Home » D:News » Record mondial: acest bol micuţ a fost vândut cu 36 milioane de dolari! (GALERIE FOTO/VIDEO)

Record mondial: acest bol micuţ a fost vândut cu 36 milioane de dolari! (GALERIE FOTO/VIDEO)

Publicat: 09.04.2014
Un miliardar chinez a cumpărat marţi, la Hong Kong, un bol din timpul dinastiei Ming cu suma de 36,05 milioane de dolari (26 milioane euro), stabilind astfel un nou record mondial de preţ pentru porţelanurile chinezeşti, au anunţat reprezentanţii casei de licitaţii Sotheby's, citaţi de AFP.

Micuţul bol din porţelan, extrem de rar, este decorat cu motive polimorfe pe un fond alb şi a fost realizat în timpul domniei împăratului Chenghua (1465-1487).

Un cocoş roşu, o găină şi puişori de găină care ciugulesc într-o grădină cu crini galbeni şi trandafiri roşii ornează acest bol cu emailul şi smalţul rămase intacte.

Bolul este „Graalul artei chineze”, a declarat Nicolas Chow, vice-preşedintele Sotheby’s Asia, precizând că vasul a fost cumpărat de miliardarul din Shanghai Liu Yiqian.

Fost şofer de taxi care a avut apoi succes în lumea finanţelor, Liu Yiqian face parte din rândul colecţionarilor chinezi foarte bogaţi, care asistă la licitaţii organizate în lumea întreagă, fac să crească preţurile obiectelor puse în vânzare şi, recent, au început să îşi construiască propriile muzee pentru colecţiile lor.

Precedentul record de preţ pentru porţelanurile chinezeşti este din 2010 când o vază din timpul dinastiei Qianlong a fost cumpărată la licitaţie cu 32,58 milioane de dolari.

Pentru porţelanurile Ming, recordul de preţ fusese stabilit în 2011, când o vază albă cu decoraţiuni albastre a fost vândută cu 21,7 milioane de dolari.

Surse: Mediafax, Sotheby’s

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase