Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

Traditiile mafiote italiene – legile nescrise ale crimei

Adrian Nicolae | 10.01.2009 | ● Vizualizări: 34891
Traditiile mafiote italiene – legile nescrise ale crimei     traditii, obicei, mafia, italia, sicilia, omerta, vendetta, folclor, crima, lupara, tommy gun + zoom
Galerie foto (18)

Nu incercati sa cautati un manual de instructiuni cu privire la ritualurile mafiote si la cele ale grupurilor criminale. Nu veti gasi. Tot ceea ce veti descoperi sunt cateva franturi ce au scapat unor pentiti (mafioti pocaiti, colaboratori ai politiei) si pe care diferiti autori au incercat sa le exploateze, creand mituri ce poate nu se regasesc defel in realitate. Ca mafiile isi impun propriile coduri si reguli este un adevar de necontestat. Ca fiecare „om de onoare” trebuie sa le respecte cu strictete este iarasi un fapt cunoscut. Dar ceea ce se afla dincolo de acest zid al tacerii mafiote nu poate fi, inca patruns. Vom incerca, insa, sa va prezentam cateva dintre putinele lucruri stiute de catre autoritati, lucruri care ne vorbesc despre o societate cu reguli proprii, distincte fata de cele pe care le respecta cei mai multi dintre noi... legile nescrise ale crimei.

Nu incercati sa cautatiun manual de instructiuni cu privire la ritualurile mafiote si lacele ale grupurilor criminale. Nu veti gasi. Tot ceea ce vetidescoperi sunt cateva franturi ce au scapat unor pentiti (mafiotipocaiti, colaboratori ai politiei) si pe care diferiti autori auincercat sa le exploateze, creand mituri ce poate nu se regasescdefel in realitate. Ca mafiile isi impun propriile coduri si regulieste un adevar de necontestat. Ca fiecare "om de onoare" trebuie sale respecte cu strictete este iarasi un fapt cunoscut. Dar ceea cese afla dincolo de acest zid al tacerii mafiote nu poate fi, incapatruns. Vom incerca, insa, sa va prezentam cateva dintre putinelelucruri stiute de catre autoritati, lucruri care ne vorbesc despreo societate cu reguli proprii, distincte fata de cele pe care lerespecta cei mai multi dintre noi... legile nescrise alecrimei.


Omerta - Legeatacerii
"Profesorul de istorie - Elev Pepino, spune-mi cine l-aasasinat pe Iulius Cezar.
Elevul Pepino - Nu stiu nimic, nu am vazut nimic!"
-anecdota siciliana.

S-a afirmat, pe buna dreptate, ca puterea Mafiei nu sta nici inarmele sale, nici in abilitatea oamenilor sai si nici in deasaretea de complicitati pe are o alimenteaza, ci in respectarea cusfintenie a legii tacerii. "Chi tace campa" (Cine tacetraieste) - este o norma atat de generalaincat a devenit tipica pentru grupurile mafiote din intreagalume. Este de notorietate exemplul mafiotului irlandez,Frank Gusenberg, gasit impuscat in noapte de 14 februarie 1929, sicare, cu ultimele puteri, raspunde intrebarilor politiei:"Impuscat? Nimeni nu m-a impuscat, sergentule!".Termenul de Omerta este - Cum altfel? - de originesiciliana. Conform lingvistilor italieni, originile sale s-ar aflain latinescul Humilitas - umilinta, devenit cu timpul umirta, apoiomerta. Codul tacerii reprezinta si astazi o forma extremade loialitate fata de cauza mafiei. Nu este permis sa vorbestipolitiei nici macar despre cel mai inversunat inamic al tau, chiarsi daca el nu este un mafiot, orice tradare fiind consideratarusinea maxima care se poate abate asupra unui "om de onoare".Pedeapsa este una singura, moartea, iar cei care intra in Mafiestiu ca nu mai au decat aceasta singura iesire. Din Mafienu se demisioneaza niciodata, indiferent ce ati vazut infilme.Un mafiot trebuie sa fie, in primul rand, umil. El nu trebuie saepateze prin reusitele sale financiare si nici printr-un luxexagerat. Vorbim aici, in general, de mafia clasica din Italia siStatele Unite ale Americii. Altfel, ar atrage atentia asupra sa,iar asta inseamna, totusi, o tradare. Atunci cum s-ar putea traduceun proverb cum este acesta? - Cu e surdu, orbu e taci,campa cent'anni 'mpaci - Cine e surd, orb simut, va trai sute de ani in pace. Lucrurile au mers panaacolo incat regula omertei a fost impusa inclusiv populatiei carenu avea nimic de a face cu crima organizata. Mafia a stiut sacreeze o psihoza in randul cetatenilor, mai ales in Italia, acolounde orice martor al unei infractiuni stie ca va fi urmarit sipedepsit pentru simplul fapt de a fi spus politiei ceea ce avazut.


Initierea si crimele rituale

"Mafia foloseste simboluri la fel ca vrajitoriianumitor triburi africane si un sistem analog de avertismentegradate" - Norman Lewis, ziarist american.

De abia in anul 1957 a reusit politia italiana sa aflesecretul ritualului de initiere al unui mafiot in randul uneiorganizatii criminale. A fost, cum era de asteptat,marturia unui pentiti, Giuseppe Lupino, arestat la 10 aprilie 1957.Iata ce declara fostul mafiot: "M-au legat la ochi, dandu-mi unobiect arzand, trebuia sa il trec dintr-o mana in alta pentru a numa frige. Mi-au spus ca este un ritual sacru, iar apoi mi-au facuto impunsatura in degetul aratator pentru a sangera. In final, m-aupus sa jur: Jur sa nu tradez Familia si sa respect toate ordinelece-mi vor fi date. Cine tradeaza va muri!". Cateva zile maitarziu dupa aceasta confesiune, trupul lui Giuseppe Lupino a fostgasit ciuruit pe un teren viran.O declaratie asemanatoare face si Giovanni Brusca, temutul asasindin slujba familiei Corleone: "In 1976 am fost invitat la unbanchet, undeva la tara. Am fost dus intr-o camera in care maimulti mafioti stateau tacuti in jurul unei mese pe care se aflau unpistol, un cutit si o icoana cu un sfant. M-au intrebat despredaruirea mea si despre opiniile mele cu privire la criminalitate sila crima. Cand s-au convins ca sunt "de incredere", insusi TotoRiina a venit si mi-a intepat degetul cu un ac. Mi-a lasat sangelesa curga pe icoana, apoi i-a dat foc chiar in palmele mele. In timpce o plimbam dintr-o mana in alta ca sa nu ma friga, Riina mi-aspus: Daca tradezi Cosa Nostra, carnea ta va arde precum acestsfant".Asa cum am mentionat si mai devreme, pedeapsa pentrutradare nu este decat una singura, moartea. Nu exista mila si nicitarguieli. Cei care vorbeau sau care aveau de gand savorbeasca erau asasinati, iar in gura le era introdus un obiect: opiatra, un peste. De asemenea, cei care vazusera prea multe erauucisi, iar ochii le erau scosi sau strapunsi. Prin asemenea cadavreexemplare, Mafia a stiut sa creeze o teama colectiva, inradacinandin subconstientul populatiei credinta in invulnerabilitatea siatotputernicia ei. A avut intotdeauna grija ca toata lumea sa stiece crime ii poarta amprenta si ce crime nu ii apartin. Prin astfelde metode, Mafia a ajuns acolo unde este in prezent, controlandpeste o treime din finantele mondiale.


Armele
"Mafia nu loveste decat atunci cand se afla incriza" - judecatorul Giovanni Falcone

Evident ca, in lumea actuala, arsenalul unei grupari de crimaorganizata nu este limitat decat de avansul tehnologic alindustriei de armament. Si asta pentru ca banii pot cumpara orice,de la minuscule arbalete si bate de base-ball la lansatoare derachete si chiar bombe de mare putere. Exista insa arme asociate,eminamente, mafiei, si discutam aici, in special, de mafiileamericana si italiana, acolo unde unde traditia crimei se intindepe sute sau chiar mii de ani.

Poate cea mai cunoscuta arma a mafiei siciliene este"lupara", pusca de vanatoare folosita initial la vanarea lupilor.Cu teava retezata, astfel incat sa poate fi ascunsa in haina sauchiar legata de picior, departe de ochii potentialelor victime,lupara se face vinovata de cele mai multe victime din istoriamafiei italiene si chiar a celei italo-americane. Sa nuuitam faptul ca prima victima din randul politiei in razboiul cumafia siciliana din SUA, seriful David Hennessy, asasinat inoctombrie 1890, a cazut sub focurile necrutatoare a mai multor armede acest gen. Tot de la lupara provine si termenul "lupara bianca",expresie asociata cu crimele Cosei Nostra, in care cadavrul estefacut disparut in mod deliberat. Cele mai multe victime ale lupareinu au mai fost descoperite niciodata. In fapt, abia in secolul XX,autoritatile italiene au reusit sa descopere un veritabil cimitir,ascuns intr-o rapa, in care cadavrele celor ucisi de luparafusesera acoperite cu var de-a lungul a zeci sau poate chiar sutede ani.O alta arma asociata, prin traditie, cu mafia esta celebrulTommy Gun, sau Thompson M1A1. Inventata in anul 1919 de catre JohnT, Thompson, arma era destinata, paradoxal, trupelor de politie sicadrelor militare. Istoria se scrie, insa, altfel, iarpistolul mitraliera Tommy Gun a devenit faimos in anii Prohibitiei,atunci cand italienii si irlandezii luptau pentru suprematie pepiata neagra a alcoolului. Cu o putere de foc de circa 800-850 decartuse trase pe minut, Tommy Gun putea reduce la o gramada de fiercontorsionat orice masina de epoca, lipsita, evident, de blindaj.Le fel de bine putea distruge in totalitate un local, un magazinsau orice persoana chiar i-ar fi aparut in cale. Creata ca o arma afortelor de ordine, Tommy Gun a ajuns, in final, o arma asociata cuMafia, iar victimele ei, din nefericire, depasesc nivelulmiilor.Si daca vorbim de traditia armelor in grupurile de crimaorganizata, nu putem omite temuta sabie japoneza din arsenalulmembrilor Yakuza. Evident, nimeni nu se incumeta sa umblecu o astfel de sabie la brau, in miezul zilei, pe strazileaglomerate ale urbelor nipone. Sabia samurailor sau a roninilor seface insa vinovata de un numar imens de victime, si asta deoarecemulte dintre crime au loc departe de ochii lumii, in intunericulnoptii. Este de notorietate si ritualul taierii degetelor lamafiotii japonezi, efectuat tot cu arme traditionale nipone, totulspre ispasirea pacatelor si confirmarea loialitatii fata de lideriigrupurilor criminale.


Folclorul&Vendetta

Atunci cand vorbim de o mafie cu o traditie de peste un mileniu,asa cum este cea italiana, inevitabil ne vom referi si la culturalasata in inimile italienilor. Sicilia a fost o colonie exploatatarand pe rand de greci, cartaginezi, romani, arabi, normanzi,germani, francezi, aragonezi, spanioli, bourboni si, mai ales, deInchizitie. Sicilia a devenit astfel terenul propice dezvoltariifenomenului de banditism ca lupta impotiva asupritorilor."Vendetta" - razbunarea si mafia erau putinele arme laindemana celor fara aparare intr-o lume in care justitia era labunul plac al seniorului feudal. De cele mai multe ori,singura solutie a celor oprimati era fuga in munti si inrolarea inbandele inarmate care au existat dintotdeauna in Sicilia.In urma cu un secol si jumatate, autoritatile bourbonice au deciscrearea primului corp de politie, denumit Companiile Armate, tocmaipentru a face fata atacurilor repetate ale banditilor locali. Certeste, insa, ca alegerea autoritatilor a fost una neinspirata.Majoritatea acestor primi reprezentanti ai legii era formata dincriminali lipsiti de scrupule, condamnati la moarte si alti pariacarora li se acorda o ultima sansa. Inca din aceasta epoca,populatia siciliana a intors spatele oricarei forme deautoritate oficiala, resimtind litera legii ca una straina sioprimatoare. Nu este un secret ca mafia a creat unadevarat mod de viata, in special in Sicilia, acolo unde cantecelesi proverbele mafiote sunt la fel de actuale ca si acum cateva sutede ani. Deseori, folclorul sicilian autentic seintepatrunde cu cel mafiot, iar ceea ce a rezultat valasam sa urmariti in imaginile de mai jos.


Reguli de conduita&Cele10 porunci mafiote
Atunci cand carabinierii l-au arestat pe mafiotul Salvatore LoPiccolo, cel poreclit "Il Barone"-Baronul, la 5 noiembrie 2007,printre lucrurile acestuia a fost descoperita o lista a codurilormafiote care i-a uimit pe oamenii legii. Nimeni nu segandise ca regulile mafiote au mers pana acolo incat sa se creezechiar "10 porunci" ale membrilor Cosa Nostra:

1.Nimeni nu se poate prezenta direct unui omde onoare. Trebuie sa exista o a treia persoana care sa facaintroducerea.
2.Niciodata sa nu te uiti la sotia unui prietensau om de onoare
3.Niciodata sa nu fii vazut in compania unuipolitist
4.Nu trebuie sa intri in cluburi sau baruri
5.Sa fii mereu pregatit pentru a indepliniordinele date de Cosa Nostra- chiar daca sotia ta este pe punctulde a naste
6.Trebuie sa fii intotdeauna punctual
7.Sotiile trebuie tratate cu respect
8.Atunci cand esti intrebat ceva, raspunsul nutrebuie sa contina decat adevarul
9.Nu poti lua bani care apartin unor sau uneiadintre famigliile mafiote
10. Ce fel de oameni nu pot intra in Cosa Nostra:oricine are o ruda sau un apropiat in politie, oricine nu respectacodurile morale si care are un comportament urat, oricine are oruda care a tradat deja mafia.Exista, evident, si reguli perimate, care se foloseau de catremafiotii sicilieni si care astazi nu mai sunt de actualitate.In orice perioada de timp, insa, familia si respectularatat celor din jur au constituit o regula de baza a mafiotiloritalieni. Astfel, pana la inlocuirea vechii Mafii custructurile Cosa Nostra ale lui Lucky Luciano in America si ale luiLuciano Leggio si Toto Riina in Italia, mafiotii vechilor principiinu trebuiau niciodata sa se implice in afaceri cu droguri, cutrafic de carne vie sau jocuri de noroc. Pare ciudat, dar oricemafiot italian devenea, in primul rand, un mare proprietar deterenuri, agricultura fiind o meserie de baza. Modul in care isiobtinea terenurile, finantele si bunurile reprezinta, insa, o altapoveste.O alta regula, despre care nu se stie daca mai este actuala, estecea a crimelor comandate de Capo di tutti capi. O regulanescrisa a mafiei italiene sustinea ca un "condamnat la moarte" nupoate fi ucis decat de un membru al propriei familii. Altfel,sangele varsat cerea razbunarea rudelor, iar asasinul si famigliaacestuia ar fi fost urmariti pana cand vendetta era dusa lafinalizare. Respectul reprezinta si astazi o norma de bazaa sicilienilor, Chiar si in randul oamenilor simpli nu esterecomandat sa te adrezi doar cu numele respectivei persoane. Deobicei, atunci cand te adresezi unui cunoscut, sau chiar unuinecunoscut, trebuie sa faci acest lucru mentionand inaintea numeluimeseria celui apelat (Dottore, Ingegnere, Insegnante) iar in cazulin care nu o stii trebuie sa folosesti apelativul "Don".


Structurile mafieiitaliene

Mafia - Cosa Nostra
Este mafia siciliana cu cea mai mare notorietate si este, totodata,mafia cu o structura bune articulata, in acelasi timp unitara, siorganizata piramidal ierarhic. Aceasta are la baza "familia" carecontroleaza o parte determinata din teritoriul in care opereaza saupe care il domina. "Familia" este compusa din asa-zisii "oameni deonoare"si din "soldati" constituiti in grupe, fiecare grupacuprinzand 10 membri aflati sub comanda unui sef (capo di cirea),iar grupele reunite au in frunte un "sef de familie"secondat de unajutor al sefului de familie si unul sau mai multi consilieri.Deasupra "familiilor" se afla "comisia" sau "cupola",constituita din sefii mafiilor ale caror zone de influenta suntlimitrofe. Aceasta este condusa de un sef de comisie sauseful cupolei, care reprezinta, de fapt, puterea absoluta a Mafieiintr-o anumita provincie. Acest sef de comisie are diferitedenumiri, cele mai cunoscute fiind "capo di tutti capi" sau "mamasantisima". Multa vreme s-a crezut ca Mafia reprezinta doar unansamblu de bande rivale aflate in permanent conflict. Aceasta ideea fost dezmintita de nimeni altul decat judecatorul GiovanniFalcone, fapt confirmat si de celebrul "pentiti", TommasoBusceta.

Giovanni Brusca - cel mai cunoscut asasin aflat inslujba corleonezilor

Camorra
A aparut la Napoli, la inceputul secolului al XIX-lea, sub formaunei coalitii de bande criminale de cartier. Si-a pastrat urmeleoriginii sale, fiind si astazi o federatie ce cuprinde circa 100 deorganizatii locale, dirijate fiecare de catre un clan, organizatiiintre care au, deseori, ciocniri violente.Incercarile de stabilirea unei structuri centrale au esuat. Camorra continua sa apliceschema de organizare pe orizontala, fapt ce o deosebestefundamental de Mafia siciliana.N'dragheta
A aparut in Calabria la sfarsitul secolului al XIX-lea. Denumireaprovine de la termenul grecesc "androghetos" - om valoros, siret;si a fost intalnit pentru prima oara in documentele oficiale lasfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind legat de afacerilereferitoare la proprietatea funciara si la unele conflicte generatede aceasta intre nobilime, burghezi si tarani.

Initial, structura N'draghetei era piramidala. Ierarhia erareprezentata de asa-zisul "arbore al stiintei" carecuprindea:
Trunchiul - adica seful, poreclit si "piesa de 90" (aluzie la otemuta arma de artilerie din timpul campaniilor lui Garibaldi). Elera creierul organizatiei, coordonatorul actiunilor si avea dreptde viata si de moarte asupra membrilor.
Ramura principala - administratorul sau sefulcontabil al calnului
Ramurile - cuprind pe adevaratii mafioti sauexperti care formeaza baza organizatiei
Ramurelele - noii recruti
Florile - tinerii de onoare, viitoriirecruti
Frunzele - cei care trebuiau eliminati

La inceput, mafia calabreza dispunea de un ceremonial in care ceicare doreau sa faca parte din organizatie trebuiau sa ucida farascrupule pentru a deveni "om de onoare". Astazi, N'dragheta, ca siCamorra, are o structura organizationala pe orizontala. Ea estecompusa din aproximativ 140 de clanuri numite "casche" sau"n'drine", ai caror membri sunt recrutati pe baza legaturilor defamilie. Din acest motiv, rivalitatile si conflictele interne sementin pe parcursul ma multor ani sau chiar generatii. Astfel,N'dragheta si-a capatat renumele de cea mai sangeroasa organizatiecriminala din Italia.Sacra Corona Unita

A fost infiintata de curand, in regiunea Pouilles, ca reactie latendinta de extindere a Camorrei. Structura acesteia, ca si incazul Camorrei si N'draghetei, este una orizontala.