Home » D:News » Record mondial pe Everest: cel mai îndrăzneţ BASE jump din istorie, de la 7220 de metri deasupra nivelului mării (FOTO/VIDEO)

Record mondial pe Everest: cel mai îndrăzneţ BASE jump din istorie, de la 7220 de metri deasupra nivelului mării (FOTO/VIDEO)

Publicat: 02.06.2013
La 60 de ani după ce Edmund Hillary şi Tensing Norgay au cucerit cel mai înalt vârf din lume, urcând la 8.848 de metri deasupra nivelului mării, rusul Valeri Rozov a stabilit un nou record pe Everest: temerarul în vârstă de 48 de ani a sărit de la altitudinea de 7.220 de metri, cea mai mare altitudine de la care a fost efectuat vreodată un „BASE jump”.

De-a lungul timpului, Rozov a efectuat numeroase salturi spectaculoase: în 2009, rusul a sărit într-un vulcan activ din Peninsula Kamchatkja, în 2010 a sărit de pe vârful Ulvetanna în oceanul Antarctic, iar în 2012 a efectuat un salt de pe muntele Shivling din Himalaya. Acest salt, efectuat la o altitudine de 6.420 de metri, a servit drept test pregătitor pentru cel mai spectaculos salt de până acum, cel de pe „acoperişul lumii”.

Deşi a efectuat 10.000 de salturi de-a lungul carierei, Rozov s-a pregătit mai bine de doi ani pentru această săritură, fiind necesară o perioadă de timp considerabilă pentru proiectarea unui wingsuit special. Înainte de efectua saltul record, Rozov a petrecut trei săptămâni în munţii Himalaya alături de echipa sa, ce a fost formată din patru şerpaşi, alături de fotografi şi cameramani.

Ascensiunea a început de partea chineză, pe celebra rută nordică. Rozov selectase un punct situat la 7.220 de metri din care să efectueze acest salt. Pentru a atinge locaţia saltului, echipa rusului a avut nevoie de patru zile. La ora 14:30, ora locală, Rozov a efectuat saltul, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile şi a temperaturii de -18 grade Celsius.

Cel mai dificil moment a fost în primele secunde ale saltului, când temerarul trebuia să treacă din faza de cădere în cea de zbor. Acest lucru a fost mai greu decât de obicei, din cauza aerului rarefiat. După ce a trecut de acest punct critic, Rozov a zburat timp de aproape un minut cu o viteză de aproximativ 200 de km/h, aterizând ulterior pe gheţarul Rongbuk, la altitudinea de 5.950 de metri.

„Abia când am ajuns acasă mi-am dat seama cât de greu a fost pentru mine, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihologic”, a comentat Rozov după revenirea la Moscova. „Atunci când priveşti clipurile video îţi dai seama că a durat mult mai mult decât de obicei să trec din faza de cădere în cea de zbor”, a concluzionat rusul.

Iată saltul record realizat de Rozov:

Sursa: Red Bull

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase