Prima pagină D:News

Trump a blocat cu câteva ore înainte de termenul-limită declasificarea tuturor documentelor privind asasinarea lui J. F. Kennedy. ''Sunt detalii care ar putea fi considerate stânjenitoare''. Ce informaţii au apărut în premieră

Oana Bujor 10.28.2017 | ● Vizualizări: 5949
Sursa foto: Pixabay     + zoom
Galerie foto (1)

Arhivele Naţionale din SUA au declasificat recent peste 2.800 de documente privind asasinarea preşdintelui J. F. Kennedy. Printre principalele dezvăluiri fiind cea a documentelor CIA privind interceptarea unui apel telefonic dintre Lee Harvey Oswald către un agent KGB aflat în Mexico City, în data de 28 septembrie 1963. Acestea furnizează dovezi cu privire la ameninţările pe care le-a primit Oswald cu o noapte înainte de a fi împuşcat.

Arhivele au fost făcute publice în urma Actului de Colectarea a Documentelor privind asasinarea lui J. F. Kennedy din 1992 care impune ca toate materialele despre asasinare deţinute de Arhivele Naţionale să fie făcute publice până pe 26 octombrie 2017, fiind a 25 aniversarea a actului. History notează că preşedintele Trump a decis sistarea publicării a sute de documente cu câteva ore înainte de termenul limită. 

Deşi o bună parte din documente sunt publice, alte sute de informaţii rămân secrete deoarece ar putea degrada integritatea agenţiilor de securitate, CIA şi FBI.  

O mare parte dintre documente prezintă călătoria lui Oswald în Mexico City din septembrie 1963, cu două luni înainte de uciderea lui Kennedy. În timpul vizitei, Oswald a întâlnit mai mulţi oficiali în cadrul ambasadei cubaneze pentru a obţine o viză de călătorie în Cuba şi apoi în Uniunea Sovietică.

Documentele publicate recent ar conţine rapoarte ale ofiţerilor CIA din Mexic şi ar putea dezvălui dacă agenţiile de securitatea americane ştiau despre planul lui Oswald de a-l ucide pe Kennedy. 

Gerald Posner, expert privind cazul asasinării lui Kennedy, speculează că dezvăluirile din ultima declasificare ar putea părea stânjenitoare pentru anumite persoane importante. ''Probabil au fost persoane care au informat CIA-ul în aceea perioadă, care în prezent deţin funcţii politice sau în afaceri, astfel că detalii conform cărora ei ar fi fost informatori ar putea fi considerate stânjenitoare,'' declară Posner. 

De asemenea, Posner consideră că fişierele ar putea conţine detalii intrigante care nu au neapărat legătură cu asas rsa foto: pixabay inarea, inclusiv o scrisoare în care Jackie Kennedy vorbeşte despre funerariile soţului ei şi o altă scrisoare clasificată anterior, primită de la J. Edgar Hoover

Philip Shenon, autor al cărţii  A Cruel and Shocking Act: The Secret History of the Kennedy Assassination, scria recent că documentele ar conţine o trascriere a unui interviu din 1976 al anchetatorilor lui Jesus Angleton, director al CIA în 1963, principalul mediator dintre agenţie şi Warren Commission, cel care a investigat crima. 

Deşi rapoartele finale au sugerat că J. F. Kennedy a fost ucis de Oswald, multe persoane cred că asasinarea a fost realizată de un anumit grup  Speculaţiile privind vizitele lui Oswald din Mexic au alimentat credinţa adepţilor teoriilor conspiraţiilor privind influenţa lui Fidel Castro în cadrul asasinării lui Kennedy. Aceasta fiind un gest de răzbunare al lui Castro pentru Invazia din Golful Porcilor.

Printre informaţiile publicate recent există şi 17 înregistrări audio ale interviurilor realizate de ofiţerul KGB Yuri Nosenko. Legile din anul 1992 specificau că publicarea documentelor poate fi sistată doar de preşedintele SUA. Iar pe 21 octombrie, Donald Trump declara că va permite declasificarea informaţiilor. Însă cu câteva ore înainte de termernul limită, Trump a blocat publicarea unui număr de documente cerând încă şase luni pentru ca acestea să fie reanalizate. În locul întregii arhive de documente, Arhivele Naţionale au publicate 2.891 de fişiere pe 26 octombrie. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: