Home » D:News » Tot ce trebuie să ştii despre orezul brun: beneficiile de sănătate, nutriţie şi istorie

Tot ce trebuie să ştii despre orezul brun: beneficiile de sănătate, nutriţie şi istorie

Tot ce trebuie să ştii despre orezul brun: beneficiile de sănătate, nutriţie şi istorie
Publicat: 06.10.2018
Orezul brun reprezintă unul dintre cele mai nutritive şi populare alimente din toată lumea, motivele fiind diverse, de la bogăţia în nutrienţi la uşurinţa cu care se poate cultiva.

În primul rând, spre deosebire de orezul alb, cel brun este bob întreg, ceea ce înseamnă că acesta conţine toate cele trei părţi ale seminţei, ceea ce înseamnă că este mai bogat în fibre şi alte elemente nutritive, precum vitamine şi minerale, scrie Live Science.

Are însă puţine calorii, este bogat în fibre, nu are gluten şi poate fi folosit la o sumedenie de mâncăruri. De asemenea, nu conţine colesterol şi are urme foarte puţine de sodiu şi grăsimi.

Beneficiile de sănătate au la bază faptul că este un grăunte întreg. Fibra din orezul brun ajută la scăderea colesterolului, ajută la digestie şi previne formarea cheagurilor de sânge.

Indicele glicemic este scăzut. Indicele se referă la cât de repede şi de mult un aliment creşte nivelul de glicemie după consum. Indicele glicemic al orezului brun este de 55, ceea ce-l face aliment cu indice scăzut, pe când cel alb are 64 – aliment cu indice mediu.

Mai mult,  mineralele găsite în acesta pot fi asociate cu un risc mai scăzut de apariţie a anumitor tipuri de cancer, boli cardiovasculare, atac cerebral şi diabet de tipul 2.

Alţi nutrienţi importanţi sunt vitaminele B, implicate în multe funcţii biologice, fierul, un mineral pe care corpul îl foloseşte pentru transportarea oxigenului în sânge; magneziul, mineral implicat în peste 300 de funcţii biologice şi seleniul, implicat în sistemul imunitar şi cu rol de reglare a glandei tiroide.

Printre beneficii, există totuşi un aspect negativ. Orezul brun are capacitatea de a absorbi arsenic, dar de obicei, acesta s-ar putea găsi în cantităţi prea reduse pentru a pune în real pericol sănătatea.

Producţia din era modernă şi istoria orezului

Producţia de orez brun este însemnată. Doar în 2013, au fost produse 740 de milioane de tone în întreaga lume, doar în Asia fiind produse 671 de milioane de tone.

În istorie, orezul era cultivat chiar şi în urmă cu 8.000 de ani în unele regiuni din China de azi. Comercianţii arabi au introdus orezul în Grecia antică, iar Alexandru cel Mare (356-323 î.e.n.) l-au adus în India.

A ajuns în Spania în secolul VIII e.n., iar spaniolii l-au introdus în America de Sud în secolul al XVII-lea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Alimentele româneşti care reprezintă o sursă importantă de carbohidraţi

Orezul reîncălzit poate provoca intoxicaţii alimentare dacă nu este urmat acest pas simplu

Cum a provocat orezul una dintre cele mai mortale şi răspândite maladii din Japonia

Cercetătorii chinezi au creat un nou tip de orez cu care ar putea fi hrănite peste 200 de milioane de persoane

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase