Prima pagină DEXcopera

DEXcopera

 • Crocodilul de apa sarata (Crocodylus porosus)
  Crocodilul de apa sarata (Crocodylus porosus)
  09.01.2009 |

  Gigantul lumii reptiliene din prezent este si pradatorul suprem de-a lungul intinsului sau areal care ocupa Australia, Indonezia, Malaezia, Peninsula Indochina si coasta de est a Indiei. Acesta specie este singura dintre toti crocodilienii actuali care e capabila sa traiasca deopotriva in apele sarate ale oceanelor si in cele dulci ale raurilor si mlastinilor. Un mascul adult poate depasi lejer lungimea de 6 metri, impartind titlul de cel mai mare crocodil cu crocodilul de Nil.

  citeşte mai mult
 • Kusarigama (Secera de razboi)
  Kusarigama (Secera de razboi)
  08.01.2009 |

  Kusarigama este o arma traditionala japoneza, formata dintr-o coasa de dimensiuni mici (in japoneza “kama”) legata de un lant, la capatul caruia se afla o greutate metalica. Kusarigama este o arma foarte potrivita in lupta impotriva atacurilor de sabie sau sulita. A fost foarte populara in Japonia feudala, multe scoli de arte martiale predand disciplina manuirii ei, intre secolele XII si XVII. Potrivit legendelor era una dintre armele favorite ale luptatorilor ninja.

  citeşte mai mult
 • Ciocanul-meteor
  Ciocanul-meteor
  07.30.2009 |

  Denumit adesea “meteorul”, ciocanul in cauza este o arma antica chinezeasca formata din doua greutati conectate de o sfoara sau de un lant. Arma flexibila si “usoara”, a fost preluata rapid de mai toate popoarele razboinice, fiind denumita distinct in functie de regiune, de alcatuire si de scopul sau precis. In China antica mai era cunoscuta drept sheng bao, liu xing chui, dai chui, ciocanul zburator sau pumnul dragonului. Face parte din marea categorie a armelor cu lant.

  citeşte mai mult
 • San jie gun (Nunchaku din trei elemente)
  San jie gun (Nunchaku din trei elemente)
  07.29.2009 |

  San-Jie-Gun, sau toiagul in trei sectiuni, este o arma istorica, mentionata in paginile lucrarii “Sangokushi”, scrisa in secolul III d.Hr. Trasatura sa dinstincta este interconectarea prin lanturi inelate a trei bete din lemn ori din metal de cate 60 -70 centrimetri lungime fiecare, artificiu care ii da o arie de acoperire si o flexibilitate mult sporite fata de un toiag rigid, lung. Arma mai este cunoscuta si ca “toiagul flexibil al dragonului” sau, in japoneza, “sansetsukon”.

  citeşte mai mult
 • Tessen (Evantaiul metalic)
  Tessen (Evantaiul metalic)
  07.28.2009 |

  Evantaiele de razboi, de diferite forme si consistente, au fost folosite mai ales in conflictele feudale japoneze. Tessen era un evantai cu spite exterioare fabricate din metal, construite in asa fel incat arma sa para un simplu evantai inofensiv. Samuraii le puteau purta cu ei in locuri unde sabiile si alte arme nu erau permise, iar unele scoli de manuire a sabiei includeau antrenamente in care tessen era folosit precum o arma. Acest evantai mai era folosit pentru pararea diferitelor arme albe.

  citeşte mai mult
 • Stelutele ninja
  Stelutele ninja
  07.27.2009 |

  Shuriken sau “sabia ascunsa in mana” reprezinta o arma traditionala japoneza mascata, folosita in general pentru aruncare la distanta si uneori pentru injunghiere sau sfasiere. Este una dintre cele mai populare arme folosite de luptatorii Ninja. Stelutele Shuriken sunt lame ascutite cu forme ergonomice pentru a putea fi tinute in mana, obtinute dintr-o varietate de obiecte precum ace, suruburi si cutite, dar si din monede si alte obiecte plate din metal.

  citeşte mai mult
 • Tepusele Emei
  Tepusele Emei
  07.21.2009 |

  Pumnalele-ace din muntii Emei reprezinta tije metalice scurte, ascutite la ambele capete si divizate la jumatate de un inel in doua sectiuni. Ele se inrudesc cu tepusele Emei in cazul carora cele doua portiuni au lungimi egale. Pumnalele-ace au fost initial construit ca arme pentru lupta subacvatica si erau in general, folosite in perechi de cate doua. Erau tinute in cate o mana, cu fiecare inel mijlociu infipt in inelul de la mijlocul fiecarei tije pentru un plus de stabilitate.

  citeşte mai mult
 • Matasea
  Matasea
  07.06.2009 |

  Potrivit traditiei, nevasta Imparatului Galben, care a trait in jurul anului 3.000 I. Hr, a descoperit proprietatile firului produs de viermii de matase. In prezent, gratie descoperirilor detinem informatii mai exacte cu privire la originile sericulturii; surprinzator, la fel de vechi pe cat lasa legenda sa se creada. Cele mai vechi relicve constau din fragmente de tesaturi scoase la lumina in provincia Liangzhu (neoliticul tarziu). Resturile arheologice provin de acum circa 5.200 ani.

  citeşte mai mult
 • Praful de pusca
  Praful de pusca
  07.05.2009 |

  Cea mai veche referire cu privire la praful de pusca se gaseste intr-o opera chinezeasca din 1044: Wujung zongyao, o culegere a celor mai importante tehnici militare, compilata de un anume Zeng Goliang. Contrar a ceea ce se crede, chinezii nu au folosit praful de pusca doar la artificii ci si la fabricarea proiectilelor fumigene, explozive si incendiare, folosite in timpul asediilor. De altfel, descoperirea prafului de pusca si inventarea armelor de foc a coincis cu dese perioade de razboi.

  citeşte mai mult
 • Burrnesha
  Burrnesha
  07.04.2009 |

  Burrnesha sunt femei care au jurat sa ramana virgine pe intreaga durata a vietii, pentru ca astfel familiile lor sa traiasca in liniste cu pretul fecioarelor juruite sa traiasca si sa se poarte ca niste barbati in societatea patriarhala din nordul Albaniei. Fenomenul are la baza Gjakmarrja, vendetta sangelui, in care barbatii aflati in conflict cu cei din familii rivale pot fi ucisi oriunde cu exceptia propriei case, femeile fiind obligate sa aiba grija de afaceri.

  citeşte mai mult
 • Chivotul Legamantului
  Chivotul Legamantului
  07.03.2009 |

  Fara indoiala cel mai celebru artefact biblic, Chivotul Legamantului din Vechiul Testament, este obiectul misterios detinut de Moise in care sunt pastrate tablele de lut cu cele 10 porunci, alaturi de o mostra de mana, hrana divina care i-a tinut in viata pe israeliti in drumul lor catre Pamantul Fagaduintei. Chivotul este pastrat intr-o biserica a carei locatie este tinuta secreta. Pentru a apara relicva sacra, o copie a chivotului a fost postata in absolut fiecare biserica etiopiana.

  citeşte mai mult
 • HB-SIA, Primul avion solar
  HB-SIA, Primul avion solar
  07.02.2009 |

  Prototipul avionului are o anvergura de 61 de metri, cantarind in schimb sub 1 500 kilograme. Aeroplanul este construit din materiale compozite. Pentru a preintampina orice accident, avionul va zbura pe timp de zi alimentat din energie solara, iar noaptea in caz de pericol, pilotii vor putea actiona motorul si elicele conventionale pe baza de benzina. Marea incercare a aeronavei HB-SIA, cum a fost botezata, va avea loc in anul 2021, cand va efectua traversarea in premiera a Atlanticului.

  citeşte mai mult
 • Horten 2-29, Avionul „Stealth” al lui Hitler
  Horten 2-29, Avionul „Stealth” al lui Hitler
  07.01.2009 |

  Horten 2-29 a fost tinut secret de Aliati pana in zilele noastre, acesta fiind cea mai puternica arma dezvoltata in cea de-a doua Conflagratie Mondiala. Pentru realizarea unei copii perfecte, echipei de experti i s-a pus la dispozitie singurul avion Horten 2-29 existent in prezent in lume si detinut timp de 50 de ani intr-o baza secreta a armatei americane. Aripile avionului Ho 2-29 seamana suspect de mult cu cele ale bombardierului B-2. Avionul nazistilor avea o viteza maxima de 970 km/h.

  citeşte mai mult
 • Megapiranha paranensis
  Megapiranha paranensis
  06.30.2009 |

  Resturile fosile ale acestei verigi lipsa in lumea pestilor au fost descoperiti in preajma anului 1900, dar au ramas nestudiate pana in anul 1980, data la care paleontologul argentinian Alberto Cione a redescoperit fosilele uitate intr-un depozit al muzeului La Plata. Megapiranha paranensis a trait acum circa 8-10 milioane ani in raurile sud-americane. Era de patru ori mai mare decat pestii piranha din prezent, adultii trecand frecvent de 1 metru lungime.

  citeşte mai mult
 • Microbacterium hatanonis
  Microbacterium hatanonis
  06.25.2009 |

  Incredibil de rezistente pot fi unele forme de viata: cercetatorii japonezi au descoperit o bacterie care traieste in fixativul de par (au!). Microbacterium hatanonis este o bacterie extremofila, capabila, adica, sa traiasca in conditii care par cu totul improprii vietii, in medii unde ai zice ca nu poate exista nimic viu. Si totusi, exista!

  citeşte mai mult
 • Prepelita Worcester
  Prepelita Worcester
  06.24.2009 |

  In luna ianuarie a acestui an, o echipa de ziaristi si oameni de stiinta a surprins in fotografie un specimen considerat disparut de peste 100 de ani. Motiv de celebrare? Poate parea, cu exceptia unei singure probleme: la scurt timp dupa ce a fost fotografiata, prepelita a fost vanduta pentru aproximativ 20 de centi si mancata; o experienta destul de amara pentru observatorii de pasari filipinezi.

  citeşte mai mult
 • Trakr, cainele erou
  Trakr, cainele erou
  06.23.2009 |

  Trakr, ciobanescul german care a emotionat intreaga America, a murit in urma cu doua luni, dar acum exista in California cinci clone perfecte ale sale. Cei cinci catelusi au fost creati de cercetatorii de la BioArts International, o companie din California. Fostul politist canadian James Symington a profitat de o super-oferta a companiei, care prevedea o clonare gratis pentru cainele protagonist al celei mai incredibile povesti de viata.

  citeşte mai mult
 • Anoiapithecus brevirostris
  Anoiapithecus brevirostris
  06.22.2009 |

  Savantii spanioli prezinta dovada existentei unei specii de primata necunoscuta pana in prezent, Anoiapithecus brevirostris. Denumirea stiintifica vine de la locul descoperirii (l’Anoia) precum si de la trasaturile umane ale chipului acestui animal preistoric. Cele mai vechi ramasite de primata veneau din Ciad, si apartineau unei exemplar botezat Sahelantropus Tchadensis, vechi de circa 7 milioane de ani. Anoiapithecus are o varsta incredibila, 12 milioane de ani.

  citeşte mai mult
 • Babyglow
  Babyglow
  06.21.2009 |

  Un britanic a inventat un costum special pentru bebelusi, ce are proprietatea de a-si schimba culoarea in momentul in care temperatura corpului trece de 37 de grade, anuntand astfel parintii cand micutul nu se simte bine. Cresterea temperaturii peste limita normala la bebelusi este un indicator de boala. Cum, la aceasta varsta, copii nu isi pot anunta parintii ca nu se simt bine, aceasta misiune de avertizare trece in grija costumului special, denumit Babyglow.

  citeşte mai mult
 • Coffea charrieriana
  Coffea charrieriana
  06.20.2009 |

  Planta inrudita cu cele din care se obtine cafeaua, dar ale carei “boabe” (care sunt, in realitate, semintele plantei) nu contin cafeina. A fost denumita Coffea charrieriana, in onoarea profesorului A. Charrier, un specialist francez in cultivarea plantelor tropicale. Planta, originara din Camerun, ar putea sta la baza producerii unor tipuri de cafea lipsite in mod natural de cafeina, stiut fiind ca decafeinizarea altereaza caracteristicile cafelei.

  citeşte mai mult
 • Chromis abyssus
  Chromis abyssus
  06.18.2009 |

  Un pestisor abisal de un albastru viu, Chromis abyssus a fost descoperit in apele insulei Ngemelis din arhipelagul pacific Palau. Este prima specie descrisa in anul 2008, descrierea sa fiind primul document inregistrat in nou-infiintata Zoobank, o baza de date creata cu intentia de a cuprinde denumirile stiintifice ale tuturor speciilor de animale cunoscute. Odata cu Chromis abyssus, au mai fost descrise inca patru specii inrudite – ceea ce arata ce putin stim inca despre biodiversitatea marina.

  citeşte mai mult
 • Palatul Potala, Tibet
  Palatul Potala, Tibet
  06.15.2009 |

  Ridicat pe dealul Marpo Ri, la 130 de metri deasupra vaii Lhasa, Palatul Potala are o inaltime proprie de 170 de metri, devenind astfel cea mai spectaculoasa cladire a Tibetului. Ridicarea actualului palat a inceput in 1645, in timpul domniei celui de-al cincelea Dalai Lama. Trei ani mai tarziu, Castelul Alb sau Potrang Karpo era deja finalizat. Pentru a fi dus la bun sfarsit, acest proiect ambitios a necesitat munca a peste 7.000 de muncitori si a 1.500 de artisti si mesteri.

  citeşte mai mult
 • Phobaeticus chain
  Phobaeticus chain
  06.14.2009 |

  O insecta lunga de peste o jumatate de metru, Phobaeticus chani, descoperita in partea malaeziana a insulei Borneo, si-a adjudecat titlul de cea mai lunga insecta din lume: lungimea totala a corpului exemplarului-tip (cel care a servit la descrierea speciei) este de 56,7 cm. Este o insecta din ordinul Phasmida (Phasmatodea), un grup ce cuprinde peste 3.000 de specii, dintre care multe sunt chiar spectaculoase ca infatisare – asta daca reusesti sa le observi.

  citeşte mai mult
 • Tahina spectabilis
  Tahina spectabilis
  06.13.2009 |

  E un palmier gigantic, cu infatisare spectaculoasa, gasit numai intr-o regiune restransa din nord-vestul Madagascarului. Aici au fost descoperite mai putin de 100 de exemplare din magnifica planta, astfel incat s-a pus numaidecat problema conservarii ei. Un program de conservare e cu atat mai important, cu cat un astfel de palmier infloreste o singura data in viata – dand nastere unei inflorescente uriase, cu sute de flori –, iar dupa ce fructifica, moare.

  citeşte mai mult
 • Materpiscis attenboroughi
  Materpiscis attenboroughi
  06.10.2009 |

  Materpiscis attenboroughi, peste care a trait in urma cu cca. 385 milioane de ani, reprezinta cel mai vechi organism vivipar cunoscut. Printre pesti, aceasta este o caracteristica rar intalnita, pestii depunand, in mod obisnuit, oua (icre); totusi, exista putine specii vivipare, la care eclozarea – iesirea puilor din oua – are loc in interiorul corpului femelei, care “depune” astfel nu icre, ci pestisori marunti.

  citeşte mai mult
 • Limaxul-fantoma
  Limaxul-fantoma
  06.09.2009 |

  Limaxul-fantoma (Selenochlamys ysbryda) numit astfel din cauza corpului sau lipsit de pigment, a fost descoperit – surprinzator! – intr-o regiune europeana pe care naturalistii o socoteau bine studiata si cunoscuta: Tara Galilor, in Marea Britanie. Descoperirea a avut loc in anul 2006, dar descrierea a fost publicata abia in 2008. Spre deosebire de majoritatea limacsilor - care sunt vegetarieni -, acesta specie e carnivora, hranindu-se in special cu rame.

  citeşte mai mult
 • Proiectul Orion
  Proiectul Orion
  06.08.2009 |

  Nava spatiala de proportii, alimentata nuclear, de dimensiunea cladirii Empire State si propulsata cu ajutorul unor bombe atomice capabile sa distruga o jumatate din planeta Pamant. Misiunea consta in realizarea unui exod catre Saturn, care sa dureze cinci ani. n cazul in care un asteroid ce nu poate fi evitat va ameninta sa ne loveasca planeta.

  citeşte mai mult
 • Dolinasorex glyphodon
  Dolinasorex glyphodon
  06.05.2009 |

  Intr-o lume a chitcanilor, in care greutatea medie este de 15 grame, un singur exemplar de Dolinasorex glyphodon putea cantari peste 60 de grame, ceea ce echivaleaza cu proportiile unui veritabil gigant. Acestea putea ucide usor prazi cu greutati mai mari de cateva ori decat a lui si reprezenta un real pericol chiar si pentru animalele mari. Mamiferul facea partea din familia Soricidae, grup in care se regasesc micile mamifere insectivore, si a trait in urma cu circa 780.000 – 900.000 de ani.

  citeşte mai mult
 • Leptofauchea coralligena
  Leptofauchea coralligena
  06.04.2009 |

  Alga rosie, necunoscuta pana de curand, ce traieste in apele occidentale ale bazinului mediteranean, la o adancime intre 30 si 45 de metri. Pana acum, se considera ca aceasta specie ar fi apartinut genului Rhodymenia, o alga destul de comuna, ce traieste in apele de suprafata ale Mediteranei. Descoperirea este importanta intrucat este vorba despre unica specie din genul Leptofauchea “ambientata” in aceasta mare.

  citeşte mai mult
 • Bacillus pasteurii
  Bacillus pasteurii
  06.03.2009 |

  Microb ce are capacitatea de a transforma nisipul in piatra. Bacillus pasteurii este capabil sa creeze in scurt timp un veritabil zid de piatra in fata nisipului, formand ceea ce este cunoscut sub numele de carbonat de calciu, un liant extrem de puternic pentru nisip. Se spera ca prin injectarea de bacillus pasteurii in nisipul Saharei, aceasta sa devina o adevarata oaza de verdeata gratie efortului comun al tarilor afectate de extinderea desertului.

  citeşte mai mult