Home » D:News » Ce legătură există între meteoriţi, budism şi nazişti? Răspuns: Omul de Fier

Ce legătură există între meteoriţi, budism şi nazişti? Răspuns: Omul de Fier

Ce legătură există între meteoriţi, budism şi nazişti? Răspuns: Omul de Fier
Publicat: 27.09.2012
O descoperire la fel de spectaculoasă precum cele din filmele cu Indiana Jones a fost prezentată recent în jurnalul „Meteoritics and Planetary Science”: o statuetă de valoare inestimabilă, reprezentând un personaj din mitologia budistă. Statueta, descoperită în 1938 de o expediţie pornită de Germania nazistă, a fost sculptată dintr-un meteorit metalic.
Statueta are o vechime de 1.000 de ani; se crede că îl înfăţişează pe zeul Vaisravana, un personaj important al mitologiei budiste, asociat nordului, iar specialiştii cred că reprezintă, din punct de vedere stilistic, o combinaţie între tradiţia budistă şi cea a culturii pre-budiste Bon (din Tibet).

Statueta, cunoscută sub numele de Omul de Fier, având o înălţime de 24 cm şi cântărind 10 kg, a fost sculptată dintr-un fragment provenit din meteoritul Chinga, care a căzut pe Pământ în urmă cu cca. 15.000 de ani, în regiunea graniţei actuale dintre Mongolia şi Siberia. Chinga aparţine unei clase rare de meteoriţi, numiţi ataxite, alcătuiţi din fier cu un conţinut mare de nichel.

Se credea că primele fragmente ale meteoritului Chinga au fost găsite în 1913, de către căutătorii de aur din regiune, dar descoperirea statuetei vechi de un mileniu indică faptul că acest fragment, din care a fost cioplită, a fost colectat cu multe secole înainte.

Piesa a fost descoperită în 1938, de către o expediţie germană condusă de renumitul zoolog Ernst Schäfer; expediţia a fost sprijinită de Heinrich Himmler, şeful SS din Germania nazistă, şi se crede că din rândurile expediţiei făceau parte membri ai SS. Schäfer a susţinut ulterior că a acceptat implicarea SS pentru a obţine astfel sprijin pentru cercetările sale de zoologie şi antropologie în Tibet, dar istoricii cred că implicarea lui Himmler s-a bazat pe credinţa acestuia că originile rasei ariene (pe care ideologia nazistă a timpului o proclama o „rasă superioară” din care se trăgeau germanii) ar putea fi găsite în Tibet.

Nu se cunosc amănunte despre felul în care a fost descoperită statueta, dar se crede că svastica sculptată pe ea ar fi atras atenţia germanilor nazişti din cadrul expediţiei, determinându-i să o aducă în Germania. (Svastica este un simbol străvechi, cunoscut de milenii, datând încă din vremea vechilor civilizaţii din Valea Indului; este prezent în tradiţiile mai multor culturi asiatice şi a fost adoptată de partidul nazist din Germania în anul 1920, ca simbol al „rasei ariene”).

Ajunsă la München, statueta a fost inclusă într-o colecţie particulară şi a fost scoasă la licitaţie în 2007, ceea ce a dat oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a o studia.

Dr. Elmar Buchner, de la Universitatea din Stuttgart, consideră că statueta ar aparţine culturii Bon şi ar data din secolul al XI-lea. Este singurul exemplu cunoscut de figură umană sculptată dintr-un meteorit.

Sursa: Mail Online

Credit foto: Elmar Buchner

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase