Home » Istorie » Top zece cele mai importante personalități din istoria Chinei care nu au fost împărați

Top zece cele mai importante personalități din istoria Chinei care nu au fost împărați

Publicat: 24.01.2022

Cu o istorie milenară, China a avut parte de multe personalități care i-au influențat evoluția.

China a atras mereu atenția exploratorilor și curioșilor din toate părțile lumii, uneori aceștia erau interesați de cultura acesteia, dar adesea și de resursele naturale din această parte a lumii.

Cu o istorie care se întinde pe mii de ani, China a dat naștere unui număr mare de personalități, și nu vorbim aici de împărați, care și-au pus amprenta asupra culturii și filosofiei sale, dar și a lumii întregi.

Astfel, Ancient History a creat o listă cu zece cele mai importante figuri din istoria Chinei, dar care nu s-au aflat pe tronul acesteia.

10. Tao Yuanming

Tao Yuanming a fost un vechi poet chinez. Locuia într-o căsuță mică din mediul rural și își petrecea timpul bând vin și scriind. El a descris această viață rurală în poeziile sale și, deși poemele sale au fost recunoscute și iubite de mulți, el a fost un om care a căutat singurătatea și nu a interacționat prea mult cu alți oameni.

Poeziile sale descriu tradițiile oamenilor din mediul rural atât de frumos și de idilic încât contemporanii își doreau să locuiască acolo, seduși de limbajul și stilul său de a scrie. Scrierea sa a fost profundă și a arătat o înțelegere atât de clară a vieții, încât multor oameni nu le-a venit să creadă că este un simplu fermier. Scrierea sa a fost, de asemenea, foarte admirată de poeții contemporani din acea vreme, iar artiștii au fost inspirați de dedicarea sa pentru munca sa și au creat picturi și sculpturi care să-l reprezinte.

9. Cao Zhi

Cao Zhi a fost un fiu al conducătorului Cao Cao din perioada celor trei regate. Era egoist și egocentric și dorea să-i urmeze tatălui său, dar o luptă de putere cu fratele său s-a încheiat cu înfrângere și i s-a refuzat orice poziție politică.

El a fost cunoscut pentru stilul său unic de scriere care a mers la rădăcina culturii chineze, dar opera sa a fost foarte diferită și distinctă de ceilalți poeți chinezi. Poezia sa era de genul romantic și, deși conținea doar cinci caractere fiecare, poeziile transmit o profunzime semnificativă. Stilul său de scriere a devenit mai melancolic după moartea tatălui său.

8. Liu Xiang

Liu Xiang a fost politician, istoric, scriitor și membru al dinastiei Han de Vest. El a fost închis în mai multe rânduri, odată pentru că a afirmat că cutremurele au fost un eveniment natural care a fost împotriva credințelor împăratului aflat atunci la conducere și, din nou, pentru rolul său într-un complot de limitare a puterii femeilor din familia împăratului.

A adus o contribuție imensă în domeniul literaturii, cunoscând bine limba chineză, poeziile și scrierile sale erau foarte populare în rândul oamenilor.

7. Li Si

Li Si a fost un politician, scriitor și caligraf chinez din dinastia Qin și a fost prim-ministru înainte de a complota pentru răsturnarea monarhiei. Pentru aceasta, a fost închis și ucis, o soartă care a avut un impact asupra următoarelor trei generații ale familiei sale.

El credea cu tărie că oamenii ar trebui să-și urmeze inimile și să nu cedeze normelor impuse. Se crede că a avut o mare influență asupra armatei și a fost responsabil pentru standardizarea monedei chinezești, pentru a o face mai stabilă. De asemenea, a încercat să îmbunătățească limba chineză.

6. Wang Chong

Wang Chong a fost un astronom, meteorolog și filosof chinez din dinastia Han. Era un raționalist și nu credea în filosofia practicată în China la acea vreme. Deși provenea dintr-o familie săracă asta nu l-a împiedicat să citească și să învețe, accentul fiind întotdeauna pe explicarea lucrurilor din punct de vedere științific, fără apelul la superstiții. El a prezentat o explicație materialistă pentru începutul universului și a existenței umane, care a fost foarte neobișnuită pentru acea vreme.

A fost inspector și oficial guvernamental, dar nu a rămas mult timp în aceste posturi din cauza credințelor sale. Wang Chong a fost foarte popular deoarece avea un mod de gândire proaspăt și neconvențional pentru vremurile în care a trăit.

5. Mozi

Mozi a fost un filosof chinez, iar învățăturile sale s-au concentrat pe auto-reflecție și înțelegere de sine. Deși practica confucianismul, s-a opus și acestuia și credea că o astfel de învățare va reprezenta un obstacol în viață oamenilor și le va scădea productivitatea gândirii.

El a fondat școala mohismului în opoziție cu confucianismul, adepții săi urmând în schimb învățăturile religioase tradiționale. Ei credeau că oamenii ar trebui să aibă o etică bună și să practice relații sănătoase între ei, deoarece Mozi era un admirator al relațiilor simple pe care oamenii le-au avut în trecut.

4. Gongsun Long

A fost un logician care a scris numeroase eseuri despre paradoxuri. Aceste eseuri constau din aproximativ 300 de caractere fiecare, dar aveau o semnificație profundă și ofereau multe lecții utile, după cum explică filosofii care i-au interpretat opera.

Se știu foarte puțin despre realizările sale, deoarece multe dintre documentele sale au fost pierdute și doar șase din cele paisprezece poezii ale au fost găsite. Una dintre celebrele sale poezii a dat ideea că un cal alb este diferit de clanul său și, prin urmare, nu este un cal normal. Poeziile sale nu au oferit nicio concluzie asupra paradoxurilor pe care le-a prezentat și au fost bine primite de mulți filozofi, cu toate acestea, Gongsun Long a fost salutat ca fiind cel mai sofisticat gânditor din toate timpurile.

3. Zu Chongzi

Zu Chongzhi era cunoscut pentru precizia sa în calcule, înțelegerea sa a matematicii și astronomiei. El provenea dintr-o familie de astronomi și probabil că aici a început interesul său, deoarece bunicul i-a învățat toate abilitățile sale astronomice și matematice. Familia sa slujise regelui de mulți ani, astronomii având un rol important la curte, deoarece se credea că regele primea ordinele sale din cer.

El a fost primul care a introdus calendarul Daming care stabilea sarcinile pe care regele trebuia să le realizeze de-a lungul unui an. Calendarul a fost foarte precis și a funcționat pentru o perioadă lungă de timp. El a calculat cu exactitate numărul de zile dintr-un an și a putut să spună cu precizie chiar și orele unei zile.

2. Zhang Heng

Zhang Heng a trăit în timpul dinastiei Han și a fost expert în domenii precum astronomia, matematica sau hidraulica. Zhang nu era dintr-o familie regală, dar a fost învățat bazele confucianismului și după ce s-a educat în diverse domenii a servit ca astronom șef și mai târziu ca însoțitor de palat la curtea imperială. Deși a avut ocazia să lucreze la un nivel superior, a refuzat să accepte posturile, susținând că nu este suficient de ambițios.

De asemenea, a contribuit la domeniul literaturii scriind numeroase poezii și povești, un obicei pe care l-a dezvoltat în timp ce lucra la curte, având acces la multe cărți și mari opere de literatură.

1. Gan De

Gan De a fost astrolog și astronom, el studiat planeta Jupiter și cele patru luni ale sale cu mult înainte ca Galileo să le vadă prin telescop. Această reușită a avut loc în 364 înaintea erei noastre, când nu existau telescoape sau tehnologii care să-l ajute, ceea ce ne-a condus la concluzia că el trebuie să fi observat-o cu ochiul liber. În timp ce îl observ planeta Jupiter, a observat că lângă ea era o stea roșie. Aceasta a fost o descoperire foarte neobișnuită, deoarece lunile lui Jupiter au fost întotdeauna ascunse în spatele planetei, iar culorile lor sunt de obicei foarte slabe. Gan De și-a înregistrat observațiile în cărți bazate pe astrologie astronomică.

Citește și:

Top 10 invenții din China Antică care au schimbat lumea

10 invenţii din timpul dinastiei Han care au schimbat lumea

Care este legătura dintre cultura Cucuteni şi două culturi din China? Locuinţe vechi de aproximativ 6000 de ani, cercetate de arheologi români şi chinezi

Top 10 inventii antice chinezesti

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase