe zi ce trece, iaroamenii erau atat de inspaimantati de ceea ce ar fi putut sa li seintample, incat chiar daca un atac violent avea loc in plina zi,niciodata nu existau martori, pentru ca desigur, nimeni nu vazusenimic.


Timpulactiunii

Oamenii doreau sa-si reia traiul de dinainte, fara a mai tremurapentru viata copiilor lor, insa in acelasi timp, se simteauneputinciosi in fata unui monstru nevazut. Speranta lor se afla inautoritati, iar speranta autoritatilor se afla in generalul DallaChiesa. Dupa ce vestea numirii sale devine publica si seraspandeste cu viteza vantului, pe strazile orasului Palermo seputea observa o alta stare de spirit, ca si cum o parte dintensiunea care pusese stapanire peste oras disparuse ca prinminune. Sperantele palermitanilor nu aveau sa fie inselate.Generalul Dalla Chiesa iese in public si tine cuvantariatat in mijlocul muncitorilor, pe santiere, cat si in scoli sifacultati, incurajand oamenii sa se uneasca impotriva acestuicancer care sufoca viata orasului incet, dar sigur, intocmai cumboala actioneaza asupra unui organism sanatos. Mai multdecat atat, face vizite personale la domiciliile familiilor aicaror copiii erau toxicomani cunoscuti."Sunteti speranta tarii. Sunteti o speranta si pentru cei care,ca mine, sunt convinsi de necesitatea unui efort complex, unitar,al societatii italiene pentru infrangerea mafiei", avea sacuvanteze acesta in fata elevilor Liceului Garibaldi, la careinsusi fiul sau, Nando, studiase in trecut. Actiunile sale deincurajare nu raman fara rezultat. Oamenii par mai usurati si maiincrezatori, iar generalul primeste la randul sau scrisori desustinere si de multumire din partea cetatenilor si astudentilor.

In afara zidurilor impunatoarei case care ii fusese oferita decatre autoritati, Omul de fier nu se dezmintea. Nu era timp pentruemotii si lamentari, era exclusiv timpul actiunii. In data de 2 maidin ultimul an al vietii sale, Dalla Chiesa calatoreste pana laRoma pentru a se intalni cu premierul Spadolini, caruia ii cereadoptarea a doua masuri importante pentru indeplinirea telurilorsale:

  • puterea de a coordona, in calitatea sa de prefect, toateanchetele referitoare la Mafie, si aici nu se limita la ceasiciliana, ci la toate structurile, la nivel national;
  • prezentarea in parlament a legii Pio La Torre, un alt luptatorimpotriva crimei organizate, asasinat de catre Mafie;


In Palermo, comunica tuturor subalternilor un program inpatru puncte:

1. analizarea dosarelor cu privire la cazurile DeMauro, Scaglione, Russo, Reina, Francese, Terranova, Mancuso,Giuliano, Mattarella, Basile, Costa si comunicarea rapoartelor cuprivire la anchetele asupra traficului de droguri dinPalermo;
2. obtinerea datelor referitoare la sumele varsatede catre statul italian si de Sicilia antreprenorilorsicilieni;
3. adjudecarile administrative: nume sicifre;
4. analizarea varsamintelor mari in valuta dinultimii ani din bancile siciliene, venite dinspre bancile dinstrainatate.


Dalla Chiesa -omul

Asa cum am aratat mai sus, in afara zidurilor casei saleimpunatoare, Dalla Chiesa se arata neinfricat. Odata plecat dinmijlocul lumii sale violente, crude si insangerate, Omul de fierdevenea un barbat de 60 de ani, reintors in bratele proaspetei salesotiei sale, cu 30 de ani mai tanara. Nici viata sa personala nufusese pana in acel moment o linie dreapta. Unul dintre cele mainegre momente din existenta sa a fost pierderea primei sotii, Dora,si mama celor trei copiii ai familiei, Nando, Rita si Simona. Chiardupa decesul acesteia in urma unei boli, Dalla Chiesa continua saii invoce prezenta linstitoare in jurnalele sale, pe care le scriasub forma unei lungi scrisori catre sotia sa:
"31 martie: Cu mintea confuza, am fost cuprins de o multime deganduri atat in legatura cu ceea ce se zice si se scrie despre mineprivind faimoasa misiune, cat si in legatura cu faptul ca am fostconvocat azi dimineata la Ministerul de Interne. Si, intr-adevar,comoara mea, asta e o decizie de extrema importanta, deoarece,fireste, numirea ca prefect nu-mi gadila amorul propriu, si nicimacar aceea de prefect clasa I".Ironia a facut ca atunci cand sperantele omului Dalla Chiesa de aavea un camin primitor la care sa se intoarca in fiecare seara s-auimplinit, in acelasi an, numai cateva luni mai tarziu, cei doi sotiaveau sa se odihneasca pentru totdeauna, impreuna.

La 12 iulie 1982, Carlo Alberto Dalla Chiesa si EmmanuelaSetti Carraro devin sot si sotie. Cei doi se stabilescimpreuna in Palermo, intr-o cladire somptuasa din oras. Tanarasotie avea sa se planga in repetate randuri de faptul ca se simteprea singura intr-o casa atat de mare, fiind nevoita sa traiascatot timpul cu teama in suflet pentru viata sotului ei. Nu o data aincercat Emmanuela sa isi convinga sotul sa paraseasca acest orasintunecat, insa incercarile ei de induiosare au fost sortiteesecului. Generalul avea o misiune.

" - Sa plecam de aici cat mai avem timp. Viata e atat descurta, Carlo…
- Tocmai pentru ca este atat de scurta trebuie sa lasam ceva inurma noastra.
- Bine, dar tie nu-ti este niciodata frica?
- Frica, Emmanuela, trebuie sa inveti s-o stapanesti. Daca o tiinumai pentru tine, fara sa-i permiti sa iasa afara, atunci inseamnaca ai castigat batalia".


Dalla Chiesa invatase demult sa isi stapanesca frica. Nu se temeapentru el, insa desi nu marturisea, se temea pentru cei dragi,pentru copiii sai, care erau de acum oameni in toata firea, sipentru tanara si prea putin experimentata sa sotie.


Ultimele zile laPalermo

In aceasta perioada apar primele semne. Dalla Chiesa stieca Mafia este cu ochii pe el…si cu urechile pe telefonul sau,pentru ca de fiecare data cand vorbeste la telefon aude un declicciudat. In seara de 10 august, observa o masina rosieparcata de mult timp in fata casei sale. Suna la postul decarabinieri pentru a face o scurta verificare. In masinaabandonata, acestia descopera cadavrele a trei mafioti asasinati deun clan rival. In acelasi timp, un telefon anonim la redactiacotidianului L'Ora anunta: "Cu executiile de azi, operatiuneaDalla Chiesa e aproape terminata. Ati inteles bine: aproapeterminata".

In ciuda acestor dovezi de ostilitate, generalul este mai puternicdecat omul. Dalla Chiesa continua sa munceasca asiduu. Strangedate, analizeaza dosare si redacteaza rapoarte prin intermediulcarora sunt denuntati mafioti importanti. La 11 august termina deschitat portretul noii mafii. Ca urmare a datelor si informatiilorstranse, din surse mai putin cercetate, Dalla Chiesa reuseste sascoata in fata cifre, cazuri, date depre cazuri, retele, si maiales, nume. Nume ale unor familii de vaza din Palermo si Sicilia.O organizatie mafiota atat de bine pusa la punct, cuconexiuni nebanuite, uneori chiar si in cercurile inalte alesocietatii italienesti, nu putea fi contracarata decat cu unefectiv militar pe masura. Prin urmare, Dalla Chiesasolicita guvernului sa il investeasca cu puteri speciale, dar si saasigure sprijinul logistic si armamentulul necesar. Metodele salede lupta se imbunatatesc si se diversifica. Pe langa infiltrari simarturisiri, Dalla Chiesa initiaza metoda controalelor fiscale sifinanciare, care promitea sa il aduca in mijlocul problemei,amenintand sa deconspire chiar si colaboratorii "onesti". Generalulprezinta ministrului de finante Rino Formica si sefului politieifiscale un raport cu privire la situatia a 2000 de intreprinderibanuite de colaborari cu mafia.Chiar daca la numirea generalului Dalla Chiesa in postul deprefect, autoritatile au declarat ca si-au pus sperantele in acestom, pe parcursul scurtului sau mandat, au facut prea putin pentrua-l ajuta si au raspuns prea rar cererilor sale. Dalla Chiesa sesimtea legat de maini si de picioare, nemaiavand de partea saefectivele militare pe care le comanda in trecut, insa a refuzat sase lase infrant de aceste inconveniente ce ar fi descurajat pemulti. In tot acest timp, era cat se poate de constient de faptulca actiunile sale nu faceau decat sa ii puna in garda inamicii.Cum a ales Dalla Chiesa sa se protejeze pe sine de Mafie?Nefacand nimic. In mod surprinzator, masurile de sigurantacare il priveau erau ridicol de simple in comparatie cu importantapersonajului. A refuzat masinile blindate, circula cu taxiul sau cumasina personala, permitand totusi unor garzi de corp sa ilinsoteasca. Chiar si asa, in fata mijloacelor si puterii mafieiniste bieti oameni nu erau decat niste tinte in plus. DallaChiesa aproape ca s-a incapatanat sa nu beneficieze de toataprotectia ce i se cuvenea. Credea ca gesturile sale nu vor facedecat sa ii sfideze inamicii. Ceea ce s-a si intamplat.I-a sfidat, le-a provocat teama, dar in acelasi timp a facut sinecesara eliminarea sa. In acest scop, insusi Dalla Chiesa avea sale dea o mana de ajutor nesperata asasinilor sai.

Interesul generalului pentru clanurile mafiote nu avea sa fie delocapreciat de catre acestia din urma. Cosa Nostra decide sa termineodata pentru totdeauna cu acest ghimpe din coasta. Este hotaratadata: 3 septembrie 1982. Era un fapt stiut ca generalul isischimba intotdeauna itinerariul spre casa, prin urmare doimotociclisti aveau sa ii urmareasca masina de la iesirea dinprefectura si sa indice prin walkie-talkie drumul pe care acestaurma sa il aleaga catre casa. Ca sa fie siguri ca infamaoperatiune va avea succes, se asigura ca fiecare ruta posibila vafi acoperita de o masina. In acea zi, bantuit de presimtiri dincele mai sumbre si simtindu-se obosit de lupta cu morile de vant,Dalla Chiesa isi suna fosta escorta, Giuseppe Carducci, si ilcheama de urgenta la Palermo, motivand ca a ramas singur. Carducciavea sa relateze mai tarziu: "Generalul avea o voce grava siparea nelinistit. M-a lasat sa inteleg ca cineva din preajma sa, dela prefectura, tradeaza."In aceeasi zi, Emmanuela il suna sa il intrebe daca soseste lamasa. Sotul sau o anunta ca nu poate ajunge la pranz, insa acceptapropunerea acesteia de a veni sa-l ia cu masina de laserviciu.

In 3 septembrie, la ora 21:30, Emmanuela ajunge la prefectura inmasina sa, un Innocenti alb. La indicatiile generalului, o ia pevia Carini, insa nici unul dintre pasagerii masinii nu apuca saconstientizeze pericolul in momentul in care sunt inconjurati dedoua masini si o motocicleta, pentru ca in secunda urmatoareo ploaie de gloante se revarsa asupra pasagerilor dinmicuta masina alba. 30 de gloante au fost trase. Prima victima afost Emmanuela, i-a urmat generalul Dalla Chiesa, si in cele dinurma, soferul Domenico Russo, care a murit laspital.

Cateva clipe mai tarziu, o voce anunta la telefonul redactiei IlGiornale di Sicilia: "Operatiunea Carlo Alberto Dalla Chiesas-a incheiat".


Dincolo de viata, esteviata

Valurile de indignare pe care asasinarea lui Dalla Chiesa le-astarnit nu au mai avut precedent de la rapirea si asasinareapresedintelui democratiei crestine din 1978. Opinia publica declaraacest act drept cea mai violenta sfidare la adresa statului.Oamenii se intreaba cum a fost posibil, uitand poate ca celsupranumit Omul de fier, era dincolo de toate, un om.Dincolo de intrebari, in Italia a luat amploare un fenomen faraprecedent in lupta cu Mafia. Pentru prima data, oamenii au devenituniti. Presa italiana declanseaza campanii de sensibilizare apopulatiei, dar si de mustrare a guvernului, pe care il acuza delentoare, incertitudine si de subestimare a fenomenului. Cele maimari centre sindicale ale Italiei, trei la numar, organizeaza ogreva de patru ore in Sicilia si oprirea timp de zece minute aintregii retele de transport urban din tara. Mai mult decatatat, intr-un comunicat de presa, sindicatele confirma vointa de alupta contra terorii criminale a mafiei, cerand guvernului"raspunsuri si rezultate concrete, precum si adoptarea de masuriextraordinare si exceptionale. Orice insuficienta,indecizie si intarziere ar echivala cu o predare neconditionata infata dominatiei criminale a mafiei asupra populatiei siciliene". Auloc manifestatii la care participa sute de mii de oameni din toatecategoriile sociale. "Este batalia tuturor", anunuta ziarul IlMattino.Presiunile imense facute de catre opinia publica si de catre presaa facut ca la numai doua zile de la asasinarea lui Dalla Chiesa safie numit un inalt comisar pentru lupta contra mafiei, care urma safie inzestrat cu vaste puteri de coordonare intre organismeleadminstrative si politice. Este exact ce Dalla Chiesa solicitaseneobosit, in nenumarate randuri, fara nici un succes.Ironia face ca tocmai moartea sa sa puna in miscare toateparghiile sistemului, necesare crearii unui front comun de aparare,dar si de combatere a infractionalitatii. Varful acesteilupte surde avea sa fie atins in momentul votarii in parlament alegii Antimafia, denumita legea La Torre - Rognoni (dupa numeledeputatului comunist asasinat si al ministrului de interne VirginioRognoni). In acea zi, lucrurile s-au desfasurat cu o vitezaametitoare: in mai putin de 24 de ore, parlamentul italian aaprobat 44 de articole de lege. Premierul Giovanni Spadolinideclara noua lege antimafia "un raspuns de exceptie la oamenintare de exceptie".

In tot acest timp este investigata asasinarea generalului si secauta ucigasii. In ciuda mobilizarii generale, anumite tiparecontinua sa se repete: desi bulevardul via Carini traverseazacentrul orasului si la ora aceea era plin de lume, nimeni nu vazusenimic. Cand investigatorii credeau ca si de acesta data faptasiivor ramane nepedepsiti, apare un martor ocular, gata sa depunamarturie, a carui identitate a ramas necunoscuta pana la sfarsitulprocesului. In urma marturiei acestuia au fost arestati NicolaAlvaro, unul dintre ucigasi, care apartinea unei familii cunoscutepentru implicarea in traficul de droguri. Un alt mandat de arest afost emis pe numele boss-ului mafiot Benedetto Santapaola, care areusit insa sa fuga din Italia. Mai tarziu, a reiesit caasasinarea lui Dalla Chiesa a fost un serviciu pe care mafia dinCatania l-a facut celei palermitane, pentru a obtine, in schimbulvietii inamicului de temut al mafiotilor locali, permisunea de apatrunde in traficul international al drogurilor.In locul in care drumul generalului Dalla Chiesa si al sotiei sales-au oprit pentru totdeauna, o pancarta anonima, purtand un mesajsimplu, pastreaza in memorie sacrificiul: "Aici zacesperanta sicilienilor cinstiti".

REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE CLANULSICILIENILOR INCORUPTIBILI SI SACRIFICIUL LOR IN LUPTA ANTIMAFIA,IN URMATORUL EPISOD AL MARATONULUI "DESCOPERASECRETELE MAFIEI"!


Nu ratati niciun articol din maratonul "Descopera secreteleMafiei" si veti afla ceea ce putini au avut curajul sava spuna pana acum...crima organizata se desfasoara chiar langavoi, face parte din viata voastra, fara ca macar sa ostiti!