Home » D:News » De ce au oamenii două mâini şi două picioare?

De ce au oamenii două mâini şi două picioare?

Autor: Mihaela Stanescu 02.02.2014
De ce au oamenii două mâini şi două picioare?
Animalele tetrapode - cu patru membre - dintre care face parte şi omul, au două pereche de membre, iar un model de aranjament ce implică perechi de apendice anterioare şi posterioare poate fi observat şi la peşti.De ce această dispunere? s-au întrebat specialiştii. Un studiu recent dă răspunsul: din cauza burţii.

În domeniul biologiei, problema apariţiei membrelor şi înotătoarelor perechi era neelucidată de multă vreme. O echipă de cercetători austrieci a prezentat recent un nou model de abordare a acestei chestiuni în jurnalul Evolution & Development. Studiul a fost realizat de specialişti de la Departamentul de Biologie Teoretică al Universităţii din Viena şi de la Institutul Konrad Lorenz pentru Cercetări asupra Cogniţiei şi Evoluţiei.

De-a lungul timpului, au fost propuse numeroase modele ce încercau să explice apariţia apendicelor perechi la vertebratele gnatostome (animale cu coloană vertebrală şi maxilare).

Adunând date de biologie moleculară, embriologie, paleotologie şi morfologie, autorii noului studiu au elaborat o explicaţie a modului în care s-au format perechile de apendice de-a lungul corpului şi câte o singură pereche la fiecare dintre extremităţile corpului, anterior şi posterior.

Modelul propus incorporează rezultate din numeroase studii, unele cu mult anterioare, inclusiv informaţii privind expresia genelor şi interacţiunile dintre diferite ţesuturi care intră în alcătuirea embrionului vertebratelor în primele stadii de viaţă. 

La începutul dezvoltării sale, embrionul se împarte în trei straturi de ţesut: un strat extern (ectoderm), din care se formează pielea şi sistemul nervos; un strat intern (endoderm), din care se formează tractul digestiv, şi un strat mijlociu (mezoderm), din care se dezvoltă muşchii, oasele şi alte organe. Mezodermul se împarte apoi în 2 straturi care mărginesc, respectiv, interiorul cavităţii corpului şi exteriorul tubului digestiv.

Conform noii ipoteze, membrele sau înotătoarele încep să se formeze doar în punctele în care aceste 2 straturi sunt suficient de mult separate şi interacţionează favorabil cu ţesutul ectodermal – de pildă, la cele două capete ale tubului digestiv aflat în formare. De-a lungul tubului digestiv aflat în formare, peretele cavităţii corpului nu se închide complet, astfel încât, pe alocuri, se creează condiţii pentru formarea unor membre ori înotătoare de-a lungul corpului, la stânga şi la dreapta acestor linii. Iar la capătul posterior al tubului digestiv (deschiderea anală), cele 2 straturi ale mezodermului se unesc formându-se o singură înotătoare mediană, aşa cum se poate observa azi la peşti.

Cu alte cuvinte, spune Laura Nuño de la Rosa, autor al studiului, „s-ar putea spune că avem patru membre din cauză că avem burtă.”

Sursa: Science Daily