Home » D:News » Papa Francisc se declară profund îndurerat că Sfânta Sofia din Istanbul va fi moschee

Papa Francisc se declară profund îndurerat că Sfânta Sofia din Istanbul va fi moschee

Papa Francisc se declară profund îndurerat că Sfânta Sofia din Istanbul va fi moschee
Hagia Sofia / Credit foto: Pixabay
Publicat: 13.07.2020

Papa Francisc se declară „profund îndurerat“ din cauza deciziei Turciei ca Hagia Sophia să redevină moschee. O hotărâre judecătorească a anulat statutul de muzeu al Catedralei Sfânta Sofia, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

GALERIE FOTO

Papa Francisc a mărturisit că este „rănit” de decizia Turciei de a face din Catedrala Hagia Sophia din Istanbul moschee, scrie Reuters.

„Gândurile mele merg spre Istanbul. Mă gândesc la Sfânta Sofia şi sunt profund îndurerat“, a spus el în timpul slujbei săptămânale din Piaţa Sf. Petru.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a anunţat că primele rugăciuni la Sfânta Sofia vor avea loc pe 24 iulie, după ce catedrala a fost transformată în moschee în urma unei hotărâri judecătoreşti care i-a anulat statutul de muzeu, potrivit Mediafax.

Consiliul Mondial al Bisericilor i-a cerut lui Erdogan să-şi schimbe decizia, în timp ce Patriarhul Bartolomeu, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi a numit acţiunea ca fiind „dezamăgitoare”.

Erdogan, criticat pentru că schimbă statutul Hagiei Sophia

Recep Tayyip Erdogan este criticat de statele europene pentru că schimbă statutul Hagia Sophia, pe 24 iulie. Cel mai mare tribunal din Turcia a anulat statutul de muzeu al Catedralei, ce data din 1934. Sfânta Sofia este sit UNESCO şi punct principal de atracţie turistică în Istanbul.

În 1453, sultanul otoman Mehmed al II-lea a capturat Istanbulul, iar otomanii au transfromat clădirea într-o moschee.

După secole în centrul Imperiului Otoman musulman, a fost transformată într-un muzeu în 1934.

Astăzi, Hagia Sophia este cel mai popular punct turistic al Turciei, atrăgând peste 3,7 milioane de vizitatori pe an.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este criticat, acum, de statele europene pentru că schimbă statutul Hagia Sophia, pe 24 iulie

În ziua în care Biserica Ortodoxă o sărbătoreşte pe Sfânta Hristina , în celebra catedrală se vor auzi primele rugăciuni musulmane. Recep Tayyip Erdogan nu mai vrea ca Hagia Sophia să fie muzeu, aşa cum era din 1934, ci redevine moschee.

Preşedintele turc spune că ruriștii vor avea acces în continuare dacă vin în vizită. Site-urile de travel spun însă că trebuie respectate o serie de reguli: fără încălţăminte în interior, bărbaţii nu au voie cu pantaloni scurţi, iar femeile trebuie să aibă capul acoperit şi să nu poarte fuste scurte.

Construită acum 1.500 de ani ca o catedrală creştină ortodoxă, Hagia Sophia a fost transformată în moschee după cucerirea otomană în 1453.

În 1934 a devenit muzeu şi este acum un patrimoniu mondial UNESCO.

Şeful Bisericii Ortodoxe de Est, Grecia, Rusia, Statele Unite, Franţa au criticat transformarea monumentului Sfânta Sofia în loc de cult musulman. Şi Patriarhia Română s-a alăturat celor care cer ca basilica Sfânta Sofia din Istanbul să rămână muzeu.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase