Home » D:News » Literatură contemporană, timp de zece zile în mina Petrila

Literatură contemporană, timp de zece zile în mina Petrila

Literatură contemporană, timp de zece zile în mina Petrila
Publicat: 09.08.2019
Între 8 şi 16 august, în incinta fostei mine Petrila, se va desfăşura “Prezent! Cort de lectură la Petrila”, un program de accesibilizare a literaturii contemporane în rândul locuitorilor din Petrila, la iniţiativa Asociaţiei inCAP, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Scopul proiectul este de a creşte interesul pentru literatura contemporană în fostul oraş minier din Valea Jiului, aceasta fiind abordată interdisciplinar şi experimental prin ateliere de educaţie şi creativitate, arată organizatorii.

ateliere de scriere creativă coordonate de scriitoarea Lavinia Branişte, în cadrul cărora participanţii vor experimenta tehnici de scriere, vor analiza şi explora structuri narative şi vor învăţa să ofere şi să primească feedback între 8 şi 15 august, de la ora 16.00. În aceeaşi perioadă, doritorii se pot înscrie la atelierele de documentare şi videopoem coordonate de regizoarele Andreea Lăcătuş şi Simona Constantin şi actorii Minodora Broscoi şi Eduard Burghelea, prin care participanţii vor învăţa concepte de bază de filmare pe parcursul unui tur ghidat al oraşului.

Participanţii se vor întâlni cu Suzana Dan, artist vizual, alături de care vor experimenta ilustraţia de carte prin tehnici în cărbune, între 9 şi 11 august. Materialele realizate de participanţii la cele două ateliere vor fi publicate într-un volum care va fi lansat în luna octombrie 2019 în Petrila şi Bucureşti.

Zilnic, de la ora 19.00, sunt programate lecturi performative de tip pop-up, din proză, poezie şi texte dramatice scrise de autori contemporani români şi străini, în diferite spaţii publice din oraş, anunţate cu o zi înainte. Într-o atmosferă relaxată, în lounge-ul de lectură din incinta minei Petrila, vizitatorii vor putea primi informaţii despre cărţi, genera şi participa la dezbateri şi bea limonadă rece. Pe parcursul fiecărei zile se vor organiza scurte activităţi de grup.

Programul Prezent! îşi propune să creeze conexiuni între artişti emergenţi şi comunităţi în care accesul la cultură este redus. Două proiecte au avut loc până acum, ambele în comuna Scânteia, judetul Ialomiţa, comunitate în care vor fi cercetate pe termen lung impactul programelor “Prezent! proiect pilot de activare participativă a Căminului Cultural”, adică 9 săptămâni de evenimente organizate pentru şi împreună cu comunitatea la Salonul de Nunţi – proiecţii de film, spectacole de teatru, ateliere interdisciplinare, întâlniri cu autori contemporani şi “Prezent! Explorativ – Şcoala de vară”, care înseamnă 10 zile în care au fost dezvoltate împreună cu comunitatea un spectacol de teatru şi un ziar, iar seara au fost organizate evenimente publice – proiecţii şi spectacole de teatru urmate de ateliere cu artiştii invitaţi.

Partenerii proiectului sunt Editura Humanitas, Asociaţia Culturală ”Planeta Petrila”, Biblioteca Orăşenească ”Gheorghe Itu”, Primăria Oraşului Petrila, Asociaţia Culturală ”Condiţia Română”, Asociaţia Culturală Contrasens şi Asociaţia Culturală Replika.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase