Home » D:News » Factorii ce favorizează apariţia migrenelor

Factorii ce favorizează apariţia migrenelor

Factorii ce favorizează apariţia migrenelor
Publicat: 04.01.2019
Migrenele dau mari bătăi de cap. Dr. Bogdan Pană, medic neurolog, vorbeşte despre cauzele migrenelor şi tratament.

CSÎD: Ce sunt migrenele. Prin ce se deosebesc ele de o durere de cap?

Dr. Bogdan Pană: Migrena reprezintă o formă de cefalee (durere de cap) primară (adică nu este cauzată de o altă patologie), de obicei moderată până la severă, frecvent unilateral şi pulsatil (zvâcneşte), agravată de activitatea fizică şi acompaniată de simptome vegetative precum greaţă, vărsături, fotofobie şi fonofobie. În aproximativ un sfert din cazuri, durerea este precedată de aură, reprezentată cel mai frecvent de vederea unor puncte luminoase sau linii în „zig-zag”.

O altă formă ce cefalee primară, mai frecventă decât migrena, este cefaleea de tensiune (a nu se confunda cu durerea de cap dată de hipertensiunea arterială). Denumirea provine de la tensionarea musculaturii din jurul capului şi al gâtului, apare în condiţii de stres sau oboseală, este de intensitate uşoară până la moderată, iar pacienţii o descriu de obicei ca pe o bandă care se strânge în jurul capului.

Durerea de cap poate să apară însă şi în contextul unei alte boli, de la afecţiuni ale vezicii biliare până la patologii foarte grave, cum ar fi accidentul vascular cererbral sau hemoragia subarahnoidiană.

Afectează femei adulte şi adolescenţi băieţi

CSÎD: Femeile se plâng mai des de migrene. Sunt ele mai predispuse?

Dr. Bogdan Pană: În perioada prepuberală, baieţii acuză mai des migrene decât fetele. În perioada adultă însă, raportul de inversează, aproximativ o femeie din 5 şi doar un barbat din 15 suferă de aceste dureri de cap. Motivul constă în schimbarea nivelului de estrogen, existând migrene catameniale, pe care femeile le acuză predominant în perioada menstrei.  

Continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase