Home » D:News » Recordul de temperatură din Arctica a fost confirmat. Un studiu arată că Pământul nu a fost niciodată atât de cald în ultimii 12.000 de ani

Recordul de temperatură din Arctica a fost confirmat. Un studiu arată că Pământul nu a fost niciodată atât de cald în ultimii 12.000 de ani

Publicat: 09.07.2020

În luna iunie, micul oraș siberian Verkhoyansk a înregistrat 38 de grade Celsius. Astfel, a doborât un record pentru Arctica și a îngrijorat meteorologii din lumea întreagă. Acum însă, recordul de temperatură a fost verificat de autoritatea meteorologică a Rusiei.

GALERIE FOTO

Confirmarea a coincis cu publicarea unui nou studiu care sugerează că temperaturile din zilele noastre sunt cele mai ridicate din ultimii cel puțin 12.000 de ani. Noul studiu a fost publicat în Nature. Oamenii de știință au folosit o varietate de indicii geologice și metode de analiză pentru a reconstrui estimativ temperaturile antice.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul Centrului Hidrometeorologic al Rusiei a confirmat că orașul Verkhoyansk a atins cu adevărat o temperatură de 38 de grade Celsius (100.4° F) la data de 20 iunie 2020. Confirmarea oficială a fost solicitată de Organizația Mondială Meteorologică (WMO).

Recordul de temperatură din Cercul Polar Arctic a fost confirmat

„În Verkhoyansk, între 18 și 28 iunie, temperatura maximă a depășit 30 de grade Celsius, atingând un maxim de 38 de grade Celsius pe 20 iunie. Luna iunie din 2020 în orașul Verkhoyansk a devenit cea mai călduroasă din istorie”, a scris autoritatea meteorologică din Rusia pe rețeaua de micro-blogging Twitter.

La zece zile după ce acest record a fost atins, valul de căldură încă persistă. De asemenea, un oraș din Republica Sakha (Iacutia), aflat la peste 720 de km de Verkhoyansk, a înregistrat o temperatură uluitoare de 34 grade Celsius. Temperatura a depășit limita normală cu aproape 10 grade Celsius.

Acest val de căldură record din anumite zone din Siberia în luna mai a fost atât de remarcabil încât a atins cinci depășiri ale limitelor normale.

Cele mai ridicate temperaturi din ultimii 12.000 de ani

Cu alte cuvinte, ipotetic vorbind, dacă tu ai locui în acea regiune timp de 100.000 de ani, ar trebui să treci prin astfel de temperaturi doar o singură dată. Însă, încălzirea globală a schimbat acum aceste șanse.

Valul de căldură care persistă în Siberia este provocat de un sistem de presiune neobișnuit de ridicat, care mai mult sau mai puțin a rămas blocat deasupra Rusiei încă din decembrie 2019. Deși nu este neobișnuit ca astfel de tipare să continue pentru perioade lungi de timp, rezistența valului de căldură este de-a dreptul extraordinară, potrivit CBS News.

Este clar faptul că încălzirea globală cauzată de oameni joacă un rol semnificativ în sporirea intensității valurilor de căldură. Altfel spus, pe măsură ce temperaturile medii cresc, zilele extrem de călduroase devin din tot mai obișnuite.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Record îngrijorător de temperatură în Cercul Polar Arctic. 38 de grade Celsius au fost înregistrate în Verkhoyansk

Tone de motorină se îndreaptă spre ocean. Sateliții europeni au surprins amploarea dezastrului ecologic din Cercul Polar Arctic

Acesta este satul cu cele mai scăzute temperaturi de pe Pământ. Un termometru digital instalat recent a înregistrat temperatura record de -62 de grade Celsius. Imediat aparatul s-a stricat

Australia a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase