Prima pagină D:News

Cu un pas mai aproape de viata artificiala

Redactia Descopera.ro | 08.21.2009 | ● Vizualizări: 60
Cu un pas mai aproape de viata artificiala     viata artificiala, craig venter, genom uman, bacterie + zoom
Galerie foto (1)

“Bagajul” genetic al unei fiinte vii a fost transferat intr-o celula de drojdie, modificat si transplantat alteia: este o noua realizare importanta a cercetatorilor din echipa lui Craig Venter, “parintele” primei harti a genomului uman.

In mai putin de doi ani de la transplantul de ADN intre doua bacterii, cercetatorii coordonati de Carole Lartigue (specialista belgiana in microbiologie si biologie moleculara, care lucreaza de ani buni cu grupul lui Venter) la Craig Venter Institute din Rockville, Statele Unite, au reusit sa duca la bun sfarsit o alta etapa din complicatul proces de creare a unui organism artificial. Din bacteria Mycoplasma mycoides, oamenii de stiinta americani au recoltat ADN-ul, dar in loc sa-l transfere imediat (asa cum au facut cu doi ani in urma), l-au modificat printr-un tranzit intermediar in celulele de drojdie si de-abia apoi l-au transplantat bacteriei in cauza. ADN-ul modificat al Mycoplasma mycoides a inceput sa se divizeze, generand o noua tulpina a bacteriei donatoare, denumita Mycoplasma mycoides.
Obiectivul final al lui Venter? Acesta nu face niciun mister din ambitia lui de a crea microorganisme complet noi: bacterii cu un ADN construit in intregime in laborator, fiinte vii inexistente pe Terra, de utilizat in producerea de biocarburanti sau asanarea zonelor contaminate de deseuri toxice.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: