Prima pagină D:News

Efectele uimitoare ale muzicii au fost scoase la iveală pentru prima dată

Alexandru Voiculescu 03.18.2019 | ● Vizualizări: 1896
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Muzica are capacitatea de a ne captiva; atunci când cineva ascultă muzică, urmează sunetele îndeaproape, conectând ceea ce aud într-un mod afectiv. Dar ce se poate spune despre muzica ce continuă să ţină audienţa implicată? Un studiu al cercetătorilor de la The City College din New York şi de la University of Arkansas a stabilit o nouă abordare în înţelegerea răspunsurilor neurale în muzică.

În ciuda importanţei, a fost dificilă studierea implicării cu muzica, având în vedere limitările prezentate de auto-relatări. De aceea, Jens Madsen şi Lucas Parra au măsurat sincronizarea undelor cerebrale într-o audienţă. Când o persoană ascultă muzică, răspunsurile neurale sunt în sincronizare cu cele ale celorlalţi ascultători, scrie Medical Xpress.

Conform descoperirilor, publicate în ultimul număr al Scientific Reports, interesul unui ascultător descreşte odată cu repetarea muzicii, dar doar pentru piese cunoscute. Totuşi, stiluri nefamiliare pot menţine interesul unei audienţe, în particular pentru cei cu antrenament muzical.

Ce este interesant constă în faptul că, prin măsurarea undelor cerebrale ale oamenilor, putem studia modul în care oamenii simt despre muzică şi ce o face specială”, a precizat Madsen.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Muzica lui Mozart are efecte uimitoare asupra organismului

Efectul neaşteptat al muzicii asupra noastră. Muzica ce ne surprinde activează un centru special din creier

Melodia preferată te poate face mai deştept? Muzica favorită are efecte surprinzătoare asupra creierului

De ce muzica îţi face creierul să cânte?