Home » D:News » Japonezii de la Lexus au dezvoltat o tehnologie remarcabilă. Cum funcţionează modelul LF-FC – FOTO+VIDEO

Japonezii de la Lexus au dezvoltat o tehnologie remarcabilă. Cum funcţionează modelul LF-FC – FOTO+VIDEO

Publicat: 12.01.2016
Poluarea produsă de automobilele alimentate cu combustibili fosili ar putea fi redusă semnificativ

La începutul acestui an, compania japoneză Lexus a prezentat  ​​la Salonul Auto de la Tokyo conceptul autovehicului alimentat cu hidrogen Lexus LF -FC. Astfel, pe piaţa auto se marchează un pas important în trecerea spre utilizarea pe scară largă a combustibililor alternativi.

Totodată, japonezii le oferă clienţilor posibilităţi la care puţini s-ar fi gândit. Este vorba de o aplicaţie, cu ajutorul căreia este scanată faţa utilizatorului automobilului şi care poate confirma dacă cel care o foloseşte este sau nu proprietarul ei . În cazul în care sistemul electronic al maşinii recunoaşte identitatea şoferului, aceasta se deplasează în mod automat către acesta şi îşi deschide uşile. 

Foto: lexus.com

Inovaţia cu adevărat importantă cu care au venit japonezii constă în modul de alimentare a automobilelor de acest tip, denumite „Vehicule electrice alimentate cu celule”. „Hidrogenul este introdus într-una din zonele rezervorului, iar în cealaltă parte este introdus aer. Hidrogenul interacţionează în mod natural cu oxigenul, la fel cum se întâmplă în cazul aerului respirabil”, a declarat  Chris White, expert al California Fuel Cell Partnership.

Foto: buzzfeed.com/ California Fuel Cell Partnership

„Pentru a extrage oxigenul din aerul folosit ca şi combustibil, sistemul este capabil să reţină moleculele de hidrogen şi să le separe în electroni şi protoni. Electronii rezultaţi sunt încărcaţi cu energie, pe care noi o folosim pentru a pune în funcţiune motorul autovehiculului. Restul cantităţii de electroni este utilizată la pornirea aerului condiţionat sau a sistemului audio. Mai mult decât atât, în momentul în care electronii de hidrogen îşi îndeplinesc sarcina, ei sunt retrimişi în sistem, unde fuzionează cu molecule de oxigen. În urma acestui proces, rezultă apă, pe care pasagerii automobilului o pot consuma fără probleme”, a adăugat cercetătorul american. 

Foto: thedetroitbureau.com

Sistemul care pune în funcţiune autovehiculul Lexus LF-FC este fără îndoială unul ecologic. O astfel de maşină nu produce emisii poluante, ceea ce ar putea însemna o reducere masivă a impactului provocat de om asupra planetei Pământ. În ultima perioadă, această problemă este discutată din ce în ce mai des, iar subiectul principal îl constituie, fără doar şi poate, emisiile de CO2 produse de automobilele alimentate cu combustibili fosili. Motivul este bine întemeiat, pentru că 50% din cantitatea totală a acestor emisii este reprezentată de poluarea provocată de maşinile pe care le folosim zilnic.

Mai mult decât atât, majoritatea autovehiculelor de astăzi sunt alimentate cu combustibil extras din surse naturale, ceea ce înseamnă că acestea se vor epuiza la un moment dat. În acest sens, unele studii au arătat că în următorii 50 de ani, vom extrage întreaga cantitate de petrol şi gaze naturale, care ne oferă posibilitatea să obţinem combustibilul necesar alimentării automobilelor noastre.

Chiar dacă maşinile de tipul Lexus LF-FC vor începe să circule pe străzi, rămâne, însă, problema unui mod eficient prin care putem obţine combustibilul pe bază de hidrogen. Deşi autovehiculele electrice de acest gen există pe piaţă, ele sunt alimentate cu hidrogen provenit din gaze naturale. Drept urmare, în ultima perioadă au început să fie utilizate tot mai des surse de energie regenerabilă, cum sunt turbinele eoliene sau panourile fotovoltaice, pentru a obţine materia primă necesară obţinerii noului tip de combustibil.

Sursa: buzzfeed.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase